Juvas

Çalışkan
Selam, birkaç hafta önce bilgisayar topladım, kasam Be Quiet! Pure base 500DX. İşlemci sıvı soğutucum Arctic Liquid Freezer III 360 mm, oyun oynarken ekran kartı da işlemci de 70 derecelere geliyor. (70 derecenin normal olduğunu biliyorum ancak bu sıvı soğutma ile herhangi bir oyunda 70 olmasının normal olduğunu düşünmüyorum. Ekran kartı da 2.400 RPM ile 65-70 bandında, oyunları 1440p oynuyorum.)

Aklıma ilk gelen kasa içi havalandırmasının düzgün olmaması sebebiyle soğutucuların tam performans çalışmayabileceği. Kasamın içindeki düzeneğin fotoğrafını aşağıya bırakıp yardımlarınızı bekliyorum.

Not: Kasanın ön kısmında havalandırma yok, sıvı soğutucu radyatörünün arkasına fan takmak randıman verir mi bilemediğim için. Sıvı soğutucunun radyatörünün arkasında herhangi bir havalandırma fanı yok. Çizdiğim kısım oyun oynarken vs. bayağı ısınıyor.

Kasa iç düzeni ile verebileceğiniz tavsiyelere açığım.

Sıvı soğutucunun fanlarını aynı yönde olacak şekilde dışarıya mı koymalıyım? Üst kısma sığmaz gibi geldiği için öne taktım.

WhatsApp Image 2025-05-27 at 13.27.31.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Isınması normal montaj hatalı gibi. Sıvı soğutma fanları havayı dışarı veriyor işaretlediğiniz gibi içeri değil. Önden kasaya temiz hava girişi yok. 360 mm yerine 240mm takıp önden 3 adet 120mm fan ile içeriye temiz hava vermeliydiniz. Sistem 5 kat daha sağlıklı olurdu.

Isınması normal montaj hatalı gibi. Sıvı soğutma fanları havayı dışarı veriyor işaretlediğiniz gibi içeri değil. Önden kasaya temiz hava girişi yok. 360 mm yerine 240mm takıp önden 3 adet 120mm fan ile içeriye temiz hava vermeliydiniz. Sistem 5 kat daha sağlıklı olurdu.
Fanların önüne elimi getirince sanki içeriye veriyormuş gibi algıladım, o yüzden öyle çizdim. Peki soğutucunun fanlarını radyatörün arkasına taksam, içeriye hava verecek şekilde? Bu hem radyatörün daha serin olmasını, hem de kasaya serin hava girmesini sağlar mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Fanların önüne elimi getirince sanki içeriye veriyormuş gibi algıladım, o yüzden öyle çizdim. Peki soğutucunun fanlarını radyatörün arkasına taksam, içeriye hava verecek şekilde? Bu hem radyatörün daha serin olmasını, hem de kasaya serin hava girmesini sağlar mı?
Sağlamaz. İşlemcinin ısısını kasa içerisine verir bu kez de. Yani radyatör üzerindeki kılcal damarlardaki ısı içeriye anakarta, bileşenlere ve ekran kartına gelir.

Kasayı satın ve LF lll radyatörünün üst kısma sığan bir yeni bir kasa alın. Ben olsam bunu yapardım.

Sağlamaz. İşlemcinin ısısını kasa içerisine verir bu kez de. Yani radyatör üzerindeki kılcal damarlardaki ısı içeriye anakarta, bileşenlere ve ekran kartına gelir.

Kasayı satın ve LF lll radyatörünün üst kısma sığan bir yeni bir kasa alın. Ben olsam bunu yapardım.
Bu sıvı soğutucunun rahat sığacağı ferah bir kasa öneriniz var mı sizin?

Montajlama yanlış olmuş üstteki fanlar içeriye üflüyor ters çevirmeniz lazım. Ayrıca öndeki radyatörü çevirmeniz lazım dışarıya üflüyorlar.

Radyatör fanlarını intake yapmayı denediniz mi? Kasanız üst 2x intake fanlarla yeterli havayı almıyor muhtemelen.
Hocam kasanın üstüne elimi koyduğumda yukarıya serin hava veriyor fanlar, bu exhaust olduğu anlamına gelmiyor mu? Radyatör fanları da kasanın içine üflüyor gibi geldi elimi koyduğumda, radyatörün sağına yani kasanın dış tarafına doğru yapmam fark yaratır mı?

Montajlama yanlış olmuş üstteki fanlar içeriye üflüyor ters çevirmeniz lazım. Ayrıca öndeki radyatörü çevirmeniz lazım dışarıya üflüyorlar.
Üstteki fanlar içeriye doğru üflerken dışarıya soğuk hava vermesi normal mi? çünkü kasanın üst tarafından baya baya serin hava veriyor o 2 fan.

Üstteki fanlar içeriye doğru üflerken dışarıya soğuk hava vermesi normal mi? Çünkü kasanın üst tarafından bayağı bayağı serin hava veriyor o 2 fan.

Hava çektiği için soğukluğu size hava üflüyormuş gibi geliyor. Kağıt ya da selpakla kontrol edin içeri üflediğini anlarsınız.