Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ARDACD

Yetkin
Selam. Geçenlerde bilgisayar değiştirdim ve ASUS X541uj modelini gayet iyi bir fiyata elde ettim. Bu bilgisayara dualboot olarak Linux kurmak istiyorum ama her seferinde çöküyor yani işlem yapmayı kesiyor ve donuyor.

Windows 11'de hiçbir sorun olmadan çalışıyor ama denediğim bütün Linux dağıtımlarında çökme yaşanıyor. Denediğim Linux dağıtımları;

• Ubuntu 18.04
  • Linux Mint.
  • Zorin OS.
  • Pop!_OS
  • BlissOS.
Bu saydığım linux/android dağıtımlarının tamamında başta çalışıp sonra çok geçmeden çökme yaşanıyor ve fan aşırı fazla ses çıkarmaya başlıyor. Bilgisayarımın donanımı;

• Intel Core i5 7200U.
  • NVIDIA GeForce 920M.
  • 4 GB DDR4 RAM.
  • 256 GB SSD.
İnternetten araştırdığımda BIOS ile alakalı olduğunu düşünmeye başladım ama BIOS'ta pek bir ayar bulunmamakta. Ben bu sorunu nasıl çözeceğim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam, mux denen aygıt grafik birimini secmenize yardimci olan aygittir. İsterseniz tamamen NVIDIA isterseniz tamamen Intel kullanmaniza yarar. Diger mekanizmalarda grafik Intel uzerinden NVIDIA'ya aktarilir ve bu da darbogaz yapar.

Ben diyorum ki zaten NVIDIA gereksinimi olan bir sey degil install, sistem sacmalamiyorsa goruntuyu de intel olusturuyor. Tedbir niyetine grub parametreleri icine nomodeset yazalim, software renderer modunda kurduktan sonra da driverlari kurariz diye bir hayale girdim.

Linux uzerinde zaten bi sürücü var fakat bu sürücü malesef dandik, bazi donanimlarda da garip seyler yapabiliyor. Zaten Mint kurulurken, bir araba 3rd party driver da indirecegi icin, nomodeset ile software rendererda kullanip kurulana kadar (o da ise yararsa) sonrasinda da aktive ederiz karti gul gibi gecinir.

Konu sahibi ise eger mumkunse iade edip thinkpad almak gibi bir sansi varsa bence yapsin.
Garuda gibi kapalı kaynak sürücü ile önyükleme yapabilen bir distro ile denesek mantıken darboğaz yapmaması gerekmiyor mu?
Selam. Geçenlerde bilgisayar değiştirdim ve ASUS X541uj modelini gayet iyi bir fiyata elde ettim. Bu bilgisayara dualboot olarak Linux kurmak istiyorum ama her seferinde çöküyor yani işlem yapmayı kesiyor ve donuyor.

Windows 11'de hiçbir sorun olmadan çalışıyor ama denediğim bütün Linux dağıtımlarında çökme yaşanıyor. Denediğim Linux dağıtımları;

• Ubuntu 18.04
  • Linux Mint.
  • Zorin OS.
  • Pop!_OS
  • BlissOS.
Bu saydığım linux/android dağıtımlarının tamamında başta çalışıp sonra çok geçmeden çökme yaşanıyor ve fan aşırı fazla ses çıkarmaya başlıyor. Bilgisayarımın donanımı;

• Intel Core i5 7200U.
  • NVIDIA GeForce 920M.
  • 4 GB DDR4 RAM.
  • 256 GB SSD.
İnternetten araştırdığımda BIOS ile alakalı olduğunu düşünmeye başladım ama BIOS'ta pek bir ayar bulunmamakta. Ben bu sorunu nasıl çözeceğim?
Hocam oncelikle neden 2018 yilindan kalma bir dagitim denediniz?

Ubuntu 24.10 dewnediniz mi?

Nasil bir cokme yasiyorsunuz?

Genel olarak bu sorunlar Secure Boot'un açık olması nedeniyle kaynaklanıyor. Secure Boot'u kapatıp deneyin.

Secure Boot zaten kapalı.

Hocam oncelikle neden 2018 yilindan kalma bir dagitim denediniz?

Ubuntu 24.10 dewnediniz mi?

Nasil bir cokme yasiyorsunuz?

