Akustik almakta kararlıyım bu arada. Yıllardır demir tutuyorum spor salonunda, o parmak acısına erken alışacağımı düşünüyorum.
Çok ilgisi yok aslında ikisinin. Spor salonunda eldiven kullanmak avuç içi nasırlarını önlüyor daha çok, hatta bendeki eldivenlerin çoğunda parmak kısmı yok.
25 bin liraya güzel bir elektro gitar + ses kartı alınabilir, aklında bulunsun. Hatta elimde fazladan UMC22 var, çalarım kenara atmam dersen normalden daha ucuza yollayabilirim.
Bir noktadan sonra biraz daha gitar dinlediğinde çoğu şarkının elektro ile çalındığını fark edip ek masrafa girmemen adına ilk elektro gitarı incelemeni hatta gidip en yakın müzik markette rica edip denemeni öneririm.
Hangi metal telli gitarı alırsan al parmak uçların yaklaşık 1 ay sürekli acıyacak, normal. Dayanmanın zorlaştığı kadar acıdığı zaman çalmaya devam etmek, kas geliştirme sisteminin aksine burada olumsuz etki yapıyor. Dinlendirmek ve iyileşmesine izin vermek lazım en azından bir günlüğüne. Ertesi gün denediğinde acımaya başlaması için dakikalarca çalman gerekmiyorsa o gün de dinlen.
Sırf bu parmak acıması ve sağ eli zorlayan tel gerilimi durumu için klasik ile başlayanlar var fakat klasik ile aylarca çalışsan bile metal telli gitara geçtiğinde yine acı çekecek, yine zorlanacaksın alışana kadar. Bu yüzden bence direkt ne istiyorsan ondan girmek en mantıklısı.
Elektro gitar almaya karar verirsen gerek kilitlenebilir burguları olması gerek bobin bölme olması gerek basit bir tremolosu olması başlangıç aşamasında bakıp da özenebileceğin her özelliğe sahip bir gitar gözüme çarptı;
Görüntüsü de fena durmuyor, yeni başlıyor olsam bundan alırdım şu an. İkinci el olarak bu fiyata bu özelliklere sahip LTD ya da Schecter göremedim sarı sitede.
Özenebileceğin çoğu özelliğe sahip mini amfi olarak da bu var, eğer ses kartı istemem dersen;
Ses kartı alırım dersen ise Eris 3.5 ya da ikinci el bu ayarda ne bulursan takıp çok daha iyi bir deneyim alabilirsin;
Akustik çalacağım dersen de başlangıç için bence bu yeterli. Zaten ayarı düzgün bir akustik gitar eline geçerse değiştirmek için tek sebebin macera aramak, yeni odunlar denemek oluyor;
Yanına Elixir tel de almanı şiddetle tavsiye ederim. Yeni başlayacağın için "extra light gauge" yani kalınlıkları normale göre biraz daha az olan bir set atacağım. Zamanla parmakların güçlendikçe farklı kalınlıklar deneyip kendine uyanı bulabilirsin. İlk başta 11-53 set ile girişmenin bence bir mantığı yok.
Piyasada daha ucuz teller de var fakat bunların ömrü o diğer tellere göre daha uzun ve telleri bükerkenki hissiyatı teneke gibi değil, yumuşak. Güzel bir tel seti en az güzel bir gitar kadar fark ediyor, hatta ben Elixir telli 6000 liralık akustiği çalmayı 100 liralık Çin malı telli 65000 liralık gitarı çalmaya tercih ederim. Elektro alırsan da durum aynı, 9-42 ya da 10-46 Elixir nanoweb ya da polyweb öneririm. Nanoweb ile polyweb arasındaki fark, tellerin dışındaki paslanma önleyici koruma tabakasının miktarı. Polyweb daha yoğun koruma tabakası içeriyor. Ben indirimde nanoweb bulduğum için nanoweb kullanıyorum şu an, polyweb indirime girse sıradakine ondan alırım çok da üzerine düşünmeye gerek yok.
Akustik ile başlayıp sonradan elektroya da geçebilirsin birçok gitarist gibi, elektro çalmak bence daha çok teknik gerektiriyor ve daha ileri düzey fakat sırf bu yüzden akustik ile başlayıp bir daha ağırlıklı olarak çalmayacağın bir enstrümanda vakit harcamaya gerek yok. Bu konuda kendin düşünüp karar vermen lazım.
Gece saatlerinde akustik gitar çalarken yandaki odalar hatta duvarlar ince ise dairelere ses gidebilir, elektroda gövdede hava boşluğu daha az olduğu ve direkt akustik ses çıkışına göre tasarlanmadığı için amfisiz ses akustiğe kıyasla daha az. Geceleri bile pratik yapmaya müsait eğer tellere yumuşak vurursan. Ses kartı kullanıyorsan kulaklıkla çalmak da mümkün elektroyu.