Yer
Başkent
Cihaz
ASUS TUF F16
20260628_195630.webp

1200p ekran, 2018 GoW oyunu ve 7.6 GB VRAM. Gülsem mi, ağlasam mı? Bundan 8 sene önceki oyun, ancak ben 7.8 GB VRAM değeri bile gördüm; VRAM patladı, patlayacak...

Bir de 1600p ekran olsaydı ne olurdu? NVIDIA artık 8 GB ile bizimle dalga geçiyor diye düşünüyorum. RTX 5070 Ti almak için TUF F16, i7 14650HX, 2x16 GB RAM, 1 TB SSD ve 5060 cihazın üstüne 42 bin TL gerekiyordu.
Yorumsuz... İlle de grafik kısacağız.

Problem de GoW'da. Gereksiz ağır bir oyun, optimize değil.

Ben yüksek ayarlarda 1080p'de 4 GB VRAM ile oynuyordum benzer FPS'ler ile.

Son düzenleyen: Moderatör:
Problem de GoW'da. Gereksiz ağır bir oyun, optimize değil.

Ben yüksek ayarlarda 1080p'de 4 GB VRAM ile oynuyordum benzer FPS'ler ile.
Zaten orijinal ayarda yapsam kontrol ettiğim alanda FPS 150 küsur oluyordu, en ultra ayarlar ise 110. Ve cihazı G helper dengeli modda kullanıyorum, max 95 W verdim, GPU işlemci 40 W kilitli. Turbo moda almama rağmen %2 %3 harici FPS fark etmedi bile, fan sesi de cabası. Oyun çok optimize gelmedi. Mafia 1 Definitive Edition oynadım 4-5 saat, o da aynı durum.
G-Sync olmasa insanı frame time deli eder.
Tuş atadım, arada açıp kapıyorum, anormal bir şey var mı diyerek, cihazı tanımaya çalışıyorum.

Guldurme hocam. VRAM dolunca 8 GB sınırına gelince oyunlarda surekli takılma vs yaptığını biliyorsun.
Sistemde ne kadar VRAM varsa biraz da ona göre şekilleniyor VRAM kullanımı. Tabii ki bu gidip 4GB VRAM ile 4K'da oyun oynayabileceğiniz anlamına gelmez. Fakat şöyle bir şey var. 4GB VRAM'li ekran kartıyla bu oyunu rahatça oynayabiliyorsun. 4GB VRAM'li bir kartla oynarken 1080p Orijinal ayarlarda 60 FPS verdiğini ve 4 GB VRAM kullandığını düşünürsek, 8GB VRAM'li bir ekran kartıyla oynarken de 1200p Ultra ayarlarda 150 FPS verdiği durumda 7.6 GB VRAM kullanımı çok normal. Mesela şu videoya bakarsanız kullanılan ekran kartı RTX3060 12GB. VRAM bol. Siz 1200p Ultra ayarlarda oynuyorsunuz, videodaki ise 1080p Ultra'da oynuyor. Normalde sizin VRAM kullanımınızın daha fazla olması gerekirken videodaki kişide daha fazla VRAM kullanıyor. Üstelik DLSS'in VRAM kullanımını biraz da olsa düşürdüğünü düşünürsek. Çünkü 12GB VRAM var ve bu bolluğu kullanıyor oyun.

Sistemde ne kadar VRAM varsa biraz da ona göre şekilleniyor VRAM kullanımı. Tabii ki bu gidip 4GB VRAM ile 4K'da oyun oynayabileceğiniz anlamına gelmez. Fakat şöyle bir şey var. 4GB VRAM'li ekran kartıyla bu oyunu rahatça oynayabiliyorsun. 4GB VRAM'li bir kartla oynarken 1080p Orijinal ayarlarda 60 FPS verdiğini ve 4 GB VRAM kullandığını düşünürsek, 8GB VRAM'li bir ekran kartıyla oynarken de 1200p Ultra ayarlarda 150 FPS verdiği durumda 7.6 GB VRAM kullanımı çok normal. Mesela şu videoya bakarsanız kullanılan ekran kartı RTX3060 12GB. VRAM bol. Siz 1200p Ultra ayarlarda oynuyorsunuz, videodaki ise 1080p Ultra'da oynuyor. Normalde sizin VRAM kullanımınızın daha fazla olması gerekirken videodaki kişide daha fazla VRAM kullanıyor. Üstelik DLSS'in VRAM kullanımını biraz da olsa düşürdüğünü düşünürsek. Çünkü 12GB VRAM var ve bu bolluğu kullanıyor oyun.

Haklısın, tabii genede bununda bir sınırı olduğunu ve dolacağını bilmek gerek.

Haklısın, tabii genede bununda bir sınırı olduğunu ve dolacağını bilmek gerek.
Oyundan oyuna değişir. Yakın zamanda çıkan, grafik kaliteleri yakın olan iki oyundan birini 2K'da oynayabilirken diğerini 1080p'de zor oynayabilirsiniz. Her şey oyunun optimizasyonuna bağlı.