Liguori 3

Yetkin
Makaleler
1
Arkadaşlar şöyle bir durum var.

Oturduğum ilçenin, oturduğum mahallesinde bir park var. 30 yıldır park burası. Ama parsel olarak ikiye bölünmüş. Bir kısmı aktif olarak kullanılan park kısmı. Kafe bile var. Diğer kısmı ise daha küçük (ama gene de büyük) boş, ağaçlık bir arazi. 30 yıldır öyle duruyor.

Şimdi burası iki parsel de bildiğim kadarıyla belediyeye ait. E doğal tabii ki. Adı zaten "Mahalle İsmi" Parkı. Bu site üzerinden sorgu yapınca zemin tipi Ana Taşınmaz diyor.

Ben normal bir vatandaş olarak, parkın diğer kısmındaki arsayı satın alabilir miyim? Veya şirketim olsa alabilir miyim? İmar izni falan, onları sormuyorum; herhangi bir şey inşa etme planım da yok. Sadece prensip olarak ben oranın sahibi olabilir miyim, olamaz mıyım, onu merak ediyorum. Çok ilginç geldi bana bu konu.

Meraktan soruyorum. Böyle ne param var, ne de isteğim. En azından şimdilik ;)

Son düzenleme:
Arkadaşlar şöyle bir durum var.

Oturduğum ilçenin, oturduğum mahallesinde bir park var. 30 yıldır park burası. Ama parsel olarak ikiye bölünmüş. Bir kısmı aktif olarak kullanılan park kısmı. Kafe bile var. Diğer kısmı ise daha küçük (ama gene de büyük) boş, ağaçlık bir arazi. 30 yıldır öyle duruyor.

Şimdi burası iki parsel de bildiğim kadarıyla belediyeye ait. E doğal tabii ki. Adı zaten "Mahalle İsmi" Parkı. Bu site üzerinden sorgu yapınca zemin tipi Ana Taşınmaz diyor.

Ben normal bir vatandaş olarak, parkın diğer kısmındaki arsayı satın alabilir miyim? Veya şirketim olsa alabilir miyim? İmar izni falan, onları sormuyorum; herhangi bir şey inşa etme planım da yok. Sadece prensip olarak ben oranın sahibi olabilir miyim, olamaz mıyım, onu merak ediyorum. Çok ilginç geldi bana bu konu.

Meraktan soruyorum. Böyle ne param var, ne de isteğim. En azından şimdilik ;)

Bireysel olarak alamazsın.
İhale duzenler belediye, anca oyle.

Belediye satarsa alabilirsin, bizim almışlığımız var. Belediye binasından öğrenebilirsin satıp satmadıklarını.

Bireysel olmuyor galiba. Anladım. O zaman sağda solda hep görülen "CART CURT TURİZM, OTOMOTİV VE İNŞAAT LTD" kurup öyle alabilirim?

İhale duzenler belediye, anca oyle.
Peki ihale olmadan direkt gidip "Bana bunu satın" diyebiliyor muyum?

Belediye satarsa alabilirsin, bizim almışlığımız var. Belediye binasından öğrenebilirsin satıp satmadıklarını.
Belediye satışa koymadan ben gidip "satın almak istiyorum" diyebiliyor muyum esasında onu merak ediyorum. Çünkü öyle bir yerki, eğer satışa konulsa zaten direkt büyük balık alır kapar.

Gerçi aynı mantıkla çoktan büyük balık belediye'ye gidip alırdı 30 yıl önce.

İhale olmadan direkt sana satmazlar; ancak belediyeden belediyeye değişmekle birlikte ufak bir miktar hediye (yani rüşvet alıyorlar, evet hepsi) vererek işi çözebilirsin.

Merhaba,

Şayet düşündüğünüz yer imar planında kamuya tahsis edilmiş bir yer ise bildiğim kadarıyla satın alamazsınız. O bahsettiğiniz yer fiilen ağaçlık ve herhangi bir yapı veya başka bir şey barındırmıyor olabilir, ancak bu durum kamuya tahsis edilmediği anlamına gelmez. İmar planına bakmak lazım.

Kamuya tahsis edilmemiş bir alan ise teoride belediyeden satın alabilirsiniz. Bunun için bir tüzel kişilik kurmanıza gerek yok. Gerçek kişi olarak doğrudan siz de satın alabilirsiniz.

Pratikte kolay şeyler değil. Belediyeye başvurabilirsiniz ama satma kararı vereceğini düşünmüyorum.

Paranızı pratikte daha kolay değerlendirebileceğiniz yerler vardır. O yerler ile uğraşın bence.