Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba,

Geçenlerde bilgisayarı güvenli moda sokamadığıma dair bir konu açmıştım, hatırlarsınız. Şimdi BIOS'a girmeye çalıştım, ona da giremiyorum. Bilgisayarı yeniden başlatırken DEL'e basıp BIOS'a girebileceğim bir başlatma ekranı gelmiyor. Muhtemelen Fast Boot açık. Hal böyle olunca masaüstünden Shift'e basılı tutarak bilgisayarı yeniden başlatıp şu adımları uyguladım: Sorun gider -> gelişmiş -> UEFI ayarları -> yeniden başlat. Fakat yine siyah ekranda kaldı ve bilgisayar ne BIOS'a girdi ne de yeniden başladı. Mecbur güç tuşu ile kapatıp geri açmak durumunda kaldım.

Yanlış kablo takma ya da genel donanım kaynaklı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Sebebi de şu: Sistemin son halini en son iş yerinde arkadaşla test etmiştik. Hatta yeni RAM ve ekran kartını takıp temiz Windows 10 kurmuştuk. O ara BIOS'a vesaire rahatça girebiliyorduk. Daha bir ay oluyor bunu yapalı. Şu anda monitör farklı, geri kalan her şey aynı. Bir de az forumlarda gezindim, DP kablosu bozulduğu için bu sorunu yaşayan birisi olmuş. Benim monitör de sistem de yeni ama arızanın eskisi yenisi olmaz, belki bende de benzer bir durum olmuştur. Ne düşünüyorsunuz?
  • Sistem: 7600X 5060 Ti
  • B650M S2H
  • İşletim sistemi: Windows 10
  • Monitör: ASUS ROG STRIX XG259CS
Çözüm öneriniz nedir?

Son düzenleme:
Çözüm
Galiba çözdüm. HDMI + DP kablosunu aynı anda taktım bu şekilde shifte basılı yeniden başlattım yine ekran gelmedi siyahtı. Sonrasında monitörü kapa aç yaptım ve şöyle bir uyarı ekranı geldi:

"Clear Cmos Information
BIOS has been reset. Please re-config your BIOS setup items if needed."

Ok dedim ve BIOS ekranı açıldı.

NOT: BIOS'a yine girememeye başladım. Özetle;

Sadece HDMI takılı --> Masaüstüne bile gelemiyorum direkt siyah ekranda kalıyor.
Sadece DP takılı --> Önceden kullandığım gibi direkt masaüstüne geliyor, kullanımda bir sorun yok BIOS giremiyorum.
HDMI + DP --> Bir kere BIOS'a girmemi sağladı ama tekrar denedim şu an bu da işe yaramıyor.
(BIOS girdiğimde kontrol ettim açık olan tek şey şu an EXPO. Fast Boot, CSM vesaire kapalı. Sorunun kaynağı ne hala belirsiz.)
HDMI + DP --> İkinci kez denediğimde Kurtarma ekranı beni karşıladı. ''Windows düzgün yüklenenmiş gibi görünüyor. '' yazısı. Kişisel bilgisayarımı yeniden başlat dedim ve masaüstüne erişebildim.

Gerçekten çok garip bir durum. Umarım gerçek bir çözüm bulabiliriz.

Galiba çözdüm. HDMI + DP kablosunu aynı anda taktım bu şekilde shifte basılı yeniden başlattım yine ekran gelmedi siyahtı. Sonrasında monitörü kapa aç yaptım ve şöyle bir uyarı ekranı geldi:

"Clear Cmos Information
BIOS has been reset. Please re-config your BIOS setup items if needed."

Ok dedim ve BIOS ekranı açıldı.

NOT: BIOS'a yine girememeye başladım. Özetle;

Sadece HDMI takılı --> Masaüstüne bile gelemiyorum direkt siyah ekranda kalıyor.
Sadece DP takılı --> Önceden kullandığım gibi direkt masaüstüne geliyor, kullanımda bir sorun yok BIOS giremiyorum.
HDMI + DP --> Bir kere BIOS'a girmemi sağladı ama tekrar denedim şu an bu da işe yaramıyor.
(BIOS girdiğimde kontrol ettim açık olan tek şey şu an EXPO. Fast Boot, CSM vesaire kapalı. Sorunun kaynağı ne hala belirsiz.)
HDMI + DP --> İkinci kez denediğimde Kurtarma ekranı beni karşıladı. ''Windows düzgün yüklenenmiş gibi görünüyor. '' yazısı. Kişisel bilgisayarımı yeniden başlat dedim ve masaüstüne erişebildim.

Gerçekten çok garip bir durum. Umarım gerçek bir çözüm bulabiliriz.
Evet şu anda sorunu tamamen çözdüm. Olayın HDMI ve DP'ı aynı anda takmayla hiçbir alakası yokmuş. Şu anda monitörün orijinal DP kablosu takılı bir şekilde shift ile yeniden başlatmayı denedim yine her zaman ki gibi siyah ekranda kaldı. Zaten siyah ekranda kaldığım zamanlar dikkat ettim monitörün beyaz yanması gereken düğmesi kırmızıya dönüyor. Ya sinyal alamıyor ya da bir hata orasını bilmiyorum artık. İşte bir kere monitör güç düğmesini aç kapa yaptığımda ışık beyaza dönüyor ve BIOS ekranı açılıyor. Üç dört kere denedim hepsinde aynı şekilde açıldı. Sorun kalmadı.

Sadece nedir Windows yükleme ekranını göremeden otomatik masaüstü geldiği için BIOS'a girmek için hep shift + yeniden başlat seçeneğini kullanmam gerekecek. Sorun yok yeter ki çözümsüz kalmayalım böyle ilerlerim artık.

@20424 Her ne kadar çözülmüş olsa da yarın eski monitörü getirip deneyeceğim. Bakalım onda hiç bu kadar uğraşmadan direkt Windows açılış ekranını görüp DEL ile BIOS'a girebilecek miyiz...

@Recep Baltaş @3613

20250914_212340.webp

20250914_211935.webp

20250914_211744.webp
BIOS pilini cikartip uclarini kisadevre yap ya da anakartin kılavuzundan CMOS clear jumperini kisadevre et. BIOS varsayilan ayarlara doner. Fast Boot acik degildir muhtemelen.

Bilgisayarin fisini cek, sonra acma dugmesine bir defa bas. Sonra da su jumper'i kisadevre edeceksin.
Şimdi kasayı açıp bakacagim da bu işlemden sonra daha büyük bir sorun yaşama ihtimalim var mı? Malum sadece BIOS'a giremiyorum yoksa bilgisayar düzgün çalışıyor.

Hani bir sonraki aşamada şunu sök şunu tak falan derseniz ben montaj işinden hiç anlamam. O yuzden soruyorum?

Bilgisayarin fisini cek, sonra acma dugmesine bir defa bas. Sonra da su jumper'i kisadevre edeceksin.
Hangi tuş olduğunu anlayamadım attığınız görsel ram altını gösteriyor ama o kadar sade değil. Attığım görsel uzerinde gösterme şansınız var mı acaba?

Google'dan anakartimin görseline bakarak buldum. Eğer doğru ise tam ekran kartımın arkasında kalıyor. İnce bir tığ ile aradan ikisine tek tek dokunabilirim ekran kartini sokmeden. Uygundur diyorsaniz yapacağım?

Dosya Ekleri

• 20250914_143107.webp
    20250914_143107.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 77
  • Screenshot_20250914_144530_Samsung Internet.webp
    Screenshot_20250914_144530_Samsung Internet.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 71
  • 20250914_144903.webp
    20250914_144903.webp
    2,9 MB · Görüntüleme: 76
Son düzenleyen: Moderatör:
Iki metal pin birbirine degsinde tig ya da bozuk para, ne ile istersen yap.
Alan biraz dar yukarıdan tığ ile girmeye çalıştım. Belki aynı anda değdirememişimdir diye iki kere yaptım ki ikincide değdiğini görebildim. Yine de düzelmedi. Bilgisayara güç verdiğimde siyah ekranda kalıp sonra direkt masaüstü geliyor.

Monitörün tazeleme hızını en düşüğe alın 60-75 ne varsa, Shift+yeniden başlat diyerek BIOS'a girin, BIOS'da siyah ekranda kalma olayını bende Samsung g9'da yaşıyorum, bu şekilde giriyorum.

75Hz yaptığımda BIOS görüntüsünü veriyor yoksa siyah ekranda kalıyor.

@SunseTTime

Son düzenleme: