1721762949677.webp

Maksimum Parlaklık, Minimum Parlaklık ve Kontrast Oranı

Bir incelemede maksimum parlaklığı 295cd olarak, diğer incelemede ise 335cd olarak ölçülmüş. Her iki incelemede de kontrast oranı 1070:1 ölçülmüş. Minimum parlaklık ise 58cd olarak ölçülmüş. Minimum parlaklık değeri oldukça iyi, maksimum parlaklık değeri orta, kontrast değeri orta.

1721763258559.webp

1721763286215.webp

Renk Gamutu

Bir incelemede %70 Adobe RGB ve %76 DCI-P3 coverage ölçülmüş, bir incelemede de %78 Adobe RGB ve %82 DCI-P3 coverage ölçülmüş. Pek geniş bir renk gamutu değeri değil, sRGB volume değeri %126 ölçülmüş, muhtemelen diğerinde de %125 civarı ölçülmüştür ancak onun bilgisi belirtilmemiş.

sRGB renk gamutu fena değil ama Adobe RGB ve DCI-P3 uzaylarının renk gamutu düşük kalmış. Ne kadar bu renk gamutlarına ihtiyacınız olur orası ayrı ama düşük mü düşük.

1721763548414.webp

Backlight Strobing

Bu özelliğin nasıl çalıştığını test etmemişler lakin muhtemelen kötü çalışıyordur, aktif etmemenizi öneririm.

MPRT

MPRT değerini monitör bazında azaltmanın tek yolu vardır: Backlight Strobing

Hemen bir üstteki kısımda "Backlight Strobing" özelliğini, muhtemelen kötü çalışacağını düşündüğümden ötürü kullanmamanız gerektiğinden bahsetmiştim. Yani MPRT değerini bu özelliği aktif etmediğiniz sürece düşürmeniz mümkün değil.

Peki bu monitörler kaç ms MPRT değeri sunuyor? Bunun hesabı "1000 / Yenileme Hızı = MPRT değeri" formülüyle yapılır. Yani VG249Q3A'nın MPRT değeri 1000 / 180 = 5.55ms olarak hesaplanır.

Eğer 1ms ibareli bir monitör görüyorsanız o monitör ya 1000 Hz olmalıdır ya da Backlight Strobing teknolojisi olmalıdır aksi takdirde imkansızdır. 1000 Hz monitör de şimdilik yok (TCL'in ve 1-2 markanın test ürünü hariç.), yani geriye sadece Backlight Strobing kalıyor, bu özellik de her monitörde iyi çalışmadığı için 1ms MPRT ibaresine her zaman şüpheli yaklaşmakta fayda var, sonuçta kötü çalışan bir özelliği sırf 1ms MPRT alabileceksiniz diye aktif etmenin anlamı yok.

OverDrive Seçenekleri, Gecikme Süresi ve UFO Performansı

Monitörde Level 0, 1, 2, 3, 4, 5 olmak üzere 6 adet OverDrive seçeneği bulunmakta. Level 0 hariç bütün seçeneklerde overshoot problemi var. 3, 4 ve 5'te bariz gözükecek düzeyde var, 1 ve 2'de minimal var. İncelemeyi yapan kişiler Level 0'da kullanmanızı tavsiye etmiş çünkü Level 0'da overshoot hiç yok ve gecikmesi süresi o kadar da yüksek değil.

1721764113736.webp

1721764078808.webp

Monitörün Genel Özellikleri
  • 1920x1080​
  • 24"​
  • IPS​
  • Yükseklik ayarı yok.​
  • Pivot özelliği yok.​
  • Dahili hoparlör var.​
  • Kulaklık girişi var.​
  • 180 Hz​
  • MPRT değeri BFI teknolojisini aktif etmediğimiz senaryoda 5.55ms. OverClock modunu açmazsak 6.06ms.​

Not 1

Yukarıda yer alan bütün değerler, panel piyangosuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yani bu incelemede ölçülen değerler, sizin monitörünüzde daha kötü de olabilir daha iyi de olabilir.

Not 2

İncelemeyi yapan kişi, en iyi hazır profilin "Racing Mode" olduğunu belirtmiş.

Sonuç

Albenisi olmayan bir model. Hiçbir yönüyle öne çıkmıyor. Ne renk gamutu muadillerine kıyasla yüksek, ne maksimum parlaklığı aşırı yüksek ne de kontrast oranı IPS standartlarına göre yüksek. Bir de üstüne pivot özelliği ve yükseklik ayarı da bulunmayan bir model. Açıkçası VP249QGR ve VY249HGE'den pek de farkı yok, onlar da benzer sayısal ölçüm verilerine sahip. Kullanılamayacak kadar kötü bir model değil ama şu an 4400 TL'ye satıldığını görüyorum en ucuz ve bu fiyatı kesinlikle hak etmiyor. Bu paraya 24G4X, R25i-30 ve 24G2SP gibi çok başarılı modelleri satın alabiliyorsunuz.

Kaynaklar

İlk defa IPS monitöre geçerken bu modeli 5000 TL'ye aldım. Demek ki o kadar iyi değil, ama ben memnunum; sanırım IPS monitörü ilk defa kullandığım için olabilir. Monitörde GameVisual ayarı var, bu da oldukça sinir bozucu çünkü standart renk ayarı yok. Bu yüzden sRGB modunu seçtim, çünkü bu modun standart renge yakın diye.

Monitörde aşağıdaki modlar mevcut:

Manzara Modu
Yarış Modu
Sinema Modu
RTS/RPG Modu
FPS Modu
sRGB Modu
MOBA Modu

Ama anlamadığım şey, bu modeli aldığımda 165 Hz olarak satılıyordu; şimdi tüm sitelerde aynı modeli 180 Hz olarak satıyorlar. Bu farkı anlayabilmiş değilim.

İlk defa IPS monitöre geçerken bu modeli 5000 TL'ye aldım. Demek ki o kadar iyi değil, ama ben memnunum; sanırım IPS monitörü ilk defa kullandığım için olabilir. Monitörde GameVisual ayarı var, bu da oldukça sinir bozucu çünkü standart renk ayarı yok. Bu yüzden sRGB modunu seçtim, çünkü bu modun standart renge yakın diye.

Monitörde aşağıdaki modlar mevcut:

Manzara Modu
Yarış Modu
Sinema Modu
RTS/RPG Modu
FPS Modu
sRGB Modu
MOBA Modu

Ama anlamadığım şey, bu modeli aldığımda 165 Hz olarak satılıyordu; şimdi tüm sitelerde aynı modeli 180 Hz olarak satıyorlar. Bu farkı anlayabilmiş değilim.
Yarış modu en yuksek renk gamutu ve parlaklik degerlerini sunuyor. Onu seçmeyi dene istersen.