Ubuntu'yu boyutundan dolayı hızlı yüklemek için onu seçtim diğerleri güncel olduğu halde aynı sorunu çıkarıyor. Sorunu şöyle anlatayım, saydığım Linux dağıtımlarını USB'den başlatıyorum sonra açılıyor fakat en fazla dayanan 30 40 saniye dayanıp sonrasında donuyor ve işlem yapmayı bırakıyor. Blissos live olarak başlatınca sorunsuz çalışıyor ama installation başlatınca o da 5 6 saniye sonra donuyor. Ek olarak bu linuxlardan herhangi birisini çalıştırdığımda bilgisayarın fanı oldukça fazla ses çıkarmaya ve bilgisayar ısınmaya başlıyor.

Secure Boot zaten kapalı.

Ubuntu'yu boyutundan dolayı hızlı yüklemek için onu seçtim diğerleri güncel olduğu halde aynı sorunu çıkarıyor. Sorunu şöyle anlatayım, saydığım Linux dağıtımlarını USB'den başlatıyorum sonra açılıyor fakat en fazla dayanan 30 40 saniye dayanıp sonrasında donuyor ve işlem yapmayı bırakıyor. Blissos live olarak başlatınca sorunsuz çalışıyor ama installation başlatınca o da 5 6 saniye sonra donuyor. Ek olarak bu linuxlardan herhangi birisini çalıştırdığımda bilgisayarın fanı oldukça fazla ses çıkarmaya ve bilgisayar ısınmaya başlıyor.

Once BIOS'u bir sifirlayalim bence eger BIOS uzerinde yapilmis olmasi olarak kalmasi gereken bir ayar varsa. Bence ACPI suruculeri bir sorun cikartip cihazin isinmasina sebep oluyor. BIOS ayarlarinizin da fotograflarini cekin.

Ubuntu'nun buyuklugu ise sorun cikartmaz, zaten 18.10 kullansaniz calisan tek yazilim bulamayacaksiniz. 24.10 surumunu bi deneyelim. Acar acmaz sensors komutunu yazin terminale, sicaklik sorunu varsa belli olur. Windows uzerinde denediniz mi makineyi?

Pop guncelleme alamiyor su ara, 22.04'te kaldilar.
Bliss hiç denemedim.
Mint ve Zorin guncel ise durum garip demektir.
Ubuntu 24.10 ise bence gercekten cici bir versiyon olmus.

Once BIOS'u bir sifirlayalim bence eger BIOS uzerinde yapilmis olmasi olarak kalmasi gereken bir ayar varsa. Bence ACPI suruculeri bir sorun cikartip cihazin isinmasina sebep oluyor. BIOS ayarlarinizin da fotograflarini cekin.

Ubuntu'nun buyuklugu ise sorun cikartmaz, zaten 18.10 kullansaniz calisan tek yazilim bulamayacaksiniz. 24.10 surumunu bir deneyelim. Acar acmaz sensors komutunu yazin terminale, sicaklik sorunu varsa belli olur. Windows uzerinde denediniz mi makineyi?

Pop guncelleme alamiyor su ara, 22.04'te kaldilar.
Bliss hiç denemedim.
Mint ve zorin guncel ise durum garip demektir.
Ubuntu 24.10 ise bence gercekten cici bir versiyon olmus.

BIOS'u defalarca sıfırladım ve tek değiştirdiğim ayar Intel AES-ni ayarını kapatmak oluyor onun dışında hiçbir şeyle oynamıyorum varsayılan olarak Secure Boot kapalı geliyor zaten. Ubuntu'nun büyüklüğü sorun değil diyorsunuz ama internet biraz yavaş ve indirmeye üşendiğim için boyutundan bahsetmiştim. Isındığını direkt olarak laptopun fan hava çıkış yerine elimi dokunarak anlayabiliyorum Windows'ta oyun oynamadığım sürece ısınma söz konusu bile değil. Mint ve Zorin OS'i direkt kendi sayfalarından güncel son sürümü indirip denedim ve dediğim gibi Zorin OS açılışta kalıyor Mint açıldıktan birkaç saniye sonra işlem yapmayı bırakıyor.

• Ubuntu 18.04
  • Linux Mint.
  • Zorin OS.
  • Pop!_OS
  • BlissOS.

