P. nigra

Başarılı
Yer
Türkiye
Çıldırıyorum. Bir yıldan uzun süredir çözmeye çalışıyorum. Her seferinde ayrı bir hata ve ayrı bir sorun alıyorum. Sanki bilgisayarıma bir şeyler kaçtı. Her çözdüğümü düşündüğümde başka bir hata ile yeniden başlıyorum. Artık görmediğim hata kalmadı. Mavi ekran dökümlerinde hedef dosya kısmında ntoskrnl.exe ve ntfs.sys gibi kritik sistem dosyaları bulunduğundan sorunun kaynağını herhangi bir sürücüye atfedemedim.

Mavi ekranları genellikle ilk açılışta boot sırasında alıyorum. Genellikle 2, bazen 4-5 boot kadar boot loop yaptığı da oluyor. Hatalarım genellikle farklı olmakla birlikte KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED ve IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL sık gördüklerim arasında. Batarya gücünü kullanırken şarjda olduğundan çok daha sık oluyor.

Sadece mavi ekranla kalmamakla birlikte bazen sanki işlemci zorlanıyormuş gibi donma, mavi ekransız bir şekilde donma ("Windows was not properly shut down" olarak kendini gösteriyor), uykudan uyanmama gibi başka sorunlar da mevcut. Bu sorunlar hem Windows hem Linux'ta tekrar ettiğinden dolayı artık donanımsal olduğunu düşünüyorum.

Denediğim çözümler:
  • DDU ile ekran kartı sürücülerini sıfırlamak.
  • SFC ve DISM komutları.
  • Memtest86 (kullandığım SO-DIMM'ler farklı marka (aynı hız ve timing) olmalarına rağmen sonuç tertemiz çıktı)
  • Armoury Crate'i kaldırıp Ghelper'a geçmek.
  • Ghelper'ı kaldırıp Armoury Crate'e geçmek.
  • Format atmak.
  • Linux'a geçmek (bu sefer kernel panic yedim :D)
  • MUX Switch ile entegre ekran kartını devre dışı bırakıp sadece 3060'ı kullanmak.
  • MyASUS ile bütün sürücülerimi güncellemek.
Denediklerimin hiçbiri işe yaramadı. Entegre ekran kartını devre dışı bıraktığımda alet biraz daha stabil oldu ama bu sefer de bataryaya dönme durumunda (elektrik kesintisi vs.) Kendini yeniden başlatarak mavi ekran vermeye başladı.
Forumda başka bir arkadaşta da benzer bir sorun var mış, onda donanımsal olduğu ortaya çıkınca acaba dedim ve dump'larımı atmaya karar verdim. Bonus olarak Denetim Masası üzerinden aldığım raporu da paylaştım. Donanımsal ise aleti hurdaya verip yeni alet almak dışında pek çözüm yok. Aletin garantisi tam da sorunlar başladığı sırada bittiğinden dolayı aleti yaptırırsam zaten aletin o zamanki fiyatı kadar harcama yaparım.

Şimdiden iyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Özet geçeyim;
  • ACPI hatası
  • USB hatası
  • Kernel hatası
  • DirectX hatası
Şimdilik sizden istediklerim;
  • USB ve ACPI hatasını giderebilmemiz için donanım kimliği paylaşın.
    • Aygıt Yöneticisi > Evrensel Seri Veri Yolu Denetleyicileri > USB Kök Hub > Donanım Kimliği
  • DirectX güncellemesi yapın.

Hocam 3 hardware ID değeri listeliyor:
  • USB\ROOT_HUB30&VID1022&PID15D6&REV0000
  • USB\ROOT_HUB30&VID1022&PID15D6
  • USB\ROOT_HUB30
DirectX nereden güncelleniyor? Daha doğrusu hangi sürümü güncellemeliyim?
Özet geçeyim;
  • ACPI hatası
  • USB hatası
  • Kernel hatası
  • DirectX hatası
Şimdilik sizden istediklerim;
  • USB ve ACPI hatasını giderebilmemiz için donanım kimliği paylaşın.
    • Aygıt Yöneticisi > Evrensel Seri Veri Yolu Denetleyicileri > USB Kök Hub > Donanım Kimliği
  • DirectX güncellemesi yapın.