FlexqVienna 2

Gelişen
Öncelikle selamlar. Yaklaşık 1 hafta önce ASUS TUF F16 (RTX 5050, Intel Core i5-13450HX) özelliklerine sahip yeni bir laptop aldım.

Genellikle Fortnite oynuyorum. O oyunda fan sesi normal geliyor çünkü sonuçta bu bir laptop ve masaüstü bilgisayarlar kadar güçlü bir soğutma sistemine sahip olması mümkün değil. Ara sıra da kafa dağıtmak için Roblox'a giriyorum. Ancak Roblox'ta fan gereksiz yere çalışıyor gibi geliyor. Laptopum zaten bu oyunu rahatlıkla oynatabilecek seviyede ve şu ana kadar hiçbir takılma ya da performans sorunu yaşamadım.

Rampage Mistral S45 soğutucu kullanıyordum ancak sanki cihazın daha fazla ısınmasına neden oluyor gibi hissettim. Yeni nesil laptoplarda fan sistemlerinin farklı olduğunu, bazı soğutucuların hava akışını olumsuz etkileyebildiğini okudum. Acaba böyle bir durum olabilir mi?

Bu arada FPS sınırını 60 FPS'e çektiğimde fan sesi normal seviyede oluyor. Ancak ekranın yenileme hızı olan 165 FPS'e sabitlediğimde fanlar uzun süre yüksek devirde çalışıyor. Yine de Roblox gibi bir oyunda bu kadar fan sesi olması bana biraz gereksiz geliyor.

İlginç olan şu ki Midnight Chasers oynarken fanlar çok fazla çalışmıyor ama Gym League oynayınca fan sesi neredeyse Fortnite oynuyormuşum gibi oluyor. Güç planından işlemcinin maksimum kullanımını %80'e kadar düşürmeyi de denedim fakat pek bir değişiklik olmadı.

Bu durumun normal olup olmadığını merak ediyorum. Daha önce benzer bir durum yaşayan veya çözümünü bilen varsa yardımcı olabilir mi? Sonuçta cihaz daha yeni ve ne kadar yüksek fan devri olursa o kadar fazla toz çekiyor diye düşünüyorum. Bu yüzden biraz dikkat etmeye çalışıyorum.

Şimdiden cevap veren herkese teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
@FlexqVienna, Selamlar. Gayet normal bir durum bu. Roblox dediğiniz oyun dışarıdan her ne kadar tüketimleri düşük bir oyun gibi dursa da anlık Server'da bulunan oyuncuların da verilerini aynı anda işlediği için oyundan oyuna bindireceği yükte fark ettirecektir. Ayrıca, 60 FPS verirken tüketimleri farklı 165 FPS verirken de tüketimleri bambaşka olacak. Kısaca, oyundan kaynaklı bir problem, merak etmeyin.

Eğer çok fazla geliyorsa ses, Fan eğrisi ayarlarını oyuna girdiğinizde manuel olarak ayarlarsanız aynı performansı daha düşük fan hızlarında alabilirsiniz.

Bu da alternatif bir çözüm olarak kenarda bulunsun.

Öncelikle selam. Yaklaşık 1 hafta önce ASUS TUF F16 (RTX 5050, Intel Core i5-13450hX) özelliklerine sahip yeni bir laptop aldım.

Genellikle Fortnite oynuyorum. O oyunda fan sesi normal geliyor çünkü sonuçta bu bir laptop ve masaüstü bilgisayarlar kadar güçlü bir soğutma sistemine sahip olması mümkün değil. Ara sıra da kafa dağıtmak için Roblox'a giriyorum. Ancak Roblox'ta fan gereksiz yere çalışıyor gibi geliyor. Laptopum zaten bu oyunu rahatlıkla oynatabilecek seviyede ve şu ana kadar hiçbir takılma ya da performans sorunu yaşamadım.

Rampage mistral S45 soğutucu kullanıyordum ancak sanki cihazın daha fazla ısınmasına neden oluyor gibi hissettim. Yeni nesil laptoplarda fan sistemlerinin farklı olduğunu, bazı soğutucuların hava akışını olumsuz etkileyebildiğini okudum. Acaba böyle bir durum olabilir mi?

