Ekran Resmi 2024-03-28 20.52.18.webp

Sonoma'da Bluetooth çalıştıramamam üzerine Ventura'ya geçiş yaptım. Geçiş yaparken EFI klasörümü de yeniledim ve deaktif olan Bluetooth ve WI-FI özelliklerinin çalışmasıyla beraber artık AirDrop (aktif ama denenmedi) ve sidecar özelliklerini çalıştırmayı başardım (FeatureUnlock kexti ile). GPU hızlandırma için NootRX kextini kullandım.

Bilgisayarımda AMD işlemci kullanıyorum ve Ryzentoshlarda bazı stabilite sorunları yaşanıyor. Sistem uygulamalarında bir sorun yok, oyunlarda takılmalar ve Discord'da sesli sohbete girince çökmeler meydana geliyor (Discord için çözüm). Ekran kartımın tüm özelliklerinden faydalanabiliyorum ve günlük kullandığım uygulamalarda sorun yaşamıyorum.

AMD Ryzen R5 5600 (6c/12t)
ASUS Dual AMD RX 6700 XT ekran kartı.
16 GB 8x2 3600 MHz DDR4 bellek.
ASUS TUF X570 Plus (Wi-Fi) anakart.
Samsung 970 EVO Plus 500 GB PCI-e 3.0 SSD.

BIOS ayarları (AMD Ryzen)
  • Başlamadan önce BIOS ayarlarınızı öntanımlı ayarlara çekin (load default settings).
  • disable
    • Fast boot.
    • Secure Boot.
    • Serial/COM port.
    • Parallel port.
    • CSM(bu seçenek açık olduğunda GPU'nun gıo gibi hatalar vermesi muhtemeldir. Eğer hata alırsanız kapayın.)
    • 3990X kullanıcıları için özel not: macOS macOS halihazırda kernel içinde 64 Threads'den fazlasını desteklemiyor, ve eğer daha fazla tespit ederse kernel panic verecektir. 3990X işlemcisi 128 Threads'e sahip ve bunun yarısının devre dışı bırakılması gerekiyor. Biz bu durumlarda BIOS içinde Hyper threading ayarının devre dışı bırakılmasını öneriyoruz.
  • enable
    • Above 4G decoding(kesinlikle açık olmalı, eğer bu seçenepi bulamadıysan boot-args kısmına npci = 0x2000 komutunu ekle. Bu seçenek açıkken NPC'i komutunu kullanmayın. )
      • Eğer Gigabyte/Aorus ya da ASRock bir anakart kullanıyorsanız, bu seçenek belki bazı sürücülerinizi bozabilir(Ethernet vb.) Ya da diğer OS'ları boot edemeyebilirsiniz, eğer bu olursa bu seçeceği devre dışı bırakın ve bu seçenek yerine NPC'i komutunu kullanın.
      • 2020+ BIOS notları: Above4g seçeneği açıldığında, yeniden boyutlandırılabilir bar desteği, bazı X570 ve daha yeni anakartlarda kullanılabilir hale gelebilir. Lütfen bunun otomatik olarak ayarlanmak yerine devre dışı olduğundan emin olun.
    • EHCI/XHCI hand-off
    • OS type: Windows 8.1/10 UEFI mode.
    • SATA mode: AHCI.

İmaj, osxinfo sitesinden alınmıştır.
İmaj linki

EFI klasörüm.
EFI linki