Yüksek kontrasta sahip VA ekranlar karanlık konusunda fena değil ancak işin içine renk girince insanın yine OLED'lere içi gidiyor. IPS zaten bence alınması gereken son panel türü.
Aylık belirli bir gelirim var. 3 yıl garantisi var. Diyelim ki 4. ya da 5. yılda bozuldu. Sorun değil, yine OLED alırım. Çünkü twitter'da bile gezmek o siyahları tamamen siyah görmek yetiyor. Zaten geliri olmayan ya da bütçesi kısıtlı kişilere göre değil OLED hocam.

HDR oyun oynamak veya film/diİ izlemek de ayrı bir boyut. Yani demek istediğim şu, bütçesi kısıtlı birisi aldığı ekranın 10 yıl gitmesini ister, ben ise 10 yıl değil 5 yıl gitsin diyorum.

Bu izleri ilk başta “biri dokunmuş, parmak izi kalmış olabilir” diye düşündüm. Emin olmak için ben de dokundum; benim parmak izim de ekranda kaldı.

Mikrofiber bez ve alkolsüz, amonyaksız ekran temizleyici sprey ile dikkatlice silmeme rağmen hem eski iz hem de benim parmak izim kesinlikle kaybolmuyor.

Bu izleri tamamen nasıl temizleyebilirim? Yoksa bu durum panel ile ilgili bir problem mi?

Alakası yok. Bu tamamen kaplama ile alakalı.

XG27UCDMG kullanıyorum. Parlak kaplama olduğu için detaylı bakınca zamanla ister istemez mikro çizikler olacaktır mesela. Ama bu mikro çizikler asla gözükmüyor ne renkşi ne de siyah ekranda.

Sadece sert davranıp kaplamayı bu hale getirmemek lazım. Eğer kullanıcı hatası yoksa yardımcı olurlar zaten.

OLED kullanmayan birisinin 5090'ı olsa da boş iş. Monitör öyle bir şey ki Ferrari kullanıp petlas lastik takmak oluyor ips kullanmak.
Benimde düşündüğüm modellerden biriydi fakat True Black Glossy WOLED beklemeye karar verdim, Dell AW2725D'de fiyatından dolayı cezbetti ama gene de True Black WOLED'leri bekliyorum. Monitörünüz nasıl hocam ? Size hiç sıkıntı yaratıyor mu yoksa düşünmeden alınır mı ? ( Ama fiyatından dolayı düşündürmüyor değil :D )

Benimde düşündüğüm modellerden biriydi fakat True Black Glossy WOLED beklemeye karar verdim, Dell AW2725D'de fiyatından dolayı cezbetti ama gene de True Black WOLED'leri bekliyorum. Monitörünüz nasıl hocam ? Size hiç sıkıntı yaratıyor mu yoksa düşünmeden alınır mı ? ( Ama fiyatından dolayı düşündürmüyor değil :D )
True black vs. bunlar pazarlama taktiği. OLED zaten fizik kanunları gereği gerçek siyah, çünkü o yerdeki pikselleri tek tek kapatıyor. Işık yok ve siyah. Benim odamda tepede sarı ampül var öyle morlaşma vs. de yok.

True blacki bekle, tanden oledi bekle derken.. bekle babam bekle. O an para ve alma isteği varken en iyisi alınır hocam. Şimdi 5000 serisi superleri bekleyin diyorlar ama yakında 5080 alacağım, aldığım maldan bugüne kadar pişman olmadım çünkü kaliteli aldım.

Yani bana göre kusursuz monitör. Parlaklığı da kişisel bir şey. Ben aşırı parlak sevmediğim için bu düzeyi çok çok yeterli. Zaten aşırı parlak uzun seanslarda göz sağlığı için de iyi değil.

Yorumun bu şekilde hocam umarım faydalı olur. Sağlıcaklaz.

Bence düşünmeden alınır.

Son düzenleme:
True black vs. bunlar pazarlama taktiği. OLED zaten fizik kanunları gereği gerçek siyah, çünkü o yerdeki pikselleri tek tek kapatıyor. Işık yok ve siyah. Benim odamda tepede sarı ampül var öyle morlaşma vs. de yok.

True blacki bekle, tanden oledi bekle derken.. bekle babam bekle. O an para ve alma isteği varken en iyisi alınır hocam. Şimdi 5000 serisi superleri bekleyin diyorlar ama yakında 5080 alacağım, aldığım maldan bugüne kadar pişman olmadım çünkü kaliteli aldım.

Yani bana göre kusursuz monitör. Parlaklığı da kişisel bir şey. Ben aşırı parlak sevmediğim için bu düzeyi çok çok yeterli. Zaten aşırı parlak uzun seanslarda göz sağlığı için de iyi değil.

Yorumun bu şekilde hocam umarım faydalı olur. Sağlıcaklaz.

Bence düşünmeden alınır.
Bu denli yorumlamanız değerli hocam, teşekkür ederim. Valla kafayı kırsam alacağım ama benim sistemim 2K için anca yetiyor. 6700 XT - 12400F (DDR4) ikilisiyle oynuyorum, çokta oynamıyorum açıkçası ama özellikle PS5'te kullanma amaçlı alacağım. Bilgisayarımda da ana monitörüm olacak ama 4K olunca benim için gereksiz bir masraf olacakmış gibi geliyor sistemim de yetersiz olduğu için. Zaten Bilgisayarda sadece TFT oynuyorum 4-5 aydır muhtemelende öyle olacak genel olarak PS5'te Diablo 4 gibi karanlık tema yoğunluklu, OLED'in dibine vuracağım oyunlar için almayı planlıyorum ama PS5 4K'ya scale olmuyor felan diyenler oluyor, PS5 için ise sadece 2K yeterli diyenler var. Benim bekleme sebebim 2K olması ve yeni teknoloji içermesinden ötürü. Almışken tam alayım uzun süre gitsin. Keşke koskoca Antalya'da büyük mağazalarda OLED'leri görme şansımız olsa, 2K 27" vs 4K 27" arasındaki farkı felan görsekte, tamam ben bunu arıyorum diyebilsek.

