Selamlar,

Öncelikle verilen cevaplarda yanlış olan kısımların altını çizdim, kusura bakılmasın.

Mevzuya gelelim. Normal koşullarda dershane ile yaptığınız anlaşma bir hizmet anlaşması. Bir hizmeti artık almak istemeyebilirsiniz ve almadığınız hizmetin de ücretini ödemek zorunda değilsiniz. Genel olarak kural böyle.

Sizin olayınızda önemli olan detay senet verilmesi. Halk arasında senet deriz ama kavram olarak bunun adı kambiyo senedidir (Hatta sizinkinin adı "bono") ve kambiyo senetleri illetten mücerrettir. Yani bir sebepten bağımsız olarak borç ilişkisi doğurur. Dershaneler veya herhangi bir hizmet veren kuruluş ticari hayatta alacağını garantilemek için senet düzenlettirirler muhatabına. Bu da hizmet ilişkisinin sona ermesinden sonra da muhataplarından ücret talep etmeyi garantiler. Şu an sizden bir "dershane taksiti" talep etseler de esasen hukuki işlem başlattıklarında aslında bir "ödenmemiş senet bedeli" talep edecekler. Bir "dershane taksiti" talep etmeyecekler kağıt üstünde. Eğer gerçekten bir senet varsa ortada, yaşanacak senaryo böyle olacak aslında kağıt üstünde.

Senet varlığının kesin olduğu senaryoya göre konuşursak başlatılacak icra takibine bir şeyler yapmak temelde zor. Kambiyo senetleri bu yüzden tehlikeli evraklar. Düzenlerken 2 kere değil 20 kere düşünmek lazım. Senetteki imza size aitse (Muhtemelen anneniz veya babanız imzalamıştır, o kişilere aitse diyeyim.) karşı hamle olarak yapılacak fazla bir şey kalmıyor.

İcra takibi başlatıldığında icra takip masrafları, avukatlık ücreti ve alacağa işleyen faiz derken borç tutarı biraz artacak. Sizin örneğinizde senetlerin vade tarihlerini bilmiyorum o yüzden faiz miktarı hakkında yorum yapmayayım ama 14.000 TL'lik bir icra takibinde şu an için 9.000 TL daha avukatlık ücreti çıkacak mesela.

Sonuç olarak ödeme niyetiniz eğer varsa bir şekilde iletişime geçip süre isteyin. İcra takibi başlatıldığında da elbette avukata ulaşıp süre istersiniz, uzlaşırsınız ama icra takibi başlatıldığında alacak tutarı maalesef artacak ve avukat da kendi alacağının tamamından vazgeçmek istemeyecektir elbette. O yüzden icra takibi başlatılmadan önce uzlaşmaya çalışmanızda fayda var.

Geçmiş olsun.
Teşekkür ederim cevabınız için hocam. Şu anda senetlerin vade faizi vs. olmadı. Peki bu parayı bir yere başvurarak bizden isterlerse ilk aşamada bizden birileri bu parayı normal bir şekilde istemeye gelecek mi ön uyarı olarak hukuki işlemlerde? Yoksa direkt icra masrafları çıkacak mı önümüze?

Teşekkür ederim cevabınız için hocam. Şu anda senetlerin vade faizi vs. olmadı. Peki bu parayı bir yere başvurarak bizden isterlerse ilk aşamada bizden birileri bu parayı normal bir şekilde istemeye gelecek mi ön uyarı olarak hukuki işlemlerde? Yoksa direkt icra masrafları çıkacak mı önümüze?
Senetlerin vade tarihi geçtikten sonra herhangi bir ihtara, telefon aramasına, mesaj atmaya vs. gerek kalmadan istedikleri zaman icra takibi başlatabilirler.

İcra takibi başladığında siz (senet borçlusuna) bir ödeme emri gönderir icra dairesi. Tebligat ulaştıktan sonra 10 gün içinde ödeme yapmanız için süre verilir. 10 gün içinde ödeme yapılmazsa icra takibi kesinleşir ve artık haciz yapma yetkisi olur alacaklının.

Bu aşamada ödemeden kastedilen şey artık anapara olmaz. Anaparanın yanında faiz, icra masrafı ve avukatlık ücretinin ödemesidir. O yüzden icra takibi başladığı an ödenecek tutar artmış olacak haberiniz olsun.

Senetlerin vade tarihi geçtikten sonra herhangi bir ihtara, telefon aramasına, mesaj atmaya vs. gerek kalmadan istedikleri zaman icra takibi başlatabilirler.

İcra takibi başladığında siz (senet borçlusuna) bir ödeme emri gönderir icra dairesi. Tebligat ulaştıktan sonra 10 gün içinde ödeme yapmanız için süre verilir. 10 gün içinde ödeme yapılmazsa icra takibi kesinleşir ve artık haciz yapma yetkisi olur alacaklının.

Bu aşamada ödemeden kastedilen şey artık anapara olmaz. Anaparanın yanında faiz, icra masrafı ve avukatlık ücretinin ödemesidir. O yüzden icra takibi başladığı an ödenecek tutar artmış olacak haberiniz olsun.
Hocam ben sadece şeyi anlamıyorum. Bu işler senetli vs. ama galiba okuduğum bir MEB yönetmeliğine göre bu kurumlar sözleşme feshi ve kayıt sildirme isteğinde o güne kadar ki ücreti alıp, kalan ücretten %10 talep ederek kayıt silinmesine izin vermesi zorunluymuş.

Biz buradan kaç kez kayıt sildirmek istedik ama kayıt silemeyeceklerini öyle bir şeyin olmadığını vs. söylediler, ben de bunları MEB'e şikayet edebilir miyim? Veyahut böyle bir yönetmelik olmasına rağmen kaydımı silmemeleri hakları mı senetleri var diye?

Hocam ben sadece şeyi anlamıyorum. Bu işler senetli vs. ama galiba okuduğum bir MEB yönetmeliğine göre bu kurumlar sözleşme feshi ve kayıt sildirme isteğinde o güne kadar ki ücreti alıp, kalan ücretten %10 talep ederek kayıt silinmesine izin vermesi zorunluymuş.

Biz buradan kaç kez kayıt sildirmek istedik ama kayıt silemeyeceklerini öyle bir şeyin olmadığını vs. söylediler, ben de bunları MEB'e şikayet edebilir miyim? Veyahut böyle bir yönetmelik olmasına rağmen kaydımı silmemeleri hakları mı senetleri var diye?
Bahsettiğiniz yönetmeliği paylaşır mısınız? Sadece yönetmeliğin ismini vermeyin, okuduğunuz maddeyi de doğrudan belirtin.

Senet mantığını anlattım aslında. Senetlerin kural olarak sebepten bağımsız olması sebebiyle ticari hayatta düzenlettiriyorlar. Kullanıcı adınız "umut" olduğundan böyle hitap ederek örnek veriyorum, örneğin bana herhangi bir sebepten dolayı senet imzalayıp verdiğinizde ben o senedi icra takibini koyarken "Umut şu şu şu sebepten senet vermişti, ödemedi" demiş olmuyorum, direkt "Umut bana senet verdi, ödemedi" diyorum. Kimse bana "Umut sana neden senet verdi?" diye hesap sormuyor, soramıyor. Genel kural bu.

Elbette bazı istisnaları var ama genel yaklaşım budur. Senetler neden verildiğinden bağımsız olarak borç doğuran bir evraktır. Kural olarak sebep sorulmaz. Senet varsa borç ilişkisi vardır, borcun sebebi sorulmaz.

Son düzenleme:
Senet mantığını anlattım aslında. Senetlerin kural olarak sebepten bağımsız olması sebebiyle ticari hayatta düzenlettiriyorlar. Kullanıcı adınız "umut" diye böyle hitap ederek örnek veriyorum, örneğin bana herhangi bir sebepten dolayı senet imzalayıp verdiğinizde ben o senedi icra takibini koyarken "Umut şu şu şu sebepten senet vermişti, ödemedi" demiş olmuyorum, direkt "Umut bana senet verdi, ödemedi" diyorum. Kimse bana "Umut sana neden senet verdi?" diye hesap sormuyor, soramıyor. Genel kural bu.

Elbette bazı istisnaları var ama genel yaklaşım budur. Senetler neden verildiğinden bağımsız olarak borç doğuran bir evraktır. Kural olarak sebep sorulmaz. Senet varsa borç ilişkisi vardır, borcun sebebi sorulmaz.
Tabii, orasını anladım hocam. O senet illa ki ödenecek zaten onu maalesef anladım. Benim bahsettiğim şey bağımsız olarak onları farklı bir konu olarak şikayet edebilir miyim?

Bu MEB yönetmeliğinde mesela hocam Madde 56'da:

"b) Öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir." gibi bir ibare geçiyor.

Burada bahsedilen şey dönem başladığında direkt tam tahsil edilen ücretler için sanırım "ama dönem başladığından sonra ayrılanlara gibi" bir ifade geçtiği için dönem sırasında ayrılabiliyor olmam lazım istersem değil mi?

56. Madde 3/c fıkrası: "Ögretime başladıktan sonra ayrılan öğrenci veya kursiyerlerden alınacak ücret kurumun öğrenim ücretinden fazla olamaz."

Bu da bana derslik saate göre aldığım öğrenim kadar isteyebilecekleri anlamına gelmiyor mu?

@umut bu yönetmelik maddesinde bahsedilen şey ilk mesajımda bahsettiğim şey aslında. Eğitim hizmetini almayı bırakabilirsiniz ve o andan sonra almadığınız eğitim hizmetine yönelik bir ödeme yapmak zorunda değilsiniz. Yönetmelik maddesi sadece ücretin en baştan peşinen ödendiği bir senaryoda, eğitim almayı bırakanlara kalan süreye yönelik ücret iadesini düzenlemiş. Esasen benim söylediğim şey de yönetmeliğin söylediği şey de aynı kapıya çıkıyor.

Sizin olayınızda siz ücreti başlangıçta peşin olarak zaten ödemediniz. Dolayısıyla bugün dershaneden ayrılırsanız, bugünden itibaren almadığınız bir hizmetin bedelini ödemeyeceksiniz, sizden de ücret isteyemezler zorla. "Dershane taksiti" adı altında bir hukuki işlem başlatsalar, bu işleme karşı yapabilecekleriniz var ve haksız çıkarlar. Ancak buradaki nüans size senet imzalatmaları işte. Kağıt üstünde sizden "dershane taksiti" istemeyecekler, "ödenmemiş senet bedelini" isteyecekler.

Umarım anlatabilmişimdir.

@umut bu arada yapay zekadan destek aldığınızda mutlaka kontrol edin. Yönetmeliğin güncel halindeki 56. maddesinde bazı değişiklikler mevcut. Sizin aleyhinize değil elbette ama eliniz alışsın buna yapay zekadan destek aldığınız senaryolarda.

Son düzenleme:
@umut bu arada yapay zekadan destek aldığınızda mutlaka kontrol edin. Yönetmeliğin güncel halindeki 56. maddesinde bazı değişiklikler mevcut. Sizin aleyhinize değil elbette ama eliniz alışsın buna yapay zekadan destek aldığınız senaryolarda.
Bu siteyi de incelemiştim fakat Resmi Gazete yayınlanma tarihi aynı olduğu için aynıdır diye düşünerekten direkt maddeleri gönderdim. Yapacak bir şey yok ödeyeceğiz artık bir şekilde, en azından senetler açısından güzel bir ders oldu.

Tüm cevaplarınız ve beni aydınlattığınız için tüm içtenliğimle teşekkür ederim. Avukatlık yapıyorsunuz sanırım, kariyerinizde de başarılar diliyorum. 🙏 :beyazkalp:

Bu siteyi de incelemiştim fakat Resmi Gazete yayınlanma tarihi aynı olduğu için aynıdır diye düşünerekten direkt maddeleri gönderdim. Yapacak bir şey yok ödeyeceğiz artık bir şekilde, en azından senetler açısından güzel bir ders oldu.

Tüm cevaplarınız ve beni aydınlattığınız için tüm içtenliğimle teşekkür ederim. Avukatlık yapıyorsunuz sanırım, kariyerinizde de başarılar diliyorum. 🙏 :beyazkalp:
Mevzuat Bilgi Sistemi sitesi Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi'nin internet adresidir. Elbette kanunlar, yönetmelikler vs. Resmi Gazete'de yayımlanır ve herhangi bir mevzuat hükmüne Resmi Gazete'den bakmak en doğrusu ancak bu site de hem resmi bir site hem de her zaman güncel değişiklikleri gösterir. Buradan takip etmeye veya kontrol etmeye eliniz alışsın.

Rica ederim ne demek. Evet avukatım, güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. ❤️