Emr

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,

Direkt konuya gireceğim. Yaklaşık 7-8 ay önce, tek başıma üst düzey bir sistem topladım. İlk kez yaptığım bu kurulumda hiçbir sorunla karşılaşmadım, ta ki düne kadar.

İki gün önce, Thermal Grizzly'nin AM5 uyumlu Frame Contact ürününü satın aldım ve taktım. Termal macun olarak da Thermal Grizzly Kryonaut Extreme kullandım. Sistem ilk etapta sorunsuz çalıştı. Ertesi gün ise, acaba plastik montajı yanlış mı yaptım diye aklıma takıldı. Sistemi açıp tekrar kontrol ettim ve her şeyin doğru olduğunu gördüm. Ancak sistemi tekrar kapatıp açtığımda bu kez açılmadı. Anakart üzerindeki uyarı LED’lerinden DRAM ışığı yandı ve sistem açılmadı.

RAM’leri çıkardım, tek tek denedim. Her iki RAM de sadece A2 slotunda çalışıyor. Bu nedenle RAM’lerde sorun olmadığını anladım. CPU soketini defalarca kontrol ettim. İşlemciyi, ekran kartını ve RAM’leri birkaç kez söküp tekrar taktım, yamulma vb. bir durum yoktu. BIOS pilini de 10 dakika çıkartıp bekledim ama yine işe yaramadı.

Sadece A2 slotuyla sistem açılıyor, ama A2+B2 (doğru dual channel kombinasyonu) ile sistem açılmıyor. A2+B1 gibi kombinasyonlar da denedim, sonuç değişmedi.

İşlemcide daha önce kullanılan termal macun (Thermal Grizzly Kryonaut) soket içerisine çok ince şekilde kaçmış olabilir ama bu kadar küçük bir sızıntının sorun yaratmayacağını düşündüm. Zaten A2 slotuyla sistemi açıp 1 saat boyunca OCCT testi yaptım, işlemcide herhangi bir sorun görünmüyor. Yine de temizlemek için yumuşak doğal kıllı bir fırça aldım, onu deneyeceğim. Ayrıca BIOS sürümüm biraz eski; önceki sürüme dönmeyi de planlıyorum. BIOS güncellemeyi de deneyeceğim.

Başka ne yapabileceğimi bilmiyorum. Yardım edebilirseniz sevinirim.

Donanımlarım:
  • Anakart: Asus tuf B650 PLUS-WİFİ.
  • İşemci: AMD Ryzen 7 7800X3D.
  • Ekran Kartı: Asus Tuf 4070 Ti Süper.
  • Sıvı Soğutma: Asus tuf LC ii 360mm.
  • PSU Asus Tuf: 850W 80 Plus Gold.
  • Ram Corsair: 6000Mhz 30Cl 16x16.

Son düzenleyen: Moderatör:
Umarım soketler kısa devre yapmamıştır. 1 tanesine bir şey olmayıp kalan 3 üne olması da çok ilginç açıkçası. İstersen bilgisayar açılabiliyorkenki hali ile önce bıos ayarlarını bir komple sıfırla ardından tekrar dene. Olmazsa söylediğin gibi güncellemeyi deneyebilir , BIOS pilini çıkartıp tekrar takmayı deneyebilirsin. Bunlar da işe yaramaz ise servisin bir kontrol etmesi sağlıklı olabilir.

Merhaba arkadaşlar,

Direkt konuya gireceğim. Yaklaşık 7-8 ay önce, tek başıma üst düzey bir sistem topladım. İlk kez yaptığım bu kurulumda hiçbir sorunla karşılaşmadım, ta ki düne kadar.

İki gün önce, Thermal Grizzly'nin AM5 uyumlu Frame Contact ürününü satın aldım ve taktım. Termal macun olarak da Thermal Grizzly Kryonaut Extreme kullandım. Sistem ilk etapta sorunsuz çalıştı. Ertesi gün ise, acaba plastik montajı yanlış mı yaptım diye aklıma takıldı. Sistemi açıp tekrar kontrol ettim ve her şeyin doğru olduğunu gördüm. Ancak sistemi tekrar kapatıp açtığımda bu kez açılmadı. Anakart üzerindeki uyarı LED’lerinden DRAM ışığı yandı ve sistem açılmadı.

RAM’leri çıkardım, tek tek denedim. Her iki RAM de sadece A2 slotunda çalışıyor. Bu nedenle RAM’lerde sorun olmadığını anladım. CPU soketini defalarca kontrol ettim. İşlemciyi, ekran kartını ve RAM’leri birkaç kez söküp tekrar taktım, yamulma vb. bir durum yoktu. BIOS pilini de 10 dakika çıkartıp bekledim ama yine işe yaramadı.

Sadece A2 slotuyla sistem açılıyor, ama A2+B2 (doğru dual channel kombinasyonu) ile sistem açılmıyor. A2+B1 gibi kombinasyonlar da denedim, sonuç değişmedi.

İşlemcide daha önce kullanılan termal macun (Thermal Grizzly Kryonaut) soket içerisine çok ince şekilde kaçmış olabilir ama bu kadar küçük bir sızıntının sorun yaratmayacağını düşündüm. Zaten A2 slotuyla sistemi açıp 1 saat boyunca OCCT testi yaptım, işlemcide herhangi bir sorun görünmüyor. Yine de temizlemek için yumuşak doğal kıllı bir fırça aldım, onu deneyeceğim. Ayrıca BIOS sürümüm biraz eski; önceki sürüme dönmeyi de planlıyorum. BIOS güncellemeyi de deneyeceğim.

Başka ne yapabileceğimi bilmiyorum. Yardım edebilirseniz sevinirim.

Donanımlarım:
  • Anakart: Asus tuf B650 PLUS-WİFİ.
  • İşemci: AMD Ryzen 7 7800X3D.
  • Ekran Kartı: Asus Tuf 4070 Ti Süper.
  • Sıvı Soğutma: Asus tuf LC ii 360mm.
  • PSU Asus Tuf: 850W 80 Plus Gold.
  • Ram Corsair: 6000Mhz 30Cl 16x16.
merhaba çözüm bulabildiniz mi ? aynı sorunu yaşıyorum
Sistemim:

• İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • Anakart: ASUS TUF GAMING B850M-PLUS WIFI7 (BIOS güncel)
  • RAM: XPG Lancer DDR5 6000 MHz CL30 16GB x2
  • Ekran Kartı: Sapphire PURE RX 9070 XT
  • PSU: Corsair RM850e 80+ Gold
  • Soğutma: 360mm sıvı soğutma
  • Kasa: Corsair 3500X

Sorun:
Sistem tek RAM ile yalnızca A2 slotunda açılıyor.
A1, B1 veya B2 slotlarında tek RAM ile bile görüntü gelmiyor.
İki RAM birlikte takıldığında DRAM LED’i turuncu yanıyor ve sistem POST atmıyor.

BIOS güncel, EXPO kapalı, varsayılan ayarlar yüklendi.
RAM’ler tek tek test edildi ve çalışıyor.
Güç bağlantıları (CPU/PCIe) doğru, PSU yeterli.