Arif23

Uzman
Yer
Azerbaycan
Selamlar,

1080p 180Hz monitör arayışındayım kararsız kaldım:
  • ASUS TUF Gaming VG249QL3A
  • MSI G244F-E2
Detaylar şöyle:
  • ASUS VG249QL3A: 23.8 inç, Full HD, 180Hz, Fast IPS panel kullanıyor. %99 sRGB renk doğruluğu sunuyor, 300 nit parlaklık ile biraz daha canlı ve parlak görünüyor. Ergonomik olarak oldukça avantajlı: yükseklik ayarı, pivot (dikey dönebilme) ve eğim desteği mevcut. Ayrıca içinde 2x 2W dahili hoparlör var, basit ses ihtiyacını karşılayabilir.
  • MSI G244F-E2: 23.8 inç, Full HD, 180Hz, Rapid IPS panel ile geliyor. Bu panel türü Fast IPS’e göre daha hızlı tepkime süresi ve daha düşük motion blur sunuyor. %95 DCI-P3 ve %128 sRGB renk gamı ile renkler daha doygun ve sinematik görünüyor. Parlaklığı 250 nit, ASUS'a göre biraz daha düşük. Hoparlör yok ve ergonomi kısmında sadece eğim ayarı var, yani yükseklik/pivot özelliği bulunmuyor.
Fiyatlar
  • MSI G244F-E2 = 299 Manat
  • ASUS VG249QL3A = 380 Manat
  • Bu iki model arasında panel kalitesi farkı hissedilir mi?
  • Rapid IPS gerçekten Fast IPS’ten daha mı iyi?
  • MSI alınca “keşke ASUS alsaydım” dedirtir mi?
📌 Son olarak:

Bu ikisi dışında önereceğiniz başka 180Hz 1080p monitör varsa yazın. Karşılaştırmak isterim.
Şimdiden vakit ayırıp cevap yazan herkese teşekkür ederim.

Bu iki modele göre özellik olarak daha düşük kalıyor ama fiyat olarak da epey daha uyguna (Türkiye fiyatı 4000TL) Acer Nitro VG240Y M3 var, geçen gün aldım sorunu yok güzel monitör. %99 sRGB, 250 Nit, HDR10 desteği var, hoparlörü var, eğim ayarı var. Yükseklik yok. 1ms tepki süresi var. IPS panel. Ek bir ürün önerisi yapmış olayım diye yazdım.
Bunun dışında şahsen ben hoparlör ve yükseklik ayarı zorunlu değilse MSİ alınca pişman olmazsınız. Ayrıca monitörü kullanma amacı da önemli, rekabetçi oyunlarda kullanacaksanız mesela tepki süresi daha kısa olanı alın derim.

Ben de bu sıralar monitör arayışındaydım. Sizin gibi bayağı bir araştırma yaptım ve insanlarla konuştum. Linkini bıraktığım AOC ekran kalitesi çok üst seviyede ve ona yaklaşan bir model yok o fiyat bandında. Ama ekranı çok kaliteli olduğu için hoparlör ve ergonomiden kısmışlar; yani hoparlörü bulunmuyor, pivot gibi döndürülmüyor, asansör özelliği de bulunmuyor. Ama ekran kalitesi gerçekten mükemmel denecek seviyede.

Bir de önerilenler arasında linkini bıraktığım model olan Lenovo R25F30 bulunuyor. Bu monitör VA panel, ama çok kaliteli ve hızlı bir VA panel olduğu için IPS ekranlardan farksız kalıyor neredeyse. Sadece biraz ghosting ve black smearing olabiliyor. Ghosting'i overdrive 3 yaparak çok aza indirebilirsin, ama black smearing için yapabilecek bir şey yok. Bunların yanı sıra dahili hoparlörü ve ergonomisi bulunuyor. Aşağı yukarı eğme, indirme, pivot şekline alma gibi durumları bulunduğu için alınabilir bir monitör. Üstüne üslük 240 Hz bir monitör olduğu için de seçilebilir model. Ben de bu monitörü sipariş ettim zaten.

Bu iki modele göre özellik olarak daha düşük kalıyor ama fiyat olarak da epey daha uyguna (Türkiye fiyatı 4000TL) Acer Nitro VG240y M3 var, geçen gün aldım sorunu yok güzel monitör. %99 sRGB, 250 nit, HDR10 desteği var, hoparlörü var, eğim ayarı var. Yükseklik yok. 1ms tepki süresi var. IPS panel. Ek bir ürün önerisi yapmış olayım diye yazdım.
Bunun dışında şahsen ben hoparlör ve yükseklik ayarı zorunlu değilse MSI alınca pişman olmazsınız. Ayrıca monitörü kullanma amacı da önemli, rekabetçi oyunlarda kullanacaksanız mesela tepki süresi daha kısa olanı alın derim.

