oğuz sasi 68

Yetkin
Yer
cehennem
İyi sosyaller. Bankalardan pek anlamam, hayatımda hiç kredi kartım falan olmadı. Bugün telefon numaramı değiştirmek için Garanti'ye gittim, bana bir adet bonus kredi kartınız var dedi ve birkaç kez avans hesap başvurusu yapıp red yemişsiniz dedi. Kredi kartını bilerek almadığımı söyledim, o da bu tarz şeyleri alın ki güvenilirliğiniz artsın gibi bir şey dedi, pek anlamadım.

Kısacası bu güvenilirlik ne işe yarıyor ve önemli bir şey mi? Yükseltmek için ne yapılmalı?

Bankalardaki kredi puanın yükseliyor. Tüm bankaların kredi notunuzu banka sicilinizi gördüğü ortak bir veritabanı varmış gibi düşün. Senin oradaki notun düşük. Onlara göre güven vermiyorsun. Ben mesela kredi kartı borcumu ödemedim uzun süre sonra taksitlendirip 1 yılda kapattım sonrasında kredi puanım yerlere çakıldı kredi kartını geçtim 10 TL kredi bile çekemiyorum. Ama memnunum 4 yıldır kredi kartsız yaşıyorum ve hayat harika. Param kadar alıyorum alacaklarımı.. Mis..

Findeks kredi notundan bahsediyor. Mantık olarak elinizdeki bonus kredi kartını düzenli kullanıp her ay tam ve zamanında öderseniz, sisteme "bu kişi borcunu ödüyor" verisi kazandırıyor. Mesela ayda birkaç küçük harcama yapıp fatura kesilince tamamını öderseniz, zamanla notu yükseltmeye başlar. Bu tabii ki bir kredi kartı borcuna girmek zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor, sadece ödeme geçmişi oluşturmanız yeterli.

Bu skor yükselince elime ne geçecek derseniz, araç veya ev kiralarken, beyaz eşya ya da telefon gibi ürünleri taksitle alırken de bir güven ölçütü olarak karşınıza çıkıyor. Bankalar bu notu, başvurunu onaylayayım mı, ne kadar limit vereyim, hangi faizden fiyatlayayım gibi kararlarda ilk baktığı göstergelerden biri olarak kullanıyor. Yani ileride ihtiyaç kredisi, konut kredisi ya da taksitli bir alışveriş yapmak isterseniz doğrudan işinize yarar.

Güvenilirlik dediğimiz konu aslında kredi notudur. Sizler bankadan borç aldıkça ve borcunuzu ödedikçe güven endeksiniz artar. Şöyle düşünün:

• Arkadaşınızdan borç aldınız
  • Borcu ödemediniz
  • Arkadaşınızdan bir daha borç istediğinizde borç verme olasılığı düşer çünkü ödeyip ödemeyeceğinizi bilemez.

Bankalar olabildiğince riskten uzak durmaya çalışır. İleride olur da acil nakit ihtiyacınız doğarsa (umarım başınıza gelmez) sizi bu darboğazdan kredi notunuz kurtarabilir.

Size tavsiyem kredi kartını almanız ancak sadece basit harcamalar için kullanmanız. Örneğin bir kulaklık ihtiyacınız doğdu. Bu kulaklığa paranız yetiyorsa (sizi borca sürüklemeyecekse) kredi kartından satın alın. Kredi kartı ekstre borcunun tamamını son ödeme tarihine kadar öderseniz 0 TL faiz ödersiniz ve kredi notunuz yine de maksimum düzeyde artar. Bankaya faiz kazandırmak kredi notunu ekstra artırmaz. Asla riske girmeyin ve zaruri olmayan gereksinimlere girişmeyin, kredinizi ödeyememek kredi notunuzu düşürür.

Güvenilirlik dediğimiz konu aslında kredi notudur. Sizler bankadan borç aldıkça ve borcunuzu ödedikçe güven endeksiniz artar. Şöyle düşünün:

• Arkadaşınızdan borç aldınız
  • Borcu ödemediniz
  • Arkadaşınızdan bir daha borç istediğinizde borç verme olasılığı düşer çünkü ödeyip ödemeyeceğinizi bilemez.

Bankalar olabildiğince riskten uzak durmaya çalışır. İleride olur da acil nakit ihtiyacınız doğarsa (umarım başınıza gelmez) sizi bu darboğazdan kredi notunuz kurtarabilir.

Size tavsiyem kredi kartını almanız ancak sadece basit harcamalar için kullanmanız. Örneğin bir kulaklık ihtiyacınız doğdu. Bu kulaklığa paranız yetiyorsa (sizi borca sürüklemeyecekse) kredi kartından satın alın. Kredi kartı ekstre borcunun tamamını son ödeme tarihine kadar öderseniz 0 TL faiz ödersiniz ve kredi notunuz yine de maksimum düzeyde artar. Bankaya faiz kazandırmak kredi notunu ekstra artırmaz. Asla riske girmeyin ve zaruri olmayan gereksinimlere girişmeyin, kredinizi ödeyememek kredi notunuzu düşürür.
Anladım hocam. Bide bana verilen bonus kredi kartının limiti 1.500 TL olarak ayarlanmış. Bu hep böyle mi kalacak yoksa yükseltebilecek miyim bunu zaman geçtikçte?

Anladım hocam. Bide bana verilen bonus kredi kartının limiti 1.500 TL olarak ayarlanmış. Bu hep böyle mi kalacak yoksa yükseltebilecek miyim bunu zaman geçtikçte?
Düzenli ödeme yaparsanız ve talepte bulunursanız tabi yükseltebilirsiniz. Hatta bazı durumlarda bankalar otomatik yükseltim yapar. İradenize sahip çıkmaya çalışın yoksa kredi notu yükselteceğim diye borç batağına düşebilirsiniz.

Kredi kartı kullanıp borcunu ekstre kesildikten sonra düzenli şekilde ödemek veya kredi çekmek.