Selamlar, sabah konu açıp BIOS güncellemesi yapmıştım. Şu anda update sonrası B450M Mortar Max anakartıma Ryzen 3 3100 işlemciyi söküp Ryzen 5 5500’ü taktığımda CPU debug yanıyor ve görüntü alamıyorum. Hâlâ işlemciyi okumuyor. Ne yapabilirim?
Selam, sabah konu açıp BIOS güncellemesi yapmıştım. Şu anda Update sonrası B450M Mortar Max anakartıma Ryzen 3 3100 işlemciyi söküp Ryzen 5 5500'ü taktığımda CPU Debug yanıyor ve görüntü alamıyorum. Hâlâ işlemciyi okumuyor. Ne yapabilirim?
Benim attığım linkten işlemciye uygun olan BIOS sürümünü mü yüklediniz? Sürümü teyit ettiniz mi işlem sonrası? Kaldı ki siz o BIOS dosyasını Rufus ile yazdırdınız bunun kadar gereksiz bir işlem yok. Normal bilgisayardan USB belleği biçimlendir deyip FAT32 seçip sonra dosyayı normal USB belleğe atacaktınız.
Benim attığım linkten işlemciye uygun olan BIOS sürümünü mü yüklediniz? Sürümü teyit ettiniz mi işlem sonrası? Kaldı ki siz o BIOS dosyasını Rufus ile yazdırdınız bunun kadar gereksiz bir işlem yok. Normal bilgisayardan USB belleği biçimlendir deyip FAT32 seçip sonra dosyayı normal USB belleğe atacaktınız.
Ayrıyeten Rufus'tan ISO dosyası gibi yazdırma işlemi yapmadım hocam, Rufus'tan sadece diski biçimlendirdim. MBR FAT32 olarak. Windows disk biçimlendirme gibi yani BIOS dosyasını yazdırma yapmadım, kendim biçimlendikten sonra el ile diske attım.
Ayrıyeten Rufus'tan ISO dosyası gibi yazdırma işlemi yapmadım hocam, Rufus'tan sadece diski biçimlendirdim. MBR FAT32 olarak. Windows disk biçimlendirme gibi yani BIOS dosyasını yazdırma yapmadım, kendim biçimlendikten sonra el ile diske attım.
İndirdiğim link attığınız yerden ve şimdi fark ettim BIOS'ta tarih 2025 3 21'di ama bunu indirdim.
Hocam bunu deneyerek yapar mısınız? İşlemci anakart evet uyumlu ama bazı BIOS sürümleri uyumsuzluk gösterebiliyor. Mavi işarete aldığım sürüm ile tekrar deneyin ve lütfen Rufus kullanmayın. USB belleği normal Windows sağ tık biçimlendir, FAT32 yapın.
Son olarak BIOS’u yükledikten sonra CMOS sıfırlama (reset) işlemi yapın. Anakartın BIOS ayarlarını varsayılanlara döndürmek için CMOS pili çıkarıp birkaç dakika bekleyin veya anakart üzerindeki CMOS sıfırlama jumper’ını kullanın.
Eki Görüntüle 171221
Hocam bunu deneyerek yapar mısınız? İşlemci anakart evet uyumlu ama bazı BIOS sürümleri uyumsuzluk gösterebiliyor. Mavi işarete aldığım sürüm ile tekrar deneyin ve lütfen Rufus kullanmayın. USB belleği normal Windows sağ tık biçimlendir, FAT32 yapın.
Son olarak BIOS'u yükledikten sonra CMOS sıfırlama (reset) işlemi yapın. Anakartın BIOS ayarlarını varsayılanlara döndürmek için CMOS pili çıkarıp birkaç dakika bekleyin veya anakart üzerindeki CMOS sıfırlama Jumper'ını kullanın.
Eki Görüntüle 171221
Son olarak BIOS'u yükledikten sonra CMOS sıfırlama (reset) işlemi yapın. Anakartın BIOS ayarlarını varsayılanlara döndürmek için CMOS pili çıkarıp birkaç dakika bekleyin veya anakart üzerindeki CMOS sıfırlama Jumper'ını kullanın.
Eki Görüntüle 171221
Yukarıda zaten yazdım, artık iki konuda da mesajlarımı dikkatle okumadığınızı düşünmeye başlıyorum. BIOS pilini çıkartın, 10 saniye bekleyin sonra takın. Daha sonra 5500 işlemciyi takın. Sırasıyla;
Yukarıda zaten yazdım, artık iki konuda da mesajlarımı dikkatle okumadığınızı düşünmeye başlıyorum. BIOS pilini çıkartın, 10 saniye bekleyin sonra takın. Daha sonra 5500 işlemciyi takın. Sırasıyla;
Söylediğiniz sürümün BIOS'unu kuruyorum, şu an bitsin. Dediğiniz şekilde CMOS sıfırlayıp geri takacağım, sonrasında sonucu paylaşırım. Yordum sizi, kusura bakmayın. Dediklerinizi anlıyorum fakat ilk defa bir anakart ve BIOS ile bu kadar uğraştım. Kendi sistemimdeki Gigabyte B450M S2H'da hiç uğraşmadım, bu şekilde flash ile güncelledim, tek seferde gördü zaten işlemciyi taktım, çalıştı. O yüzden bir de 1.5 gündür bununla uğraşıyorum, beynim uyuştu artık.
Sizin dediğiniz sürümü kuruyor şu an olmazsa onu denerim hocam. Onun açıklamasında 5000 desteği gözüküyordu o sürüm çalışabilir diye umuyorum. Eğer F0 çalışmazsa onu deneyeceğim hemen.