Yani yaşanan seneryo zaten tarih kitaplarında olan şeylerden ibaret. Tabii bunu diziye veya filmse yansıtırken dramatize edilmesi, bazı şeylerin abartılması veya bazı şeylerin küçük gösterilmesi tamamen yönetmenin keyfine bağlı...

Sonuçta Atatürk'ün veya herhangi bir insanın durumlar karşısında verdiği tepkileri veya iç dünyasında yaşadığı hissleri kimse bilemez. Tarih kitaplarında da zaten olabildiğince duygusal düşünceden uzak, somut elle tutulur bilgilere dayalı tutulmaya çalışılır. Atam şunu yaptı, bunu engelledi şurada savaştı gibi kesin ve hap bilgiler verir. Bu yüzden birçok öğrenci tarih derslerini sevmez. Ama diziler ve filmler duyguya hitap etme amacıyla yapılan işlerdir. İnsanların ilgisini çekmeyi amaçlar.

Filme gelecek olursak, izledim ve beğendim. Keşke şöyle olsaydı böyle olsaydı diyecek değilim, çünkü o dönemi ve yaşananları kusursuz yansıtabilecek kimse yok. Enver paşa ve Atatürk arasında ki ilişki biraz fazla dramatikleştirilmişti. Ama Enver paşanın alman hayranı olduğu ve savaşta almanların bizi zor duruma soktuğu gibi gerçeklerde var. Bu yüzden Atatürk'ün tepki göstermesini vs gayet mantıklı buldum. Ama gerçekte böyle olmuş mudur? Bilemeyiz... Hayat sadece beyaz ve siyah değil, griler çok fazla...