VG240y M3 kötü bir monitör, keşke almasaydınız. İncelemede 600:1–700:1 civarı kontrast oranı çıkıyor. Parlaklık 200 nit ve tepki süresi de kötü. Renk gamutunu hatırlamıyorum. HDR10 da önemsiz bir şey. Böyle bir monitör HDR deneyimi sunamaz. Kaldı ki HDR10 en giriş seviye özelliklerden. Minimum HDR600 lazım. Oda yeterli değil ama, hiç yoktan iyidir.

G244F E2 de kontrast oranı, parlaklık ve kontrast olarak zayıf bir model.

VG249QL3a da aman aman bir model değil. Fiyatını hak etmiyor.

VG240y M3 kötü bir monitör, keşke almasaydınız. İncelemede 600:1–700:1 civarı kontrast oranı çıkıyor. Parlaklık 200 nit ve tepki süresi de kötü. Renk gamutunu hatırlamıyorum. HDR10 da önemsiz bir şey. Böyle bir monitör HDR deneyimi sunamaz. Kaldı ki HDR10 en giriş seviye özelliklerden. Minimum HDR600 lazım. Oda yeterli değil ama, hiç yoktan iyidir.

G244F E2 de kontrast oranı, parlaklık ve kontrast olarak zayıf bir model.

VG249QL3a da aman aman bir model değil. Fiyatını hak etmiyor.
Hocam, en iyisi ben VG249QL3A'yı alıp geçeyim.
Fiyat olarak da belirtmem gerekirse ben Azerbaycan’da yaşıyorum ve burada fiyatlar gerçekten çok değişken. Örnek vermek gerekirse:
ASUS ROG Gladius 3 Aimpoint mouse, bir mağazada 219 manat, başka birinde 169, bir diğerinde ise 152 manat.
Yani ürün 149'ye de satılabiliyor, ama aradaki farklar ciddi. Önereceğiniz başka 180Hz 1080p monitör varsa yazın.

hocam, en iyisi ben VG249QL3A'yı alıp geçeyim.
Fiyat olarak da belirtmem gerekirse ben Azerbaycan'da yaşıyorum ve burada fiyatlar gerçekten çok değişken. Örnek vermek gerekirse:
ASUS ROG Gladius 3 aimpoint mouse, bir mağazada 219 manat, başka birinde 169, bir diğerinde ise 152 manat.
Yani ürün 149'ye de satılabiliyor ama aradaki farklar ciddi. Önereceğiniz başka 180Hz 1080p monitör varsa yazın.

AOC 24G42e eğer yoksa Lenovo R25I-30 alabilirsiniz. Eğer çok fazla rekabetçi oynamıyorsanız ve rankınız çok yüksek değilse (yücelik-immortal) Lenovo R25F-30 alabilirsiniz.

Bu iki modele göre özellik olarak daha düşük kalıyor ama fiyat olarak da epey daha uyguna (Türkiye fiyatı 4000TL) Acer Nitro VG240Y M3 var, geçen gün aldım sorunu yok güzel monitör. %99 sRGB, 250 Nit, HDR10 desteği var, hoparlörü var, eğim ayarı var. Yükseklik yok. 1ms tepki süresi var. IPS panel. Ek bir ürün önerisi yapmış olayım diye yazdım.
Bunun dışında şahsen ben hoparlör ve yükseklik ayarı zorunlu değilse MSI alınca pişman olmazsınız. Ayrıca monitörü kullanma amacı da önemli, rekabetçi oyunlarda kullanacaksanız mesela tepki süresi daha kısa olanı alın derim.

Bu arada konudaki hiçbir monitör 1ms veremez. Kâğıtüstü veriler gerçekleri sunmaz. Kullanılan panel, arka aydınlatma, piksel OverDrive optimizasyonu, kalibrasyon, yazılım vs hep değişkendir. Teknik özelliklere gelince her marka 1ms, HDR, %99sRGB vb özellikler yazar. Çoğu da yanlıştır. Bu bütçede 1ms ve HDR deneyimi imkansız. Yazılan sRGB, nit vb değerlerde incelemelerde öğrenilir. Markanın belirttikleri ile gerçekte çıkanlar çok daha farklıdır. Hepsi pazarlama stratejisinden ibaret.

Hocam, en iyisi ben VG249QL3A'yı alıp geçeyim.
Fiyat olarak da belirtmem gerekirse ben Azerbaycan’da yaşıyorum ve burada fiyatlar gerçekten çok değişken. Örnek vermek gerekirse:
ASUS ROG Gladius 3 Aimpoint mouse, bir mağazada 219 manat, başka birinde 169, bir diğerinde ise 152 manat.
Yani ürün 149'ye de satılabiliyor, ama aradaki farklar ciddi. Önereceğiniz başka 180Hz 1080p monitör varsa yazın.
Hocam güncel görüşleriniz nedir? Ben de satın almayı düşünüyordum ancak internette bir çok olumsuz yorum gördüm. Hiç inceleme videosu göremedim. Gördüğüm kadarıyla 180Hz ile kullanınca sıkıntı yaşayanların sayısı fazla. Siz herhangi bir sıkıntı yaşadınız mı?