• Intel Core i5 7200U.
  • NVIDIA GeForce 920M.
  • 4 GB DDR4 RAM.
  • 256 GB SSD.
Gördüğüm kadarıyla ASUS X541UJ modelinde işlemci soğutucusu yok. İşlemci üzerinde yalnızca pasif bir soğutucu blok yer alıyor. GPU’da ise daha büyük bir pasif soğutucu blok bulunuyor ve hava akımı mevcut. Ancak, notebooklarda görmeye alıştığımız bakır ısı borusu bu modelde yok.

Aklıma şu ihtimal geldi: Linux kurduğunuzda, yük tümleşik GPU’ya biniyor. Aktif bir soğutucu olmadığı için ısınıyor ve yaşadığınız sorun ortaya çıkıyor. NVIDIA sürücüsünün kurulması ve dahili GPU’nun devre dışı bırakılması ile sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

Ubuntu ya da elinizde guncel ne varsa mint de olur, grub menusundeyken e tusuna basin ve splash sonrasina nomodeset yazın.
1733044084166.webp

Gördüğüm kadarıyla ASUS X541uj modelinde işlemci soğutucusu yok. İşlemci üzerinde yalnızca pasif bir soğutucu blok yer alıyor. GPU'da ise daha büyük bir pasif soğutucu blok bulunuyor ve hava akımı mevcut. Ancak, notebooklarda görmeye alıştığımız bakır ısı borusu bu modelde yok.

Aklıma şu ihtimal geldi: Linux kurduğunuzda, yük tümleşik GPU'ya biniyor. Aktif bir soğutucu olmadığı için ısınıyor ve yaşadığınız sorun ortaya çıkıyor. NVIDIA sürücüsünün kurulması ve dahili GPU'nun devre dışı bırakılması ile sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

Isınmadan kaynaklı çökme yaşanıyor ise. Windows'ta saatlerce GTA 4 oynuyorum ve bilgisayar oldukça fazlasıyla ısınıyor. O zaman neden çökme, kasma, donma yaşamıyorum peki?

Ubuntu'ya da elinizde guncel ne varsa Mint de olur, GRUB menusundeyken e tusuna basin ve splash sonrasina nomodeset yazın.
Eki Görüntüle 103151

Deneyeceğim.

Tam olarak şimdi nedendir bilinmez Windows'u kapattım ve tam kapandıktan sonra şöyle bir hata aldım.

1733044293797543486383617709019.webp

Yazdığımı anlamamış olmalısınız. Linux da yük tümleşik GPU'ya biniyor çünkü harici GPU kullanmıyor. Sürücüsü kurulu değil veya ayarlardan kaynaklı bu şekilde. Linux'a NVIDIA sürücüsü kurun ve NVIDIA ayarlarından dahili GPU deveredışı bırakın.
Windows GTA V de harici GPU'yu yani NVIDIA kullanıyor. Bu yüzden sorun olmuyor. NVIDIA soğutucusu daha kuvvetli. Hava akım desteği var.

Hocam iyi güzel diyorsunuz driver kurun falan diyorsunuz ama bir çalıştırabilsem zaten kuracağım driverı. Çökme yaşıyorum diyorum.

Son düzenleme:
Isınmadan kaynaklı çökme yaşanıyor ise. Windows'ta saatlerce GTA 4 oynuyorum ve bilgisayar oldukça fazlasıyla ısınıyor. O zaman neden çökme, kasma, donma yaşamıyorum peki?

Deneyeceğim.

Tam olarak şimdi nedendir bilinmez Windows'u kapattım ve tam kapandıktan sonra şöyle bir hata aldım.

Eki Görüntüle 103152

Yazdığımı anlamamış olmalısınız. Linux'da yük tümleşik GPU'ya biniyor çünkü harici GPU kullanmıyor. Sürücüsü kurulu değil veya ayarlardan kaynaklı bu şekilde. Linux'a NVIDIA sürücüsü kurun ve NVIDIA ayarlarından dahili GPU'yu devre dışı bırakın.
Windows GTA V'te harici GPU'yu yani NVIDIA'yı kullanıyor. Bu yüzden sorun olmuyor. NVIDIA olanın soğutucusu daha kuvvetli. Hava akım desteği var.

Eki Görüntüle 103152

Ayıplı mal satmış olabilirler.