Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Efe684

Çalışkan
Merhaba genç girişimci kapsamında 2025 Temmuz ayında şahıs şirketi kurdum ve Bağ-Kur'um teşvik kapsamında 1yıl boyunca ödenecekti.
Fakat şimdi 1.01.2026 tarihinde bu teşvik iptal edildi önceden yararlananlar dahil.

Ben bu Bağ-Kur'u ödemezsem ne olur ileride neler başıma gelebilir veya ileride nasıl çözülür

2-3ay ödemezsem bir şey olur mu faiz harici vs bilgisi olan var mı acaba bu konuda.

Çözüm
Merhaba,

Bağ-Kur (4B), devletin vatandaşlara sağladığı sigorta koludur ve tıpkı diğer sigorta kollarında olduğu gibi bir prim ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Diğer sigorta kollarından farklı olarak Bağ-Kur sigorta koluna tabi olan sigortalılar primlerini kendileri yatırmaları gerekmekte. Yatırmadıkları takdirde prim borcu gündeme gelebilmekte.

Prim borcu olduğu zaman ne olur? Kabaca cevap, prim borcunuz olmadığı zaman faydalandığınız şeylerden faydalanamamaktır. Örneğin hastanelerdeki muayene, tedavi ve/veya eczanelerdeki ilaç desteği gibi sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanamazsınız. Ayrıca bu primler emeklilik için de bir koşul olduğundan prim borcunun bulunması ilerde emeklilik konusunda da bir engel oluşturacaktır.

Genel olarak durum bundan ibarettir. Genç girişimci desteği olsa da olmasa da bu böyleydi zaten. Genç girişimci desteğinin vergi konusunda değil de Bağ-Kur konusunda avantajı yalnızca 1 yıllık prim ödememekti. Bu desteği kesmemiş olsalardı 1 yılın sonunda yeniden prim ödemekle yükümlü olacaktınız. Borcunuzun olması durumunda da yukarıda anlattıklarım hâlâ geçerli olacaktı.

Nasıl çözülür diye de sormuşsunuz. Cevap basit, ödeyerek çözülür.

Ek olarak şu an bazıları "kazanılmış hak" diyip sorun olmaz diyor, bazıları tam bilmiyor etmiyor, karışık şeyler var.

Bazı avukat meslektaşlarım bazı girişimlerde bulunarak dava açma hazırlığına başlamış durumda. Hukuki gerekçeleri de kazanılmış hak ancak maalesef idare hukukunda "kazanılmış hak" diye bir şey yoktur. Onların hukuki görüşlerine katılmıyorum. Kuvvetle muhtemel açacakları davaları kaybedecekler. Yine de gönlüm elbette onlardan yana. Umarım kazanırlar ve herkes için de emsal nitelik taşır. Bu desteğin kesilmesini hiç doğru bulmuyorum.

Yukarıdaki bazı mesajlardaki bazı kısımların üstünü çizmemin sebebi "kazanılmış hak kanunu" ve/veya buna benzer bir kanunun olmayışıdır.

Evet borç çıkıyor artık.

Bu arada prim borçları sebebiyle sigortalıların devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilmesine yönelik her sene süresi uzatılan (hep 1 sene uzatılıyor) bir Cumhurbaşkanı Kararnamesi vardı. Normalde bu sene süresi uzatılmamıştı maalesef ve o da tartışma konusuydu. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2026 yılının sonuna kadar yine uzatılmış oldu. Prim borcu olsa da muayene olunabilecek.

Fakat şimdi 1.01.2026 tarihinde bu teşvik iptal edildi önceden yararlananlar dahil.

Emin misiniz? Kazanılmış hakların korunması diye bir kanun var. Bu kapsamda hala 1 yıl bağ kur ödemenize gerek olmaması lazım.
Ödemezseniz emeklilik gününe sayılmaz, hastaneye gittiğinizde ek ücret ödersiniz ki bu belinizi büker.
Size tavsiyem SGK ile bir görüşmenizden yana.

Son düzenleyen: Moderatör:
Emin misiniz? Kazanılmış hakların korunması diye bir kanun var. Bu kapsamda hala 1 yıl bağ kur ödemenize gerek olmaması lazım.
Ödemezseniz emeklilik gününe sayılmaz, hastaneye gittiğinizde ek ücret ödersiniz ki bu belinizi büker.

Evet hocam haklınız onu bende baktım kazanılmış hakların korunması kanunu var mış
Fakat Ona rağmen kaldırdılar.
Bazı arkadaşlarım SGK'ya gidip yazı vermeye gittiğinde artık bu teşvikin olmadığını söylemişler.
Yani mahkemeyle vs mi uğraşmam gerekiyor şu an 6ay daha ödenmesi lazım en az.
Tavsiyeniz var mıdır acaba.
''SGK'ya gidip genç girişimci belgemi vermemi tavsiye eder misiniz ''diye yazdığımda bana böyle yazdı muhasebecim:

1767797310006.webp

1767797453768.webp

Dosya Ekleri

• 1767797287571.webp
    1767797287571.webp
    6,1 KB · Görüntüleme: 52
Son düzenleyen: Moderatör:

Hastanede randevu 350TL.

İptal olduğunu nereden anladınız? Temmuzdan beri ödeniyordu da Ocak itibariyle ödenmeyeceğini mi söylediler? Borç mu çıktı?

Ek olarak şu an bazıları "kazanılmış hak" diyip sorun olmaz diyor, bazıları tam bilmiyor etmiyor, karışık şeyler var.

Merhaba,

Bağ-Kur (4B), devletin vatandaşlara sağladığı sigorta koludur ve tıpkı diğer sigorta kollarında olduğu gibi bir prim ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Diğer sigorta kollarından farklı olarak Bağ-Kur sigorta koluna tabi olan sigortalılar primlerini kendileri yatırmaları gerekmekte. Yatırmadıkları takdirde prim borcu gündeme gelebilmekte.

Prim borcu olduğu zaman ne olur? Kabaca cevap, prim borcunuz olmadığı zaman faydalandığınız şeylerden faydalanamamaktır. Örneğin hastanelerdeki muayene, tedavi ve/veya eczanelerdeki ilaç desteği gibi sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanamazsınız. Ayrıca bu primler emeklilik için de bir koşul olduğundan prim borcunun bulunması ilerde emeklilik konusunda da bir engel oluşturacaktır.

Genel olarak durum bundan ibarettir. Genç girişimci desteği olsa da olmasa da bu böyleydi zaten. Genç girişimci desteğinin vergi konusunda değil de Bağ-Kur konusunda avantajı yalnızca 1 yıllık prim ödememekti. Bu desteği kesmemiş olsalardı 1 yılın sonunda yeniden prim ödemekle yükümlü olacaktınız. Borcunuzun olması durumunda da yukarıda anlattıklarım hâlâ geçerli olacaktı.

Nasıl çözülür diye de sormuşsunuz. Cevap basit, ödeyerek çözülür.

Bazı avukat meslektaşlarım bazı girişimlerde bulunarak dava açma hazırlığına başlamış durumda. Hukuki gerekçeleri de kazanılmış hak ancak maalesef idare hukukunda "kazanılmış hak" diye bir şey yoktur. Onların hukuki görüşlerine katılmıyorum. Kuvvetle muhtemel açacakları davaları kaybedecekler. Yine de gönlüm elbette onlardan yana. Umarım kazanırlar ve herkes için de emsal nitelik taşır. Bu desteğin kesilmesini hiç doğru bulmuyorum.

Yukarıdaki bazı mesajlardaki bazı kısımların üstünü çizmemin sebebi "kazanılmış hak kanunu" ve/veya buna benzer bir kanunun olmayışıdır.

Evet borç çıkıyor artık.

Bu arada prim borçları sebebiyle sigortalıların devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilmesine yönelik her sene süresi uzatılan (hep 1 sene uzatılıyor) bir Cumhurbaşkanı Kararnamesi vardı. Normalde bu sene süresi uzatılmamıştı maalesef ve o da tartışma konusuydu. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2026 yılının sonuna kadar yine uzatılmış oldu. Prim borcu olsa da muayene olunabilecek.