Almışken tam alayım uzun süre gitsin
Hocam Xg27ucdmg veya pg27ucdm zaten aynı paneli kullanıyor. 4. nesl qd oled. Yani almışken tam almak mantığı diye bir şey yok bana göre açıkçası ve 4k ile 2k arasında ciddi fark var.

Be İtalya'daydım kısa süre önce ve Roma'da büyük bir teknoloji mağazında true black olayını gördüm. 2 yanında da qd oled vardı msi urx. Işığı alıp da ekrana vurmadığınız sürece bir fark yok.

True black yeni nesil woled ile qd oled in renk doğruluğuna yaklaştı ama halen qd oled daha iyi :) yani true black alınca almışken en iyisini almıyorsunuz, bu tercih meselesidir kısaca.

True black çıktı, şimdem oledler çıkmaya başladı. True black Türkiye ye gelsin diye beklendi şimdi de tanden mi beklenecek hocam?

Ölüm var hastalık var imkan varken o anki en iyisini ve kafama yatanı alır geçerim.

Hocam Xg27ucdmg veya pg27ucdm zaten aynı paneli kullanıyor. 4. nesl qd oled. Yani almışken tam almak mantığı diye bir şey yok bana göre açıkçası ve 4k ile 2k arasında ciddi fark var.

Be İtalya'daydım kısa süre önce ve Roma'da büyük bir teknoloji mağazında true black olayını gördüm. 2 yanında da qd oled vardı msi urx. Işığı alıp da ekrana vurmadığınız sürece bir fark yok.

True black yeni nesil woled ile qd oled in renk doğruluğuna yaklaştı ama halen qd oled daha iyi :) yani true black alınca almışken en iyisini almıyorsunuz, bu tercih meselesidir kısaca.

True black çıktı, şimdem oledler çıkmaya başladı. True black Türkiye ye gelsin diye beklendi şimdi de tanden mi beklenecek hocam?

Ölüm var hastalık var imkan varken o anki en iyisini ve kafama yatanı alır geçerim.
Şimdi benim ortamımı full karanlık yapma lüksüm var ışık vurmasından yana sıkıntım yok. Almışken en iyisi dediğim de bu True Black Glossy WOLED beklenen ve aynı zamanda etkileyici görünen bir model. Şimdi 45K'ya XG27UCDMG alabilirim, biraz fiyatını sorgularım ama gene de alabilirim. Fakat "kafama yatanı alır geçerim" kısmı tam olarak burada devreye giriyor, bana kalsa şuan XG27UCDMG alıp geçerim fakat hem fiyat, hem sistemimin zayıflığı söz konusu olunca ve sistemimde değişiklik yapmayı düşünmüyorum çünkü çok oyun oynayamıyorum artık o yüzden 2K alsam da yeter kafasındayım şuan. Örneğin benim bütçeme sıkıntı yaratmadan alabileceğim Dell AW2725D modeli çıkmış ve düşünmüştüm de ama hem 3.nesil hem bazı özelliklerin olmaması beklemeye itti. 3-5K daha fazla verip 4.nesil tandem WOLED beklemek, acelem de yokken beni buna itti. Özellikle XG27UCDMG ve yeni gelecek modelde olan hareket sensörü muhabbetine de hastayım. Bunlar basit şeyler gibi duruyor, ona mı yükseldin denebiliyor ama ben teknolojinin bu kadar basit şeyleri bana sağlamasına kafayı çok takıyorum. O yüzden yeni gelecek model mantıklı duruyor benim için, hem 2K, hem hareket sensörü, hem 4.nesil olması gibi yeniliklerle geleceği için, Dell yerine 5K daha koyup bunu almak başlı başına bir sebep. Ama hala kararsızım tabii dediğiniz gibi, bende aynı kafadayım. Ölüm var hastalık var, belki yarın bir daha bu monitörü göremeyeceğiz bile ama hem bütçe hem imkan hem de eldekilere göre ince elemem gerekiyor.

Monitörü servise verdim. Ekranı farklı bir mikrofiber bez ile sildiğim için kullanıcı hatası deyip geri verdiler. Ama söyledim kutusundan çıkan bez ile sildiğimde oluştu leke diye. Ne yapmalıyım? Ayrıca monitörü düşürdüler ellerinden. hala bana diyorlar kullanıcı hatası diye. gidersem kavga çıkıcak serviste

neyse sakinlestim

Tüm bu süreç sonunda, yaşanan leke sorunun kullanıcı kaynaklı olmadığını ve servis sürecinde ihmalkarlık yaşandığını düşünüyorum.

Ayrıca bu süreçle ilgili olarak tüketici hakem heyetine başvuru yaptım.

Umarım başkalarının başına gelmez.

Servisin monitorü getirdiği hal.... bu izler çıkmayacak şimdi.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20251010_161619_Gallery.webp
    Screenshot_20251010_161619_Gallery.webp
    785,6 KB · Görüntüleme: 81
Son düzenleme: