AYT Matematik parabol sorusu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan pars
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 39
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
  • Etiketler Etiketler
    ayt matematik

pars

Başarılı
Makaleler
5
Yer
Aydın
Merhaba arkadaşlar. AYT Matematik parabol sorusunu nasıl çözebilirim?
f(x) = (k 3)x² - 2kx + k + 2 parabolünün tepe noktası Ox ekseninin üzerinde olduğuna göre k kaçtır?
IMG20240511222529.webp

2 eşit kok çift katlı kok varsa nasıl çift fonksiyon olur y eksenine göre simetrik demek değil mi çift fonksiyon y eksenine göre simetrik alınırsa iki farklı kök çıkmaz mı?

Y eksenine göre simetrik zaten aynı noktanın ters işaretli olması değil midir? Kendi dediğini kendin çürütmüşsün :)

Y eksenine göre simetrik zaten aynı noktanın ters işaretli olması değil midir? Kendi dediğini kendin çürütmüşsün :)
Tamam zaten teğet durumda eşit kok olur farklı 1 tane kök çıkar senin dedigine göre örnek veriyorum 2 ve -2 olur kökler
Zaten soruda da x yerine -6 koyunca denklem kareli ifade gelir diskirmant 0 olur çift katlı kok

Toplamları sıfır olan iki kök mü diyorsunuz?
Toplamları sıfır olan kökte iki durum olmaz mı? Ya iki kök aynıdır ve o değer sıfırdır (x^2 gibi). Ya da x^2-4 gibi yine çift fonksiyondur ama orijinde değilde -4'de y eksenini kestiğinden iki simetrik kök vardır. O değilde biz neyi tartışıyoruz? 😁

Tamam zaten teğet durumda eşit kok olur farklı 1 tane kök çıkar senin dedigine göre örnek veriyorum 2 ve -2 olur kökler.
Zaten soruda da X yerine -6 koyunca denklem kareli ifade gelir diskirmant 0 olur çift katlı kok.

Dediğimin soru ile alakası yok, sorunun cevabı teğet olacağından -6 zaten yukarıda açıkladım.

Hocam yukarda 2 eşit reel kök varsa çift katlı demişsiniz bunlar nasıl çift fonksiyon olur onu anlamadım çift fonksiyon olursa zaten 2 farklı kök cikmaz mi ?
Çift katlı çift fonksiyon demek değildir ki. Ufak bir hata olmuş sanırım. Çift kat iki kökün aynı değerde olması, çift fonksiyon ise iki kökün birbirinin eksilisi olması demektir. x^2 ile x^2-4 gibi. x^2 hem çift fonksiyon hem çift katlı iken x^2-4 sadece çift fonksiyondur.

Çift katlı çift fonksiyon demek değildir ki. Ufak bir hata olmuş sanırım. Çift kat iki kökün aynı değerde olması, çift fonksiyon ise iki kökün birbirinin eksilisi demektir. x^2 ile x^2-4 gibi. x^2 hem çift fonksiyon hem çift katlı iken x^2-4 sadece çift fonksiyondur.
Aynen hocam bende böyle düşünmüştüm iyi aksamlar

Ne demek istediğinizi hala anlamadım. Desmos graph diye aratıp şunları yazarsanız kökleri aynı olan veya kökleri toplamı sıfır olan parabollerin y eksenine göre simetrik olmak zorunda olmadığını görebilirsiniz. Sınavda karşınıza çıkar mı, hayır.

Kod:
(x - 1)^2
((x + 1)\cos(\pi / 6) - y\sin(\pi / 6))^2 = 3(y\cos(\pi / 6) + (x + 1)\sin(\pi / 6))

Türev limit integral bir de parabol. Çok güzel konular, unutulmuyor; bulmaca gibi zevk veriyor. Integra'li kaldırmak acaba yine hangi aydının fikriydi merak konusu :)

Eşit ağırlıkçı bir aydın kesin 😅

İntegralin içini zaten boşaltmışlardı. Ama en azından temel olarak ne işe yaradığını bilerek üniversiteye gidiliyordu. Şimdi o da yok. 10 sene içinde 4 işlemle alırlar üniversiteye demedi demeyin.

Harbiden de öyle.

Ne demek istediğinizi hala anlamadım. Desmos graph diye aratıp şunları yazarsanız kökleri aynı olan veya kökleri toplamı sıfır olan parabollerin y eksenine göre simetrik olmak zorunda olmadığını görebilirsiniz. Sınavda karşınıza çıkar mı, hayır.

Kod:
(x - 1)^2
((x + 1)\cos(\pi / 6) - y\sin(\pi / 6))^2 = 3(y\cos(\pi / 6) + (x + 1)\sin(\pi / 6))

Yanlış bir tabir kullanmışım yukarıda, haklısın aslında. Çift katlı ile simetrik kök kısmen farklı şeyler. Simetrik kök ise çift fonksiyon, çift katlı değil :thumbsup:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt