Emre Human

Üstün
Youtube de cover yapan bir kanal gördüm ve baya hoşuma gitti. Kendisi şarkıyı söylerken arkadan gitar çalıyordu. Özendim ve hoşuma gitti açıkçası :) Gitarlar hakkında pek bir bilgim yok. Hangi gitarı almalıyım başlamak için?

Not: Gitarın çeşitleri var mış sanırım yapmak istediğim ben şarkı söylerken arkadan gitarı çalmak. Örnek olması açısından özendiğim kanalı paylaşayım fikir edinmiş olursunuz.

1 - Sabırlı ve disiplinli çalışmaya yatkın değilseniz yahut bunu yapamayacaksanız özenip birden absürt fiyatlara gitar alıp köşeye atmaynız ki çalıp söylemek (özellikle hiç nota ve telli çalgı deneyimi yoksa) çok daha uzun zaman alır.
2 - Akustik ya da klasik olup olmaması çok önemli değil gibi görünse de gerek çalmak istediğiniz tür gerek başlangıç için parmakların hızlı alışması açısından önemlidir. Eğer daha pop tarzı, klasik müzik, flamenko tarzı seviyorsanız klasik gitar hem ton hem daha kolay çalması açısından iyi olur. Tabi aynı parçalar akustikle de çalınır ama tını farkı olur.
3 - Bütçe varsa önce klasik sonra akustikte alınabilir ama akustik alacak olursanız muhakkak yanında telde alınız zira fabrika çıkışı tellerin tansiyonu çok yüksek oluyor ve hem uzun çalışmaya cevaz vermeyip parmakları yara yapıyor hem de başlangıç için hevesinizi kırabilir.
4 - Bütçeniz nedir? Bilmiyorum. Fakat çok da adi gitar almamanız hem kulak dolgunluğu, gelişimi hem çalım kolaylığı açısından iyi olur.
5 - Başlangıç için Yamaha fena değildir. F/P ürünleri vardır ama tabi çeşit bol yine bütçeye göre karar verilebilir.

1 - Sabırlı ve disiplinli çalışmaya yatkın değilseniz yahut bunu yapamayacaksanız özenip birden absürt fiyatlara gitar alıp köşeye atmaynız ki çalıp söylemek (özellikle hiç nota ve telli çalgı deneyimi yoksa) çok daha uzun zaman alır.
2 - Akustik ya da klasik olup olmaması çok önemli değil gibi görünse de gerek çalmak istediğiniz tür gerek başlangıç için parmakların hızlı alışması açısından önemlidir. Eğer daha pop tarzı, klasik müzik, flamenko tarzı seviyorsanız klasik gitar hem ton hem daha kolay çalması açısından iyi olur. Tabi aynı parçalar akustikle de çalınır ama tını farkı olur.
3 - Bütçe varsa önce klasik sonra akustikte alınabilir ama akustik alacak olursanız muhakkak yanında telde alınız zira fabrika çıkışı tellerin tansiyonu çok yüksek oluyor ve hem uzun çalışmaya cevaz vermeyip parmakları yara yapıyor hem de başlangıç için hevesinizi kırabilir.
4 - Bütçeniz nedir? Bilmiyorum. Fakat çok da adi gitar almamanız hem kulak dolgunluğu, gelişimi hem çalım kolaylığı açısından iyi olur.
5 - Başlangıç için Yamaha fena değildir. F/P ürünleri vardır ama tabi çeşit bol yine bütçeye göre karar verilebilir.
1 - Hocam aslında uzun zamandır aklımda bir hobi edinmek vardı ve bu alana ilgim de vardı. Biraz da izledikçe gerçekten bana huzur verdiğini düşünmeye başladım. Köşeye atacak kadar sabırsız ve disiplinsiz olduğumu düşünmüyorum.
2 - Attığım kanalın coverları da halihazırda dinlediğim, sevdiğim şarkılar o yüzden bana akustik gider diye düşünüyorum.
3 - O konular hakkında pek bir bilgim yok fakat dikkat edeceğim.
4 - Hocam beni rahatlatsın, rahatsız etmesin yeter.
5 - Gitar piyasasını pek bilmiyorum ancak çok aşırı iyi bir gitar olmasına gerek yok. Ortalama veya ortalamanın bir tık üstü olsun yeter.

1 - Hocam aslında uzun zamandır aklımda bir hobi edinmek vardı ve bu alana ilgim de vardı. Biraz da izledikçe gerçekten bana huzur verdiğini düşünmeye başladım. Köşeye atacak kadar sabırsız ve disiplinsiz olduğumu düşünmüyorum.
2 - Attığım kanalın coverları da halihazırda dinlediğim, sevdiğim şarkılar o yüzden bana akustik gider diye düşünüyorum.
3 - O konular hakkında pek bir bilgim yok fakat dikkat edeceğim.
4 - Hocam beni rahatlatsın, rahatsız etmesin yeter.
5 - Gitar piyasasını pek bilmiyorum ancak çok aşırı iyi bir gitar olmasına gerek yok. Ortalama veya ortalamanın bir tık üstü olsun yeter.
Piyasa esasen stabil ama globalde, Türkiye'de vergi artışı ve kur artışı sebebiyle fiyatlar arş-ı alaya gidiyor maalesef. Akustik için giriş seviye için 7-10 bin lira civarına bulunabilirse klasik giriş gitarı olarak Yamaha F310 alınabilir, bir arka kapak ağacı yanlış hatırlamıyorsam biraz daha ucuza kaçıyordu ama rezonansı iyidir F/P ürünü. Aksi halde Fender'a hatta Cort'a da bakılabilir tabi. Ortalama için bütçe iki katına kadar ilerliyor maalesef. Lakin bütçeniz ne olursa olsun kontrplak almamanız yararınıza olur.

Uğraşacağınızdan eminseniz akustik alın, parmakları çok daha fazla acıtır klasiğe göre ama parlak tınısı ve o acıya zaten alışmanız gerektiği dolayısıyla çok daha iyidir. Ama parmaklarım acıyor yok çok sert teller falan diye bırakacaksanız klasik alın çok daha rahat olur. Maksimum bütçeniz nedir ayrıca?

Uğraşacağınızdan eminseniz akustik alın, parmakları çok daha fazla acıtır klasiğe göre ama parlak tınısı ve o acıya zaten alışmanız gerektiği dolayısıyla çok daha iyidir. Ama parmaklarım acıyor yok çok sert teller falan diye bırakacaksanız klasik alın çok daha rahat olur. Maksimum bütçeniz nedir ayrıca?
Hocam en fazla 25 bine kadar çıkabilirim. Ortalama gitar fiyatları buymuş sanırım arkadaşın dediğine göre. Bir kere alacağım almışken iyisi alayım bari. Akustik almakta kararlıyım bu arada. Yıllardır demir tutuyorum spor salonunda, o parmak acısına erken alışacağımı düşünüyorum.

Son düzenleme:
Akustik almakta kararlıyım bu arada. Yıllardır demir tutuyorum spor salonunda, o parmak acısına erken alışacağımı düşünüyorum.

Çok ilgisi yok aslında ikisinin. Spor salonunda eldiven kullanmak avuç içi nasırlarını önlüyor daha çok, hatta bendeki eldivenlerin çoğunda parmak kısmı yok.

25 bin liraya güzel bir elektro gitar + ses kartı alınabilir, aklında bulunsun. Hatta elimde fazladan UMC22 var, çalarım kenara atmam dersen normalden daha ucuza yollayabilirim.

Bir noktadan sonra biraz daha gitar dinlediğinde çoğu şarkının elektro ile çalındığını fark edip ek masrafa girmemen adına ilk elektro gitarı incelemeni hatta gidip en yakın müzik markette rica edip denemeni öneririm.

Hangi metal telli gitarı alırsan al parmak uçların yaklaşık 1 ay sürekli acıyacak, normal. Dayanmanın zorlaştığı kadar acıdığı zaman çalmaya devam etmek, kas geliştirme sisteminin aksine burada olumsuz etki yapıyor. Dinlendirmek ve iyileşmesine izin vermek lazım en azından bir günlüğüne. Ertesi gün denediğinde acımaya başlaması için dakikalarca çalman gerekmiyorsa o gün de dinlen.

Sırf bu parmak acıması ve sağ eli zorlayan tel gerilimi durumu için klasik ile başlayanlar var fakat klasik ile aylarca çalışsan bile metal telli gitara geçtiğinde yine acı çekecek, yine zorlanacaksın alışana kadar. Bu yüzden bence direkt ne istiyorsan ondan girmek en mantıklısı.

Elektro gitar almaya karar verirsen gerek kilitlenebilir burguları olması gerek bobin bölme olması gerek basit bir tremolosu olması başlangıç aşamasında bakıp da özenebileceğin her özelliğe sahip bir gitar gözüme çarptı;

Görüntüsü de fena durmuyor, yeni başlıyor olsam bundan alırdım şu an. İkinci el olarak bu fiyata bu özelliklere sahip LTD ya da Schecter göremedim sarı sitede.

Özenebileceğin çoğu özelliğe sahip mini amfi olarak da bu var, eğer ses kartı istemem dersen;

Ses kartı alırım dersen ise Eris 3.5 ya da ikinci el bu ayarda ne bulursan takıp çok daha iyi bir deneyim alabilirsin;

Akustik çalacağım dersen de başlangıç için bence bu yeterli. Zaten ayarı düzgün bir akustik gitar eline geçerse değiştirmek için tek sebebin macera aramak, yeni odunlar denemek oluyor;

Yanına Elixir tel de almanı şiddetle tavsiye ederim. Yeni başlayacağın için "extra light gauge" yani kalınlıkları normale göre biraz daha az olan bir set atacağım. Zamanla parmakların güçlendikçe farklı kalınlıklar deneyip kendine uyanı bulabilirsin. İlk başta 11-53 set ile girişmenin bence bir mantığı yok.

Piyasada daha ucuz teller de var fakat bunların ömrü o diğer tellere göre daha uzun ve telleri bükerkenki hissiyatı teneke gibi değil, yumuşak. Güzel bir tel seti en az güzel bir gitar kadar fark ediyor, hatta ben Elixir telli 6000 liralık akustiği çalmayı 100 liralık Çin malı telli 65000 liralık gitarı çalmaya tercih ederim. Elektro alırsan da durum aynı, 9-42 ya da 10-46 Elixir nanoweb ya da polyweb öneririm. Nanoweb ile polyweb arasındaki fark, tellerin dışındaki paslanma önleyici koruma tabakasının miktarı. Polyweb daha yoğun koruma tabakası içeriyor. Ben indirimde nanoweb bulduğum için nanoweb kullanıyorum şu an, polyweb indirime girse sıradakine ondan alırım çok da üzerine düşünmeye gerek yok.

Akustik ile başlayıp sonradan elektroya da geçebilirsin birçok gitarist gibi, elektro çalmak bence daha çok teknik gerektiriyor ve daha ileri düzey fakat sırf bu yüzden akustik ile başlayıp bir daha ağırlıklı olarak çalmayacağın bir enstrümanda vakit harcamaya gerek yok. Bu konuda kendin düşünüp karar vermen lazım.

Gece saatlerinde akustik gitar çalarken yandaki odalar hatta duvarlar ince ise dairelere ses gidebilir, elektroda gövdede hava boşluğu daha az olduğu ve direkt akustik ses çıkışına göre tasarlanmadığı için amfisiz ses akustiğe kıyasla daha az. Geceleri bile pratik yapmaya müsait eğer tellere yumuşak vurursan. Ses kartı kullanıyorsan kulaklıkla çalmak da mümkün elektroyu.

