Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

TurKerOt

Çalışkan
Merhaba,
Bilgisayarımı yaklaşık iki hafta kadar kullanmadım ve bu süre boyunca PSU’nun güç düğmesini kapatmıştım. Bugün bilgisayarı açtığımda sistem başlamadı ve anakart üzerinde DRAM ışığı yandı. Ekrana görüntü gelmedi. RAM'leri söküp temizledikten sonra bilgisayar açıldı, ancak 6000 MHz destekleyen RAM'ler 4800 MHz hızında çalışıyor. XMP’yi açıp sistemi başlattığımda ise tekrar DRAM ışığı yanıyor ve bilgisayar açılmıyor.

İnternette yaptığım araştırmalar doğrultusunda bazı çözümleri denedim:
  • Manuel olarak MHz artırmayı denedim.
  • BIOS’u sıfırladım.
  • BIOS’u güncelledim.
  • CMOS sıfırlama yaptım.
Ancak hiçbir şekilde 4800 MHz'in üzerine çıkamıyorum. Bunun sebebi ne olabilir ve nasıl çözebilirim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Not: İlk kez bir forumda konu açıyorum, herhangi bir hatam olduysa kusura bakmayın.

Sistem Özellikleri:
  • İşlemci: Intel Core i9-14900K
  • Anakart: ASUS B760-F Gaming WiFi
  • RAM: Corsair Vengeance 2×16 GB 6000 MHz (Intel XMP)
  • Ekran Kartı: MSI RTX 4080 Super Gaming Slim X
  • SSD: 1 TB Kingston K3 Gen4
  • PSU: Corsair 850W 80+
Yardımcı olabilecek herhangi bir öneriniz varsa paylaşırsanız sevinirim!

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Mobilde olduğum için ana kartınızın kullanma kılavuzuna bakamıyorum. Ana kart kullanma kılavuzuna göre çift kanal bellek mimarisine göre mi takılı bellekler?

A2 ve B2 yuvalarına takmanız gerek. Şimdi baktım kılavuza.
Açıkçası denenebilecek her şeyi denemiş gibisiniz. XMP kapalıyken sistem sorunsuz çalışıyor mu? Memtest86 ile test etmeniz mümkün mü? Kasa hiç darbe aldı mı? Sıvı soğutucu nedir? Aşırı sıkılmış olabilir mi? Bellekleri çift kanal yapısına uygun taktınız mı?

@TurKerOt, @Recep Baltaş.

Açıkçası denenebilecek her şeyi denemiş gibisiniz. XMP kapalıyken sistem sorunsuz çalışıyor mu? Memtest86 ile test etmeniz mümkün mü? Kasa hiç darbe aldı mı? Sıvı soğutucu nedir? Aşırı sıkılmış olabilir mi? Bellekleri çift kanal yapısına uygun taktınız mı?

Merhaba Recep bey;

Kasa herhangi bir darbe almadı sadece 2 hafta kadar PSU güç düğmesini kapalı bekledi.

XMP kapalı 4800 MHz sistem sorunsuz olarak çalışıyor

Soğutucu Corsair H100 RGB 240mm sistem boşta 25-30° yükte 80-85° arasında oluyor. Montajını ben yapmadım. Sıkı olma ihtimali olabilir.

RAM'ler DIMM 1 ve DIMM 3 slotlarına takılı.

Akşam işten çıkınca Memtest86 ile testlerini yapıp paylaşırım.

Yardımlarınız ve ilginiz için şimdiden teşekkürler.

@TurKerOt, @Recep Baltaş

Merhaba:
Memtest86 testinde RAM'lerde herhangi bir problem yok hata vermedi.
Sebebi ne olabilir, ne yapmam gerekiyor RAM slotlarını değiştirsem uygun olur mu? DIMM 1/3 yerine DIMM 2/4 taksam olur mu acaba?

@TurKerOt, @Recep Baltaş

Dosya Ekleri

• IMG_20250215_171207.webp
    IMG_20250215_171207.webp
    1,9 MB · Görüntüleme: 59
  • IMG_20250215_172236.webp
    IMG_20250215_172236.webp
    2 MB · Görüntüleme: 51
  • IMG_20250215_172303.webp
    IMG_20250215_172303.webp
    1,8 MB · Görüntüleme: 67
Son düzenleme:
Mobilde olduğum için ana kartınızın kullanma kılavuzuna bakamıyorum. Ana kart kullanma kılavuzuna göre çift kanal bellek mimarisine göre mi takılı bellekler?

Son düzenleme:
Çözüm
Mobilde olduğum için ana kartınızın kullanma kılavuzuna bakamıyorum. Anakart kullanma kılavuzuna göre çift kanal bellek mimarisine göre mi takılı bellekler?

Çok teşekkürler Recep bey ilginiz ve yardımlarınız için RAM'lerin yerini değiştirip deneyeceğim.
Gelişmeleri paylaşacağım.

RAM'lerin yerini değiştirince sorun düzeldi
Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

@TurKerOt, @Recep Baltaş

Dosya Ekleri

• IMG_20250216_182753.webp
    IMG_20250216_182753.webp
    6 MB · Görüntüleme: 46
Son düzenleme: