Merhaba. Yaklaşık 1 ay önce masaüstü bilgisayar topladım. Kasam ASUS TUF 302GT modeli. İlk kurulumu yaptıktan 1-2 gün sonra kasamın ön orta fanından sürtme sesleri gelmeye başladı. Ben de bilgisayarı kapatıp fana belki toz kaçmıştır deyip üfledim ve ileri geri yapıp zarar vermeden 2-3 dakika uğraşıp bir şekilde sesi götürdüm. 1 hafta ses sorunu olmadan devam ettim fakat sonrasında tekrardan bu sefer de yüksek grafikli oyunların ilk 10 dakikasından sonra arka egzoz fanında aynı sorun başıma gelmeye başladı. Yani öndeki fan sadece bunu yapmamıştı diğer fanlar da aynı sorunu bir kere yapmıştı. Fakat bu sıralar arka egzoz fanından bu sorunu alıyorum. Tam ortasına parmağımla tık tık vurunca ya da biraz ileri geri yapıp elimle çevirip üfleyince düzeliyor. Boştayken bir sorun yok ama LoL dışı bilgisayarı zorlayacak bir oyunu açıp bilgisayarı yük altına sokunca yeniden aynı sorunu yaşıyorum. Aşağıya çıkan sesin videolarını bırakıyorum.
Fan sesi
- Bilgisayarını kapat ve fişini çek.
- Kasanın yan kapağını aç ve fanlara erişimini sağla.
- Fanların yapısını ve hareketlerini kontrol et:
- Fan yapraklarında herhangi bir fiziksel engel (kablo, toz, vb.) olup olmadığını kontrol et.
- Fanın yataklarının (bearing) düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol et; elinle fanı döndürdüğünde pürüzsüz bir şekilde dönmesi gerekmektedir.
- Eğer fanlar görünürde sağlamsa, fan yataklarını (bearing) yağlamayı deneyebilirsin:
- Küçük bir yağ damlası (mümkünse silikon bazlı) tüm fan yataklarına uygulayabilirsin.
- Fanların bağlantılarını kontrol et:
- Ana kart üzerindeki fan bağlantılarının sağlam olup olmadığını kontrol et.
- Fan hızlarını kontrol et:
- BIOS veya yazılım kullanarak fan hızlarını düşürmeyi deneyebilirsin. Bu, fanın gürültüsüz çalışmasına yardımcı olabilir.
- Eğer sorun devam ediyorsa, fanları değiştirmeyi düşünebilirsin:
- Ses yapan fanları yenileriyle değiştirmek en kesin çözüm olacaktır. Özellikle daha sessiz çalışabilen modelleri tercih et.
- Herhangi bir nedenle fanları değiştirmeye karar verirsen, uygun watt ve boyutta olduğunu kontrol et.
Eğer bu adımlarla sorunu çözemezsen daha fazla detaya ihtiyaç olabilir.