crazy_vefa

Başarılı
Herkese merhaba. Masaüstü bilgisayarımın satışını yaptım, içinden SSD ve HDD'mi söktüm, internetten 2,5 ve 3,5 inç diskler için 12Vv adaptör girişi olan SATA USB çeviricilerden satın aldım. Az evvel diski 12V güç ile beslediğimde bilgisayar diski gördü fakat diski başlatmam gerektiğini söyledi. Diski başlattığımda bildiğim kadarıyla kısa bir biçimlendirme yapıyor. Belki yapmayabilir ama risk almak istemediğim için önce size sormak istedim.

Disk Drill diye bir uygulama indirdim, en azından neleri görebiliyorum diye, diski çalıştırdığımda ikiye bölmüş olduğum "Arşiv" ve "Data" isimli ayrılmış alan isimlerini gördüm. Yani içeride veriler olduğu gibi duruyor. Büyük ihtimalle MBR veya GPT olarak command satırından bir şeyler yazarsam bu 2 ayrı alanı bilgisayarım uygulamasında görebileceğim fakat yanlış bir şey yapmak istemedim. Çünkü ne kadar kurcalarsam o kadar verilerin kaybolma ihtimali olduğunu biliyorum.

Aşağıda disk yöneticisi ve indirdiğim programın ekran görüntülerini paylaştım. Yardımlarınızı bekliyorum.

2025-07-26 09_17_38.webp
2025-07-26 09_18_03.webp

Partition Recovery araçlarını deneyebilirsiniz. EaseUS veya AOEMI, önerebileceğim programlar arasında. Alternatifleri de olabilir. Bu uygulamalar maalesef ücret istiyor diye hatırlıyorum.

Partition Recovery araçlarını deneyebilirsiniz. EaseUS veya AOEMI, önerebileceğim programlar arasında. Alternatifleri de olabilir. Bu uygulamalar maalesef ücret istiyor diye hatırlıyorum.

Şu videoyu buldum. Bir de ChatGPT'ye sorduğumda TestDisk diye bir uygulamadan bahsetti ve şu şekilde bir bilgi verdi:

Alternatif yazılım önerisi: TestDisk (Ücretsiz ve güvenilir)
TestDisk, bozulmuş GPT/MBR tablosunu onarıp diski tekrar görünür hale getirebilir. Denemek istersen:
TestDisk resmi sitesi
Uygulama açık kaynaklıdır ve veri kurtarma için sektör standartlarındandır.
“Analyse” > “Quick Search” yaptıktan sonra, mevcut bölümleri görebilir ve istersen disk yapısını tekrar tanıtabilirsin (veri kaybı olmadan).
Not: TestDisk’in yapacağı işlem riskli değildir, çünkü ilk aşamada sadece okuma yapar. "Write" (yazma) adımını yapmadan önce sana onay sorar.

TestDisk deneyebilirsiniz evet.

Ayrıca elinizde bir USB varsa içine Linux ISO dosyası yazdırıp canlı ortamda başlatabilirsiniz. Linux'ta diskinizin görünme ihtimali var.
Dosyaları oradan kurtarabilirsiniz.

Bunun için Fedora KDE veya EndeavourOS ISO dosyalarını deneyebilirsiniz.

TestDisk deneyebilirsiniz evet.

Ayrıca elinizde bir USB varsa içine Linux ISO dosyası yazdırıp canlı ortamda başlatabilirsiniz. Linux'ta diskinizin görünme ihtimali var.
Dosyaları oradan kurtarabilirsiniz.

Bunun için Fedora KDE veya EndeavourOS ISO dosyalarını deneyebilirsiniz.

Peki ne olur ne olmaz diyerek, internetten 1 veya 2 TB SSD veya HDD alıp mevcut diski komple klonlayıp sonra bu işlemleri yapmak daha sağlıklı olur mu sizce?

Risk almak istemiyorum açıkçası, belki disk yöneticisi ile MBR olarak diski başlattığımda bile görebilirim bölümleri ama inanın çok muallakta kaldım, ne yapacağımı kestiremiyorum. Derinlere inip geri döndürülemez bir vaziyete de geçmek istemiyorum.

Hiren's Boot CD ISO dosyası mevcut elimde, genelde disk yönetimiyle alakalı işlemlerde onu kullanıyorum USB diskten başlatıp. Sizce onunla bir denesem mi? Belki görebilirim bir şeyler ya da uygulamalar müsaade ederse başka bir şeyler yapabilirim.