Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

WystoN

Gelişen
Yer
Türkiye
Merhaba

ASUS TUF Gaming Z890 Pro Wi-Fi anakarta sahibim. Öncesinde G.Skill 6400 MHz 16 GB(Dual) RAM 2. ve 4. slotlara takılıydı. Aynı RAM'lerden 2 adet daha aldım. CL, MHz değrleri aynı. Ancak anakartta boş olan 1. ve 3. slotlara RAM'leri taktığımda bilgisayar açılmıyor. Anakart üzerindeki DRAM ışığı yanıyor. RAM'leri taktığımda RGB’leri yanıyor.

Anlamadığım neden bilgisayar açılmıyor? Ne yapmayalım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
DRAM ışığı yanıyorsa, RAM’ler slotlara tam oturmamış olabilir. Ayrıca yanlış slotlara takılmış olması da bu hataya neden olabilir (örneğin: 1 ve 2 yerine 3 ve 4 gibi).

Şimdilik sadece 2 RAM takılı şekilde BIOS’a gir kardeşim.

•XMP ayarlarını kapat,
•RAM frekanslarını manuel olarak ayarla.
Örnek: 5200 MHz gibi bir değer girip ayarları kaydet. Daha sonra 4 RAM’i de takıp sistemi yeniden başlat.

Tüm modüllerin düzgünce oturduğundan emin ol lütfen.
Sorun olacağını zannetmiyorum, açabilirsin.
Sorun oldu.. XMP açtım ancak PC açılmadı ve DRAM ışığı yanmaya başladı..

Farklı modüller ile XMP stabil olmayabilir. Ben önermem ama deneyebilirsiniz. Çalışıyorsa açık kalır.
2 farklı modül ancak geri kalan tüm veriler aynı Recep Bey ve XMP aktif edince açılmadı PC.. Stabilizasyon olmuyor sanırım..

DDR4 RAM'lerde uyguladığım bir yöntem vardı, deneyebilirsiniz.

2. Ve 4. Slotta 2 RAM ile sistemi açın, XMP'yi aktif edin, anakartın kendi RAM profili varsa o daha iyi olur, kaydedip çıkın.

Yeniden başlayınca sistemi kapatıp sadece 3. Slota 1 RAM ekleyip açın sistemi, görüntü verirse diğer RAM'i de kapatıp ekleyin.

İlk aşamada bunu XMP'yi açıp RAM'leri 5600 MHz'e düşürüp deneyebilirsiniz, olumlu sonuçlarınsa azar azar arttırarak çalıştığı noktayı bulursunuz.

@WystoN

Son düzenleyen: Moderatör:
DDR4 RAM'lerde uyguladığım bir yöntem vardı, deneyebilirsiniz.

2. Ve 4. Slotta 2 RAM ile sistemi açın, XMP'yi aktif edin, anakartın kendi RAM profili varsa o daha iyi olur, kaydedip çıkın.

Yeniden başlayınca sistemi kapatıp sadece 3. Slota 1 RAM ekleyip açın sistemi, görüntü verirse diğer RAM'i de kapatıp ekleyin.

İlk aşamada bunu XMP'yi açıp RAM'leri 5600 MHz'e düşürüp deneyebilirsiniz, olumlu sonuçlarınsa azar azar arttırarak çalıştığı noktayı bulursunuz.

@WystoN
Teşekkürler öneri için.. ASUS'a e-mail attım sorun ile alakalı.. Onlardan alacağım cevaba göre sizin önerinizi deneyeceğim.