shruux

Becerikli
Arkadaşlar konu başlığından anlayacağınız üzere monitörler arasında kararsız kaldım. Çoğunlukla FPS tarzı oyunlar oynuyorum fakat artık eğlenmediğim ve ders yoğunluğundan eskisi kadar oynayamıyorum. Başta yüksek Hz bir monitör ararken şu an ise acaba Forza 6, GTA 6, Battlefield 6 gibi oyunlar için 2K'ya mı geçsem diyorum fakat bilgisayarımın iyi bir performans vermemesinden ve boşuna 2K almış olmaktan yana endişeliyim. Sistemim Ryzen 5 9600X ve RTX 4060 Ti 8 GB, RAM ise 16 GB duruma göre 32'ye yükselteceğim. Aynı zamanda 2K bir monitörde FPS oynarken 1080p'de görüntünün kötü olmasından yana bir korkum var CS gibi bir oyunu da görüntü bozulmasın diye 2K'da oynayıp sistemi yormak istemiyorum.

Konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

ASUS TUF GAMING VG27AQM5A​

ASUS ROG Strix XG259QNS​

Alienware AW2523HF​

Bu üç monitör arasında kaldım. 2K olarak başka öneriniz varsa öneriye açığım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Biliyorum hocam. 2K'ya geçmeme durumunda arasında kaldığım diğer iki monitör oldukları için koydum.
Ben AW2523HF alirdim XG259QNS yerine.

Bunun disinda VG27AQM5A diger ikisine kiyasla goruntu kalitesi bakimindan bir tik daha iyi.

Screenshot_20250927_115551_YouTube.webp

Butce nedir bu arada?

Ben AW2523HF alirdim XG259QNS yerine.

Bunun disinda VG27AQM5A diger ikisine kiyasla goruntu kalitesi bakimindan bir tik daha iyi.

Eki Görüntüle 188156

Butce nedir bu arada?
Hocam neden AW2523HF tercih ederdin? VG27AQM5A geçersem benim sistem 2K'ya yeterli midir? 95% DCI-P3 ne demek oluyor %99 sRGB'den daha mı iyidir? Aynı zamanda 2K monitörde 1080p FPS oyunları oynarsam görüntü rahatsız eder mi? Yine 2K'da mı oynamam daha iyi olur?

Daha önce 2K monitör hiç kullanmadığım için kafamda fazla soru var cevaplarsan sevinirim. Bütçem çok değil en fazla 17-18 civarı diyebilirim o da 360 Hz 1080p tercih etmem durumunda olur fiyat olarak baktığımızda VG27AQM5A hem görüntü hem Hz olarak tatmin edici duruyor.

Hocam neden AW2523HF tercih ederdin?
380 Hz o monitorun native yenileme hizi degil. Dolayisiyla OC ile yenileme hizina cikan monitorleri pek onermeyi a
zevmiyorum.
VG27AQM5A geçersem benim sistem 2K'ya yeterli midir?
2K ultra yetmeyen oyunu 2K high oynarsin. Zaten gunumuz oyunlarinin grafiklari medium ayarda bile guzel gozuktugu icin her seyi ultra yapmak sart degil. Cozunurluk daha on plana cikiyor hal boyle olunca.
95% DCI-P3 ne demek oluyor %99 sRGB'den daha mı iyidir?
sRGB de, DCI-P3 de renk uzayidir. DCI-P3 daha buyuk bir renk uzayidir, daha cok rengi kapsar. Asagidaki gorsele bakabilirsin.

Screenshot_20250927_120904_Chrome.webp

Aynı zamanda 2K monitörde 1080p FPS oyunları oynarsam görüntü rahatsız eder mi? Yine 2K'da mı oynamam daha iyi olur?
Rekabetci oyunlarda cozunurlugun o kadar onemi olmadigi icin rahatsiz olmazsin.
Daha önce 2K monitör hiç kullanmadığım için kafamda fazla soru var cevaplarsan sevinirim. Bütçem çok değil en fazla 17-18 civarı diyebilirim o da 360 Hz 1080p tercih etmem durumunda olur fiyat olarak baktığımızda VG27AQM5A hem görüntü hem Hz olarak tatmin edici duruyor.
Eger 360 Hz falan sart degilse 13K'ya Odyssey G65B alip gecmeni oneririm. 2K, 240 Hz ve VA panel bir model. Goruntu kalitesi, konudaki uc monitorden de daha iyi.

