Keremm

Başarılı
Yer
İstanbul
Merhaba,

Yaklaşık 2 yıldır kullandığım ASUS TUF RTX 4080 Super Gaming OC ekran kartımın sıcaklıklarının son dönemde yükseldiğini fark ettim.

FurMark 2 ile 2560×1440 (2K) çözünürlükte stres testi yaptım.

Kapalı kasa testinde yaklaşık:
  • GPU: 84.4°C
  • Hotspot: 107.9°C
  • VRAM: 70°C
  • GPU güç tüketimi: ~320W
  • GPU yükü: %100

Yan panel açıkken ise yaklaşık:
  • GPU: 81.9°C
  • Hotspot: 108.2°C
  • VRAM: 66°C
Kart daha önce oyunlarda genellikle 62-65°C civarında çalışıyordu.
Kasa/fan düzenimin ve HWiNFO sonuçlarının fotoğrafları;

1789368596984.webp

1789368649180.webp

Özellikle 108°C civarındaki hotspot değeri normal mi? Kartın termal bakım/termal pad-paste ihtiyacı olabilir mi, yoksa kasa hava akışıyla ilgili bir durum mu?

Kart ölüyor ölüyor. Ben olsam elektrik bile vermezdim. En kısa zamanda bakım şart.

Hocam “kart ölüyor, elektrik bile verme” biraz mahalle tamircisi teşhisi olmuş :) 108 derece hotspot yüksek. Benim sorduğum şey bunun sebebi ne olabilir ve hangi kontrolleri yapmak gerekir. Teknik bir dayanağın varsa duymak isterim.
Eğer yoksa esprilerini kendine saklayabilirsin

Ocak 2024 (ilk çıkış tarihi) den beri bakımı yapılmıyorsa olabilir. Bellekler iyi durumda, sadece PTM müdahalesine ihtiyacı var. Kötü yaşlanmış, normalde bu kadar artmazdı. Artsa da 2.6k RPM dönmezdi.
Undervolt vb. bir ayar yaptıysan onları default'a çekmeyi de dene.
Garanti falan devam ediyorsa onu da kovalayabilirsin.

Ocak 2024 (ilk çıkış tarihi) den beri bakımı yapılmıyorsa olabilir. Bellekler iyi durumda, sadece PTM müdahalesine ihtiyacı var. Kötü yaşlanmış, normalde bu kadar artmazdı. Artsa da 2.6k RPM dönmezdi.
Yanıtınız için teşekkür ederim herhangi bir OC yapmadım hocam ve garantisi devam ediyor servise vermek en iyi çözüm gibi şuan

Hocam servise yolladığında ptm istiyorum desem yaparlar mı ? Normalde termal macun var diye biliyorum gpu die üstünde kendim de yapabilirim ama ptm bulamıyorum güncel stok