Son düzenleme:
Çözüm
@Şişman Adam, açıklama için teşekkür ederim hocam, birden fazla soruyu tek yazıda cevapladınız.

Bu konuyu kime sorsam ekteki gibi ss atıp "bak böyle işte" denip geçiliyor. Mali müşavirimiz de sorun olmaz dedi ama içime şüphe düştü bir kere, kurtulamıyorum. 4B borç bilgilerinde yaklaşık 12k Toplam Borç gözükmesi prim desteğinin uygulanıp uygulanmadığına bir fikir verir mi? Bağ-Kur desteği için e-tebligat bekliyorduk, 2-3 güne gelir muhtemelen.

Bu prim desteğinin olup olmayacağı en azından hızlıca belli olsa güzel olurdu, ocaktan önce açarsak destek alabiliriz diye düşünüp açmıştık şahıs şirketini.
Kapatacağız gibi duruyor.

Şaşırtıcı. Kazanılmış haktan kastım ek bir madde çıkarılmadığı taktirde yeni kanunların geriye dönük işleyememesiydi. Ki bu durum vergi kanunlarında vardı diye hatırlıyorum. Biraz bakındım ama bulamadım vallahi. Saçma bir olay bence. :facepalm:

@madelyn, mali müşaviriniz nasıl yönlendirdi bilmiyorum ama normal şartları bu prim desteği kesilmeseydi prosedür şöyle ilerleyecekti aslında:
  • Vergi kaydınız yapılır ve bu yapılır yapılmaz otomatik olarak Bağ-Kur kaydınız da yapılmış olur. Yani SGK'ya gidip özellikle Bağ-Kur için başvuruda bulunmazsınız.
  • Devamında bağlı olduğunuz vergi dairesine gidip genç girişimci statüsünden faydalanmak istediğinize dair bir başvuruda bulunursunuz ve bundan faydalandığınızı belgelendiren bir yazı talep edersiniz SGK'ya vermek için.
  • Yazıyı aldıktan sonra SGK'ya götürürsünüz, SGK da gerekli işlemleri yaparak 1 yıl sizi primden muaf tutar.
Kabaca aslında böyle olur. Bu süreçte bir elektronik tebligat gönderilmesine gerek yok aslında. O yüzden mali müşaviriniz neyi kastediyor bilemiyorum.

4B borç bilgilerinde yaklaşık 12k Toplam Borç gözükmesi prim desteğinin uygulanıp uygulanmadığına bir fikir verir mi?

İşte normalde bu destek devam ediyor olsaydı, sizin vergi kaydınız yapıldıktan sonra otomatik olarak aslında 4B borcunuz yine görünecekti ama yukarıda anlattığım süreci işlettirince borcunuz silinecektir. Ancak geldiğimiz aşama itibariyle devlet bu desteği kaldırdı. Sizin desteğin devam ettiği dönemde buna hak kazanmış olmanızla devlet şu an ilgilenmiyor. Şu an bu destek olmadığı için, ister eskiden hak kazanmış olanlar ister yeni sigortalı olanlar fark etmez, kimseye prim desteği vermiyor devlet.

O yüzden evet, şu an sizde borç görünmesinin sebebi bu destekten faydalanamayacağınız anlamına geliyor.

Şaşırtıcı. Kazanılmış haktan kastım ek bir madde çıkarılmadığı taktirde yeni kanunların geriye dönük işleyememesiydi. Ki bu durum vergi kanunlarında vardı diye hatırlıyorum. Biraz bakındım ama bulamadım vallahi. Saçma bir olay bence. :facepalm:
Bunlar hukuki tartışmalar. Maalesef buna ayıracak vaktim ve motivasyonum yok ama özetle yukarıda hukuki görüşümü söyledim. Dediğim gibi, yine de gönlüm bu konuda mağdur olmuş herkesten yana. Umarım ben yanılıyorumdur veya mahkemeler artık benden farklı düşünür de açılacak davalar kazanılır, herkes için emsal olur.

Son düzenleme: