Konu özelinde moderasyon işleminin gerekçesini netleştirmek gerekiyor.
Exynos başlığında verilen uyarı, "Exynos'un Snapdragon'dan daha verimsiz olduğunu düşünmek" gibi öznel bir görüş nedeniyle değil; mevcut ve ölçülebilir teknik verilerle çelişen bir ifadenin, bağlam dışı genelleme yapılarak kesin yargı şeklinde sunulması sebebiyle uygulanmış.
Paylaşılan mesajda, Exynos 2400 için Snapdragon 8 Gen 3'e kıyasla throttle davranışı açısından daha stabil olduğu yönünde, mevcut cihaz ve test verilerine dayalı teknik bir düzeltme yapılmış. Buna rağmen tartışmanın, henüz piyasaya çıkmamış olan Exynos 2600 ve 2 nm üretim süreci gibi unsurlara taşınarak, mevcut model üzerinden geleceğe yönelik kesin hükümler verilmesi teknik değerlendirme sınırlarının dışına çıkılması anlamına gelir.
Moderasyon müdahalesi görüş beyanına değil mevcut model özelinde yapılan teknik değerlendirmenin, doğrulanabilir veri yerine varsayıma dayalı genellemelerle genişletilmesine yönelik yapılmış.
Forumda teknik konular elbette tartışılabiliyor ancak henüz çıkmamış ürünler veya farklı üretim süreçleri üzerinden, mevcut modeller hakkında kesin yargıya varmak yanlış bilgi kapsamına giriyor. İlgili moderasyon işlemi bu çerçevede uygulanmış.
HDMI-DisplayPort konusunda verilen işlem ise bilginin doğru olup olmamasından bağımsız. Farklı bir forumda paylaşılan tablonun doğrudan görsel olarak aktarılması, arama motorları açısından indekslenebilir bir katkı sunmuyor ve konuya kalıcı, referans alınabilir bir değer eklemiyor. Bu nedenle bu paylaşım forum içeriği açısından uygun bulunmamış, gayet normal.
Ayrıca önemli bir noktayı özellikle belirtmek gerekiyor ise forumdaki uyarı ve ceza sistemi kayıt altında. Yapılan tüm işlemler hangi içerik için, hangi gerekçeyle, ne zaman ve kim tarafından uygulandığı şeklinde sistem üzerinden takip ediliyor. Kişisel yaklaşımla veya keyfi şekilde işlem yapılması söz konusu değil. Moderasyon kararları savunulan görüşe göre değil, bilginin sunuluş biçimine, konu bağlamına uygunluğuna ve foruma sağladığı katkıya göre değerlendiriliyor. Bu nedenle benzer konularda yazılan her mesaj aynı şekilde ele alınmıyor.
Konunun kişisel tartışmaya dönüşmemesi ve kurallara uymayıp, her aldığı uyarı için mağdur edebiyatı yapanların buraya doluşmaması adına konuyu burada kilitlemeyi tercih ediyorum, ekstra bir durum var ise bilet açabilirsiniz.