burningb1ack

Uzman
Merhaba,
  • i5 6500
  • ASUS Z170-P
  • 16 GB RAM
  • GTX 1060
  • 700W PSU
  • Intel AX200 Wi-Fi kartı
  • Kioxia Exceria G2 1TB
  • Samsung 860 EVO 500GB
  • SanDisk SSD Plus 240GB
  • Samsung 640 GB HDD
Sistemimi işlemci ve anakartını değiştirerek Ryzen 5 7600, Lexar Thor OC 2x8 GB 6000 MHz RAM ve ASUS TUF B650M-Plus anakarta geçiş yaptım. Ancak bir sürü problemle karşılaştım ki pişman etti beni. Maddelemem gerekirse:
  1. Eski sistemimde, kullandığım M.2 SSD PCI-e 3.0 X4 hızında çalışırken şu anki sistemde ne yaparsam yapayım Ryzen 7600 sistemde X2 hızında çalışıyor.
  2. Yine eski sistemde sorunsuz bir şekilde kullandığım disklerim yeni sistemde açılmıyor ve "Disk yapısı bozuk ve onarılamaz durumda." hatası alıyorum. Öncelikle HDD'de çıkan bu sorunu CHKDSK komutu ile düzelttim ancak bu sefer SanDisk SSD Plus'ta aynısı oldu ve düzeltemiyorum. Komut satırına girdiğimde aşağıdaki hata ile karşılaşıyorum:

3. Kod:
    chkdsk /f F:
    The type of the file system is NTFS.
    Unable to determine volume version and state. CHKDSK aborted.

Diski formatlamadan nasıl kurtarabilirim ve neden bu şekilde bozuluyorlar bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba HDD Sentinel ile kontrol ettiğimde disklerin hiçbirinde sorun gözükmüyordu. Zaten söylediğim gibi hepsini (M.2 hariç) uzun bir süre önceki anakart ve işlemci ile kullandım. O yüzden diskler ile ilgili olması imkansız.

CHKDSK'nin internette yazan tüm komutlarını her şekilde denedim fakat sonuç alamadım SSD'de. Testdisk yazılımını da kullandım ancak o da işe yaramadı maalesef.

Sistemi ilk kurduğumdan beri bilgisayarı açtığımda anakart logosunda takılması, uzun süre boot ekranında kalması ve masaüstüne geçmemesi gibi sorunlarda vardı. Bunlar olurken disklerden birisi bozuluyordu.

Boot sorunlarını BIOS'u 3035'ten 3222'ye güncelleyerek ve BIOS'tan EXPO'yu açtığınızda "Memory Context Restore" özelliğini açarak çözdüm. Dikkat edilmesi gereken şey 2 farklı yerde bu ayarın olması, onu da F9 tuşuyla arama sekmesine yazarak rahatlıkla 2 seçeneği bulup aktive edebilirsiniz.
Ayrıca ilk bozulan HDD'yi CHKDSK komutuyla düzeltip içindeki verilere erişebilirdim ancak bir sonraki açılışta bozulan SSD'yi diski formatlamadan düzeltemedim.

Bir başka yapamadığım şey ise konuda bahsettiğim M.2 SSD'nin PCIe 3.0 x2'de çalışması.

Kusura bakmayın uzun süredir bilgisayarla ilgilenemedim. 2. M2 yuvasına taktığımda PCIe 3.0 x4 hızında çalışıyor fakat bunu yaptığımda 1. SATA SSD SATA 600 (bunda sıkıntı yok) , 2. SATA SSD’imin aktarım hızı SATA/600 den SATA/150’ye dönüşüyor.
Her şeyi çıkarıp, formatlayıp tekrar M2’yi 1, yuvaya taktığımda da 3.0 x2 hızına geri düşüyor.

Güncelleme: Sök tak ile şu an SATA ve M2 SSD en yüksek veri yolunu kullanıyor. KIOXIA G2'yi 2. slota takınca PCIe 3.0 x4 hızında çalıştırabildim. Diğer 2 SSD ise SATA 3.0'da şimdilik sorunsuz çalışıyor.
1. slotta neden maksimum PCIe 3.0 x2 hızında çalıştığını anlayamadım açıkçası.

Son düzenleme: