Jeh0Ke

Becerikli
Merhaba, ikinci elden bir öç ve AM4 destekli bir anakart bakıyordum. B450 ve B550'ler neredeyse sıfır fiyatına olduğundan ve bütçem yetemediğinden B350 ile anlaştım. Ne farkı var bu chipsetin diğerleriyle? Hepsi 5. nesil AM4 işlemcileri BIOS Update ile destekliyor. Portlar olarak sadece B550 de çift M.2 var. Diğer her şey birbirine yakın. Tek dikkatimi çeken maksimum desteklenen RAM frekansı 3200 ancak bunu da aşmanın yolları var. Bilen varsa farklarını anlatabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
En basit farklardan biri desteklediği port sayısıdır. Örneğin B350 5 USB port destekliyorsa B450 7-10 tane destekler. Ayrıca birkaç şey buldum internette, aşağıya bıraktım.

Aslında aralarında çok fark var ama maalesef bu farkları detaylı olarak yazabilecek birileri var mı bilmiyorum. Bu chipset arasında farklar
1- Desteklediği port sayısı
2- Destelediği donanım sayısı
3- Desteklediği veri yolları
4- Destelediği görüntü ve bileşenleri
5- Desteklediği hız ve erişim süreleri
Gibi birçok özellik bu chipsetler sayesinde oluyor.
Tamam örnektir gerçeği yansıtmaz bir tanesi A320 chipset aynı ayna takabileceğin donanım sayısı 5 ise B450 chipset de bu sayı 10 veya daha fazla olabilir ama dediğim gibi her chipset özelliklerini ayrı ayrı yazılmadığı için tam bir doküman bulmak zor her chipseti araştırman gerek ve sana uygun chipseti alabilirsin

Ekleme: https://www.amd.com/en/products/chipsets-am4 özellikleri açıklamış biraz.
A320 anakartlar ile OC yapılamıyor zaten ben anlamıyorum demeyin ilerde işlemci yetmediği zamanlar OC yapmak yeni işlemci alma derdinden sizi kurtarabilir. B350 ile B450 arasında sıradan kullanıcı için çok bir fark yok B450 anakartlarda XFR2, StoreMI gibi yeni ve güncel teknolojiler var. B350 anakart alacaksanız 2000 serisi işlemcileri kullanmak için BIOS güncellemesi yapmanız lazım. Arada çok fiyat farkı yok zaten R5 2600 için B450 bir anakart alırsanız daha iyi olur.
Kaynak: https://www.technopat.net/sosyal/konu/a320-b350-ve-b450-chipset-arasindaki-farklar-nedir.674863/

En basit farklardan biri desteklediği port sayısıdır. Örneğin B350 5 USB port destekliyorsa B450 7-10 tane destekler. Ayrıca birkaç şey buldum internette, aşağıya bıraktım.

Kaynak: https://www.technopat.net/sosyal/konu/a320-b350-ve-b450-chipset-arasindaki-farklar-nedir.674863/

Hocam bu farklar benim için önemli değil. Ekran kartım PCI-e 3.0 destekledikten sonra ben ne yapayım 4.0 anakartı veya 4.0 M.2 girişini. Anladığım kadarıyla öyle beni etkileyen bir fark yok. Aynı bütçeyle MOSFET soğutucusu olmayan 2 DIMM slotu bulunan çok düşük seviye bir B450 alacağıma 4 DIMM slotlu daha iyi orta seviye bir B350 (hem de daha ucuza.) Daha mantıklı bence.

AM4'de B450 ve X470 gibi mid-gen refresh chipsetlerde dumduz chipset kiyasindan cok anakart kiyasi yapmaniz daha saglikli olur.

B350 ile B450 chipsetler arasindaki kagit ustunde temel farklar, B350'de XFR2 Enhanced (cogu kullanici icin pek onemi yok) ve PBO (Zen 3 altinda pek onemi yok) olmamasi. Bunun disinda lane sayilari vs. tipatip ayni. StoreMI destegi de B450'de daha gelismis ancak keza yine cogu kullanici icin pek onemi olmayan bir ozellik.

Direkt chipset gorunumu olarak da oldukca benzerler zaten.

1749718757751.webp

(B350)

1749718768303.webp

(B450)

Aynı bütçeyle MOSFET soğutucusu olmayan 2 DIMM slotu bulunan çok düşük seviye bir B450 alacağıma 4 DIMM slotlu daha iyi orta seviye bir B350 (hem de daha ucuza.)
Bunu yapmak daha mantikli olabilir ancak hangi modellerden bahsettigimize de bagli. B350 ilanlari cok olmuyor artik pek, olanlar da genelde -fahis fiyatta degilse- ''orta seviye'' demekten uzak anakartlar oluyorlar. MOSFET sogutucusu da her sey degil maalesef.
Tek dikkatimi çeken maksimum desteklenen RAM frekansı 3200 ancak bunu da aşmanın yolları var.
Bu dediginiz de anakarttan anakarta, CPU'dan CPU'ya degisen seyler. 2DPC bir B350 anakartta maksimum 3200 demeleri oldukca normal mesela.

AM4'te B450 ve X470 gibi mid-gen Refresh chipsetlerde dumduz chipset kiyasindan cok anakart kiyasi yapmaniz daha saglikli olur.

B350 ile B450 chipsetler arasindaki kagit ustunde temel farklar, B350'de xfr2 enhanced (cogu kullanici icin pek onemi yok) ve PBO (zen 3 altinda pek onemi yok) olmamasi. Bunun disinda lane sayilari vs. tipatip ayni. StoreMI destegi de B450'de daha gelismis ancak keza yine cogu kullanici icin pek onemi olmayan bir ozellik.

Direkt chipset gorunumu olarak da oldukca benzerler zaten.

Bunu yapmak daha mantikli olabilir ancak hangi modellerden bahsettigimize de bagli. B350 ilanlari cok olmuyor artik pek, olanlar da genelde -fahis fiyatta degilse- "orta seviye" demekten uzak anakartlar oluyorlar. MOSFET sogutucusu da her şey degil maalesef.

Bu dediginiz de anakarttan anakarta, CPU'dan CPU'ya degisen seyler. 2DPC bir B350 anakartta maksimum 3200 demeleri oldukca normal mesela.

Öncelikle yorumunuz için çok teşekkürler. Bunların arasında bana tek gerekebilecek şey PBO o da çok problem değil. "orta seviye" kastım aldığım anakart başlangıç-orta olarak geçiyor (Gigabyte B350 gaming). İyi fiyata aldım o yüzden mantıklı geldi. MOSFET takıntım biraz eski anılardan geliyor. Isınan MOSFET'lerle çok uğraştım. Tüm yorumunuz için teşekkürler iyi bir fikir verdi bana. Hatam varsa da düzeltir iseniz sevinirim.

"Orta seviye" kastım aldığım anakart başlangıç-orta olarak geçiyor (Gigabyte B350 gaming).
AB350-Gaming'i kastediyorsunuz sanirsam. Guzel anakart aslinda, 2.5K ustunu vermezdim tabii kendisine sahsen.
İyi fiyata aldım o yüzden mantıklı geldi. MOSFET takıntım biraz eski anılardan geliyor. Isınan MOSFET'lerle çok uğraştım. Hatam varsa da düzeltir iseniz sevinirim.
Hata yok, o anakarttaki mosfetler pek ciplak degil. Altindaki MOSFET'lerin modellerini bilmiyorum ancak B450M S2H'daki MOSFET heatsinkine oldukca benziyor ustundeki heatsink, model olarak da onlara benziyor olabilir. Durum boyleyse guzel MOSFET'ler. Hayirli olsun.

AB350-gaming'i kastediyorsunuz sanirsam. Guzel anakart aslinda, 2.5k ustunu vermezdim tabii kendisine sahsen.

Hata yok, o anakarttaki MOSFET'ler pek ciplak degil. Altindaki MOSFET'lerin modellerini bilmiyorum ancak B450M S2H'daki MOSFET heatsinkine oldukca benziyor ustundeki heatsink, model olarak da onlara benziyor olabilir. Durum boyleyse guzel MOSFET'ler. Hayirli olsun.

Evet hocam AB350-gaming. 1800'e aldım hocam ben. Az önce geldi ve ben gayet beğendim. Tek dikkatimi çeken alttaki X16 gibi gözüken slotun aslınada X4 olması ama gayet normal. MOSFET'lerin 4'ü 4C10n yefu49 geri kalan 6'sı 4C06n yegc27 diye geçiyor. Gigabyte tında aynı malzemeyi milyon farklı modelde kullanma huyunu düşünürsek büyük ihtimalle aynı. Bir de chipsete termal ped diye elektrik bandı koymasaydı iyiydi :)