Bu arada FPS sınırını 60 FPS'e çektiğimde fan sesi normal seviyede oluyor. Ancak ekranın yenileme hızı olan 165 FPS'e sabitlediğimde fanlar uzun süre yüksek devirde çalışıyor. Yine de Roblox gibi bir oyunda bu kadar fan sesi olması bana biraz gereksiz geliyor.

İlginç olan şu ki midnight chasers oynarken fanlar çok fazla çalışmıyor ama gym League oynayınca fan sesi neredeyse Fortnite oynuyormuşum gibi oluyor. Güç planından işlemcinin maksimum kullanımını %80'e kadar düşürmeyi de denedim fakat pek bir değişiklik olmadı.

Bu durumun normal olup olmadığını merak ediyorum. Daha önce benzer bir durum yaşayan veya çözümünü bilen varsa yardımcı olabilir mi? Sonuçta cihaz daha yeni ve ne kadar yüksek fan devri olursa o kadar fazla toz çekiyor diye düşünüyorum. Bu yüzden biraz dikkat etmeye çalışıyorum.

Şimdiden cevap veren herkese teşekkür ederim.

O Rampage soğutucu senin cihazına fayda sağlamaz. Ben de Claws Tornado denedim, cihazı ısındırdı; net 2 derece fazlası vardı, +2-4 değişebilir.
Cihazına watt limiti koyacaksın. Armoury Crate veya G Helper indir cihaza. Ayrıca MSI Afterburner ile kaç watt çekerken kaç derece, bunu bilmen bize yorum hakkı verir. Ben de 40W ile az sesli oynayabildiğim oyunda mesela 160 FPS alıyorum (Valorant). İstersem cihazın limitini kapatır, 400-500 FPS alırım ama hem ısınır hem fanlar deli danalar gibi ses çıkarır, macunu hızlı aşındırırım.
Zaten ekran 165 Hz, 165 FPS'den fazlasını göremiyorsun.
Kısaca ne kadar ekmek, o kadar köfte; Roblox saçma şekilde enerji çekiyor olabilir.

G-Helper üzerinden fan eğrisi ayarı yapın. Genelde G-Helper stok ayarı yeterli oluyor. Hem fan sesi fazla olmuyor hem de sıcaklıkları stabil tutabiliyor. Ayrıca Roblox'ta bende aynı durumu yaşıyorum. Her ne kadar hafif oyun gibi gözükse de fanları hızlandırıyor. Bunun sebebi de CPU'nun ani frekans sıçramalarından dolayıdır genelde. FPS sabitleyin ve G-Helper üzerinden kendinize uygun ayarlar yapın.

@FlexqVienna, Selamlar. Gayet normal bir durum bu. Roblox dediğiniz oyun dışarıdan her ne kadar tüketimleri düşük bir oyun gibi dursa da anlık Server'da bulunan oyuncuların da verilerini aynı anda işlediği için oyundan oyuna bindireceği yükte fark ettirecektir. Ayrıca, 60 FPS verirken tüketimleri farklı 165 FPS verirken de tüketimleri bambaşka olacak. Kısaca, oyundan kaynaklı bir problem, merak etmeyin.

Eğer çok fazla geliyorsa ses, Fan eğrisi ayarlarını oyuna girdiğinizde manuel olarak ayarlarsanız aynı performansı daha düşük fan hızlarında alabilirsiniz.

Bu da alternatif bir çözüm olarak kenarda bulunsun.
Hocam, normal olduğunu söylemişsin. Belki de gerçekten öyledir çünkü bu benim ilk laptopum ve fan sesinin normal seviyesinin ne olduğunu tam kestiremiyorum.

Şöyle anlatayım; Fortnite oynarken nasıl bir fan sesi geliyorsa Roblox'ta da neredeyse aynı ses geliyor. Beni düşündüren nokta da bu. Sonuçta Roblox grafik açısından çok ağır bir oyun değil. Bu yüzden fanlar neden bu kadar hızlanıyor, işlemciye gerçekten bu kadar yük mü biniyor diye merak ediyorum. Sonuçta mobilde bile oynanabilen bir oyun.

Şükür ki performans konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadım. Oyun akıcı çalışıyor, ne donma var ne de takılma. Bu konuda ASUS TUF gerçekten beni memnun etti. Sadece fan sesi biraz kafama takılıyor. Açıkçası Roblox gibi bir oyunda fanların daha az çalışmasını beklerdim.

Sen bu konularda benden daha bilgili görünüyorsun. Müsaitsen beni biraz daha aydınlatabilir misin? Bir de merak ettiğim bir konu var: Fanlar ne kadar hızlı çalışırsa o kadar fazla toz çeker diye biliyorum. Bu doğru mu, yoksa yanlış mı biliyorum? Çok bilgim olmadığı için çevremden duyduklarımla yorum yapıyorum.

G-Helper üzerinden fan eğrisi ayarı yapın. Genelde G-Helper stok ayarı yeterli oluyor. Hem fan sesi fazla olmuyor hem de sıcaklıkları stabil tutabiliyor. Ayrıca Roblox'ta bende aynı durumu yaşıyorum. Her ne kadar hafif oyun gibi gözükse de fanları hızlandırıyor. Bunun sebebi de CPU'nun ani frekans sıçramalarından dolayıdır genelde. FPS sabitleyin ve G-Helper üzerinden kendinize uygun ayarlar yapın.
Hocam, bu durum sizde de mi yaşanıyor? Ben sadece benim cihazda oluyor diye endişeleniyordum.

Ama sizce de biraz garip değil mi? Sonuçta Roblox grafik açısından çok ağır bir oyun değil ama fanlar yine de yüksek devirde çalışıyor. Acaba bu durum oyunların optimizasyonuyla mı alakalı? Sonuçta her oyunu aynı seviyede tecrübeli ekipler yapmıyor. Daha tecrübeli geliştiriciler de var, daha yeni başlayanlar da. Bu yüzden bazı oyunların optimizasyonu daha kötü olabiliyor diye düşünüyorum.

Benim de ilk laptopum olduğu için en ufak fan sesinde bile ister istemez tedirgin oluyorum. Bir de fanlar ne kadar çok çalışırsa o kadar fazla toz çeker diye düşündüğüm için biraz dikkat ediyorum. Zaten yılda bir kez bakım yaptırmayı planlıyorum.

Ben genelde Fortnite ve Roblox oynuyorum, belki ileride LoL de yüklerim. Gerçi kitlesi biraz sıkıntılı olduğu için o konuda hâlâ kararsızım. 😄 Açıkçası RTX 5050 ekran kartlı bir cihazın Roblox gibi bir oyunu fanlarını neredeyse hiç zorlamadan çalıştırmasını beklerdim. Fanların çalıştığını görünce de "Acaba sadece benim cihazımda mı böyle?" diye düşünmeye başlamıştım.

Bu arada değerli cevabın için çok teşekkür ederim, gerçekten içimi biraz rahatlattın.

Son düzenleme:
Roblox gibi verimsiz oyun motorları özellikle LUA scripting yaptığına kıyasla fazla işlem gücü gerektirir. Bu arada FPS kısıtlaması yoksa makinenin kendini sınırlarına kadar zorlaması da gayet normal.

Hocam, bu durum sizde de mi yaşanıyor? Ben sadece benim cihazda oluyor diye endişeleniyordum.
Bende de var bu durum.
Ama sizce de biraz garip değil mi?
Değil aslında. Kullanılan işlemci, HX işlemcidir. HX işlemciler ise agresif frekans yükseltebiliyor. Bu durumda ani ısınmalar oluyor. Fanları arttırması çok normal.
Benim de ilk laptopum olduğu için en ufak fan sesinde bile ister istemez tedirgin oluyorum. Bir de fanlar ne kadar çok çalışırsa o kadar fazla toz çeker diye düşündüğüm için biraz dikkat ediyorum. Zaten yılda bir kez bakım yaptırmayı planlıyorum.
Telaşlanmanıza gerek yok. 6 ay boyunca hiç temizlemedim ve normal kullandım laptopu. Yani sabah gündelik işlerimi hallettim, akşamları ise oyun oynadım. Toz filtresi toz doluydu fakat fanlarda bir tane bile toz yoktu. Toz tutma konusunda başarılı laptop.