seeraddar

Yetkin
Bir kere, hayatı hakkında falan olmayacak. Ben daha çok anlatılmayan kısımla ilgileniyorum. "Neyi nasıl yaptı, neyi neden yaptı?" tarzında içeriklerin olması lazım. Yani açıkçası ayrıntılı olmaları gerekiyor. Onun dışında, Osmanlı'nın medya tarafından anlatılmayan yüzünü anlatan bir kitap istiyorum. Burada tam olarak söyleyemiyorum ama demek istediğimi anladınız; Osmanlı'nın kötü tarafı. Zaten ben iyi bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. Tamamen medyanın bize anlattığından farklı olan yönü hakkında bir kitap lazım.

Nutuk okuman yeterli. Baska kaynak cok gerekli degil akademik calismanda kullanmayacaksan.

Eğer ki nutuk okuyacaksan yanında Kazım Karabekirin yazdığı istiklal harbimiz kitabınıda okursan o dönemi daha iyi anlarsın. Bu ikisi aynı dönemi anlatan zıt kitaplar denilebilir.

Falih Rıfkı Atay'ın Çankaya kitabı okunabilir. Bu Cumhuriyet dönemine daha çok ağırlık veriyor ancak Atatürk'ün o dönemlerde nasıl düşündüğünü anlamanı sağlayabilir. Yine Falih Rıfkı Atay'ın Atatürkçülük Nedir? kitabını da okuyabilirsin.

Tam istediğiniz değil ama bu konularda size derinlik katabilecek kısmen bir otobiyografik bir kitap olan Suyu Arayan Adam'ı önerebilirim. Osmanlı'nın Edirneyi kaybedişinden sonraki durumunu yazar Şevket Süreyya Aydemir çok güzel kendi hayatı üzerinden anlatıyor.

Kitabın anlattıkları:

Balkan Savaşı sonrası Edirne’de geçen çocukluk
Osmanlıcılık, Türkçülük, Turancılık gibi ideolojilerle yüzleşme
Sovyetler’de eğitim: Doğu Emekçileri Sosyal Bilimler Akademisi
Nâzım Hikmet, Va-Nu gibi sosyalistlerle tanışma
Türkiye Komünist Partisi ve Aydınlık dergisi çevresi
1925–1927 komünist tutuklamaları ve Afyon Cezaevi
Kadro hareketi ve Kemalist devrim
Cumhuriyetin ilk yıllarında eğitim çalışmaları
Atatürk’ün himayesinde yürütülen projeler

Kitap gerektiğinde Osmanlıyı ve Cumhuriyetin ilk yıllarını eleştirmekten çekinmiyor.