Hocam en fazla 25 bine kadar çıkabilirim. Ortalama gitar fiyatları buymuş sanırım arkadaşın dediğine göre. Bir kere alacağım almışken iyisi alayım bari. Akustik almakta kararlıyım bu arada. Yıllardır demir tutuyorum spor salonunda, o parmak acısına erken alışacağımı düşünüyorum.
Spor salonunda parmak uçlarına etki eden bir durum yok. Akustik ve elektroda teller çelik olduğu evvela parmaktaki deri soyuluyor sonra nasır yapıyor ve sertleşiyor sonra geçince sert bir deri çıkıyor yani bir çeşit vücut adapte oluyor. Ondan sonra eskisi kadar acıma yapmıyor ama belirttiğim gibi ilk telleri değişmekte ve günlük kullanım için düşük tansiyon tel kullanmakta fayda var. Zira fabrika çıkışındaki tellerle alışkın da olsanız uzun süre çalmak zor oluyor.
25 bine kadar bütçeyi arttırabilirseniz üzerinde iş görür bir ekolayzer olan model (Yamaha FX370C gibi) alarak ileride ses kaydı alabilir, hoparlöre de bağlayabilirsiniz. Arkadaş çoğu şarkının elektro ile çalındığını ifade etmiş, teoride doğruluk payı olma sebebi stüdyo kaydında polifonik (çok sesli) olunca hard sesleri, distorsiyon-efekt pedalları ile kullanımının yanı sıra daha yüksek ses elde etmenin de kolay olması sebebiyle (ki daha çok rock, punk, metal türleri ağırlıklıdır ama sert tonda pop şarkılarında da kullanılır) tercih edilse de elektro akustik olarak kullanılan (Ed Sheeran – Perfect, Bob Dylan - Blowin’in the Wind, Kayahan ağırlıklı kullanırdı vb.) da epey parça var ki nitekim klasik gitarla klasik müzik, flamenko tarzları da keza aynı şekilde kayda alınır ama elbette birini çalan diğerini de çalabildiği için öğrendikten sonra çalım stili değişse de hepsini çalabilirsiniz.
Ancak o bütçeyle ben olsam giriş seviye elektro gitar almam. Zira hepsinde ortak olan ağaç ve işçilik kalitesinin yanı sıra elektrolarda üzerinde kullanılan elektronik aksam (manyetikler ki o da stilinize/çalacağınız türe göre kendi içinde üçe ayrılır, potslar, switch vs. vs.) maliyeti ve elbette arkadaşın belirttiği üzere ses alabilmeniz için bir de amfi maliyeti doğacak. Tabi ben kulaklıkla kendim takılırım diyorsanız sürdürülebilir olmasa da o da bir seçenek ama onun da kalitesi iyi ses alabilmek adına önemli tabi.

Sonuç olarak kafanız çok karışmasın bütçenize ve çalmak istediğiniz türe uygun; ağaç ve işçilik kalitesi fena olmayan ve elbette deneme şansınız olursa fiziki olarak da size uygun bir gitar almanız kafi olur. Sadece salt elektro gitar isterseniz bütçeyi epey zorlamak zorunda kalırsınız "almışken çalınabilir olsun" derseniz. Ayrıca unutmadan çalan iyi çalıyorsa hepsinden güzel tını alırsınız, çalan kötüyse Gibson J-160E da olsa dangır dungur ses çıkar. :)

Not: Belirtmeyi unutmuşum gitarın boyutlarını da es geçmeyiniz.1/2, 3/4, (bu ikisi epey küçüktür) 1/2 yahut 4/4 yani tam boyut olarak seçenekler mevcut. Akustikte ek olarak isimleri var da mantık aynı ama klasik gibi sap boyutlarında pek değişiklik olmaz. Artık orasını yukarıda belirttiğim gibi deneyerek kendinize uygun tercih edebilirsiniz.

Son düzenleme: