Bazı bilgisayar bileşenleri neden yurt dışına göre pahalı oluyor?

Rauf

Uzman
Özellikle anakartların geneli çok pahalı oluyor. Yeni çıkmış AMD tray işlemci yurt dışında box fiyatına denk geliyor ya da pahalı oluyor. Ancak daha eski işlemciler fiyatları genellikle aynı oluyor. Intel ise biraz karışık bazen ucuz olurken bazen de üst seviye işlemciler pahalı oluyor. bilgisayar kasasında markaya göre değişkenlik oluyor lakin bilinen markalar genelde daha pahalı oluyor. SATA SSD ucuz iken üst seviye M.2 SSD pahalı oluyor, orta seviye M.2 SSD fiyatı birbirine yakın oluyor. Power Supply çok karışık bazıları ucuz bazıları aynı fiyat bazıları pahalı ancak pahalı olanlar yine üst seviye olanlar oluyor. Son olarak RAM'a gelirsek fiyatları biraz pahalı oluyor genellikle.

En önemlisi şunları fark ettim:
1) Piyasa yeni giren ürün illaki çok pahalı satmaya başlıyorlar.
2) Bir satıcı sattığı üründe rakipsiz olunca genellikle aşırı pahalı oluyor.

Not: Bu karşılaştırmaları Avrupa'da e-ticaret siteleri kullanarak yapılmıştır. Amerika'ya eklememenin sebebi coğrafya farkı olmasıdır. Eklesem zaten her şey pahalı gelirdi.
Araştırmamı arama motorun dilini değiştirme ve VPN kullanarak yapılmıştır. Genellikle Fransa, İngiltere, Almanya gibi sitelere baktım. Her kategoriden yaklaşık 5 ürün baktım.

Peki bu araştırmam sonucu bu fiyatları özellikle pahalı yapan satıcı mı oluyor ya da enflasyon etkisinden mi kaynaklı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Mega verginasekonomistiman(kendim türettim) ve getirdiği efsane vergiler sayesinde Allah'a şükür.

Devletin vergiye vergi kesmesi, stopaj, padişaha saygı vergisi ve çakal serbest piyasa.

Dolar ve vergilerden sanırım. Amazon.de adlı sitede NVMe SSD'ler Türkiye'ye göre 2K TL daha ucuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…