Makaleler
1
Yer
Kayseri
Herkese selamlar.

Asus TUF Gaming A15 FA507NV model cihazı kullanıyorum. Garantisi bittiği gibi temizliğini yaptım, termal macun ve puttylerini değiştirdim ancak sıcaklıklar beklediğim gibi düşmedi.
  • 2 defa Honeywell PTM7950 uygulaması yaptım.
    • İlk uygulamada sıcaklıklar düşmeyince vidaları kontrol ettim ve bazı vidaların tam sıkılı olmadığını fark ettim. Tekrar sıkıp denedim, sonuç değişmedi.
    • Sonraki gün sil baştan tekrar uyguladım, bu sefer vidaların tam yerine oturduğundan emin oldum, yine değişen bir şey olmadı.
  • Pullsar Ice Dragon termal putty kullandım.
  • Son çare olarak bilgisayarcıya verdim, o da bir çözüm olmadı.
Bilgisayarı bilgisayarcıdan aldıktan sonra Cinebench R23 ve FurMark testleri yaptım, durum aşağıdaki şekilde:

Cinebench R23 Single Core/Multi Core: Single core testi sırasında işlemci 3, 6-3,8 GHz civarında 90-92 derecede çalıştı. Multi Core testinde ise 3,5-3,6 GHz'de ve 93 derecede çalıştı. Fanlar 3600-4300 devir arasında çalıştı.
Cinebench R23 R7 7735HS Single Core.webp
Cinebench R23 R7 7735HS Multi Core.webp

FurMark:
Furmark RTX 4060 Benchmark.webp

Boşta ise 60-65 derecelerde çalışıyor ama bazen anlık olarak 80 derecelere fırlıyor. Fanlar da 2000-2400 devirde çalışıyor.

Bilgisayarı ilk aldığımda işlemci 49-50 derecelere düşüp fan kapatıyordu. GPU ise en sağlam oyunlarda 80-82 dereceye zor bela ulaşıyordu ve performansını düşürmüyordu, işlemci de 90 dereceyi geçmiyor ve o da performansını düşürmüyordu. Şimdi ise durum bu.

Terzi kendi söküğünü dikemez misali tıkandım kaldım. Son çare olarak önerdiğiniz bir termal macun ve puttylerden kullanmayı düşünüyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler. :)

O zaman sanırım patladık.

Tekrardan 15 gün beklemek istemiyorum, laptoplar için uygun bir macun öneriniz var mıdır? Thermal Grizzly Hydronaut nasıldır, bir bilginiz veya farklı bir öneriniz var mı?
Güzel ürün hocam, ama eninde sonunda kuruyup taşma yapacaktır. 15 gün beklemek daha mantıklı, oldukça pahalı bir ürün.

Asus TUF'larda 90-100 dereceye normal diyenler gördüm. Askeri sınıf malzeme kullanıldığı için 'beklenen bir durum' diye nitelendiren kişi sayısı oldukça fazla. Bana sorarsan değil. Sonuçta sıcak çalışan şey, günün sonunda hızlı bozulur aklın yolu bir. Şimdi sana eski laptopumda denediğim birkaç faydalı adımı aktaracağım. (Asus rog strix g16 i7-13650hx rtx 4060)

1- Armory Crate'i kullanma. Yüklü ise sil ve G-helper indir. Gayet sade ve hafif bir uygulama.
2- Watt değerine sınırlama yapabiliyorsun o uygulamada. Muhtemelen sende şu an sınır yoktur. Onu 50-80W arası bir değere deneme yanılma sabitle.

Bunu yaptığın taktirde bilgisayar çok fazla güç çekmeyecek, daha makul sıcaklıklarda, daha stabil frametime ile oyun oynayabileceksin.