Benim şahsi tercihim Berkay'ın önerdiği G65B olurdu. XG259QNS, AW2523HF vs. bence boş monitörler. 360 Hz'i dolduracak kadar hızlı değiller. Görüntü kaliteleri de aman aman iyi değil. PG27AQN falan olsa bu bütçede tamam ama bunlar alınmaz.

380 Hz o monitorun native yenileme hizi degil. Dolayisiyla OC ile yenileme hizina cikan monitorleri pek onermeyi a
zevmiyorum.

2K ultra yetmeyen oyunu 2K high oynarsin. Zaten gunumuz oyunlarinin grafiklari medium ayarda bile guzel gozuktugu icin her seyi ultra yapmak sart degil. Cozunurluk daha on plana cikiyor hal boyle olunca.

sRGB de, DCI-P3 de renk uzayidir. DCI-P3 daha buyuk bir renk uzayidir, daha cok rengi kapsar. Asagidaki gorsele bakabilirsin.

Eki Görüntüle 188165

Rekabetci oyunlarda cozunurlugun o kadar onemi olmadigi icin rahatsiz olmazsin.

Eger 360 Hz falan sart degilse 13K'ya Odyssey G65B alip gecmeni oneririm. 2K, 240 Hz ve VA panel bir model. Goruntu kalitesi, konudaki uc monitorden de daha iyi.
Bir keresinde VA panel Samsung bir monitör almıştım hocam fakat renkler çok soluk gelmişti. IPS panelin renklerini daha çok seviyorum diyebilirim. Kavisli ekran da çok ilgimi çekmiyor. Ama Odyssey G65B de güzel bir monitöre benziyor. Bunu da bir köşeye not alacağım.
Benim şahsi tercihim Berkay'ın önerdiği G65B olurdu. XG259QNS, AW2523HF vs. bence boş monitörler. 360 Hz'i dolduracak kadar hızlı değiller. Görüntü kaliteleri de aman aman iyi değil. PG27AQN falan olsa bu bütçede tamam ama bunlar alınmaz.
Aslında FPS oynadığım için yüksek Hz istemiştim fakat artık eskisi kadar oynamıyorum aynı zamanda geçtiğimiz aylarda XG259QNG modelini almıştım fakat aldığım yer ikinci el ve serviste onarım gören bir ekran yolladığı için iade ettim ve 1 ay onun iadesiyle uğraştım bu yüzden de biraz soğudum diyebilirim. İadeye göndermeden önce de 1 saat kadar test etmiştim ve o kadarda büyük bir fark hissetmedim bu da acaba 360 Hz ve üzeri bir ekrana bu kadar para vermek gerekli mi diye bir soru canlandırdı kafamda.

Aslında FPS oynadığım için yüksek Hz istemiştim fakat artık eskisi kadar oynamıyorum aynı zamanda geçtiğimiz aylarda XG259QNG modelini almıştım fakat aldığım yer ikinci el ve serviste onarım gören bir ekran yolladığı için iade ettim ve 1 ay onun iadesiyle uğraştım bu yüzdende biraz soğudum diyebilirim. İadeye göndermeden öncede 1 saat kadar test etmiştim ve o kadarda büyük bir fark hissetmedim bu da acaba 360hz ve üzeri bir ekrana bu kadar para vermek gerekli mi diye bir soru canlandırdı kafamda.
Büyük bir fark hissetmemenin sebebi 360hz yi dolduracak kadar hızlı olmaması. Tn veya oled değilse (istisnalar kaideyi bozmaz) IPS panel 360hz yi gerçek anlamda gösteremiyor. Oled 360 ve aw2523hf nin UFO testini paylaşıyım isterseniz gözünüze görün. Arada büyük farklar var.

Aw2523hf:
Screenshot_20250927_122838_com_google_android_youtube_MainActivity.webp

OLED 360hz:
Screenshot_20250927_122858_com_google_android_youtube_MainActivity.webp