Makaleler
4
Yeni çip krizi hayırlı olsun. Yapay zekânın artan talebi doğrultusunda RAM belleklerde büyük kıtlık var Hynix dükkanı 2026 sonuna kadar kapattı, Micron Cruical departmanını direkt feshetti. Nvidia, üreticilere sadece çip gönderiyor VRAM’ı nereden bulursanız bulun diyor. Üreticiler Samsung’dan NAND alamadıklarından şikayetçi. Google, yapay zekâ kapasitesini her 6 ayda bir 2’ye katlayacağını duyurdu.

Son kullanıcının alacağı bellek fiyatları ise şimdiden ikiye katladı ve 2028 ortasına kadar bu artış trendi izlenmeye devam edecek.

Xbox RAM stoklarının yetersiz olduğunu ima ederek olası fiyat artışlarına gönderme yapıyor, Sony tarafı Playstation’dan yana bellek stoklarının tatminkar olduğunu söyledi. Apple yine senelik stok yaptığından “şimdilik” problem olmadığını söylese de ileri senelerin fiyat artışını kompanse etmek için fiyat arttıracağı aşikar. Yeni iPhone katlanan olacağından üzerine bir de RAM krizi yüzünden fiyatlar iyice arşa çıkabilir.

Çin’e uygulanan yonga ambargosunun krizi yumuşatmak için kaldırılabileceği gündemde ancak buna ABD karar verecek. Tabandan gelen talep tavanda nasıl bir yankı uyandıracak bilinmiyor.

Şimdilik ekran kartları RAM yüzünden fiyat arttırmasa da trendin süresine bağlı mutlaka etkilenecektir. Şu an fiyatlar çok yüksek diye parça yükseltmeyenler gelecek zamanlarda daha da uçuk fiyatlara RAM almak ya da yükseltmelerini 1-2 sene kadar ertelemek zorunda kalabilirler. Aynı artış depolama birimlerimin tamamını da kapsayacak.

Bunun geleceğini gördüğümden 2-3 ay öncesinde sistemimi nihai haline getirmiştim.
  • 4X16G G.Skill Trident Z5 Neo 6000MT CL30
  • 1X870 Evo 1TB Dram
  • 1XCruical P3 Plus 2TB Dramless
  • 1XRenegade 1TB Dram
  • 1XBX500 500GB Dramless
Sizde durumlar nasıl?

Çin gene hızlıca mal sürüp kitlenmiş piyasayı ele geçirecek gibi. Geçen bellek duyurusu mu ne yapmışlardı. Olan son kullanıcıya oldu. Elinizdeki teknolojik cihazlara iyi bakın çünkü şu an 8 GB RAM bile değerli.

Bunun geleceğini gördüğümden 2-3 ay öncesinde sistemimi nihai haline getirmiştim.
  • 4X16G G.Skill Trident Z5 Neo 6000MT CL30
  • 1X870 Evo 1TB Dram
  • 1XCruical P3 Plus 2TB Dramless
  • 1XRenegade 1TB Dram
  • 1XBX500 500GB Dramless
Sizde durumlar nasıl?
Ben zaten hali hazırda SSD ve RAM ihtiyacımı giderdim :)

Geçen yıl 32 GB RAM'e geçtim ve daha sonra Kioxia Exceria SATA 480 GB SSD aldım. Bu yıl ise Kingston Renegade 2 TB SSD aldım. Yani SSD ihtiyacımı giderdim.

Şu anlık sadece harici HDD ihtiyacım var gibi görünüyor, neyse ki şimdilik HDD fiyatları etkilenmiyor.

Aklıma hiç doğru zamanda 2x16 GB RAM alıp, kullanabildiğim için mutlu olacağım gelmezdi. Normalde ana parçalar alınır, RAM gibi parçalar ileri tarihe ertelenirdi. Geldiğimiz hale bak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni çip krizi hayırlı olsun. Yapay zekânın artan talebi doğrultusunda RAM belleklerde büyük kıtlık var Hynix dükkanı 2026 sonuna kadar kapattı, Micron Crucial departmanını direkt feshetti. NVIDIA, üreticilere sadece çip gönderiyor VRAM'ı nereden bulursanız bulun diyor. Üreticiler Samsung'dan NAND alamadıklarından şikayetçi. Google, yapay zekâ kapasitesini her 6 ayda bir 2'ye katlayacağını duyurdu.

Son kullanıcının alacağı bellek fiyatları ise şimdiden ikiye katladı ve 2028 ortasına kadar bu artış trendi izlenmeye devam edecek.

Xbox RAM stoklarının yetersiz olduğunu ima ederek olası fiyat artışlarına gönderme yapıyor, Sony tarafı PlayStation'dan yana bellek stoklarının tatminkar olduğunu söyledi. Apple yine senelik stok yaptığından “şimdilik” problem olmadığını söylese de ileri senelerin fiyat artışını kompanse etmek için fiyat arttıracağı aşikar. Yeni iPhone katlanan olacağından üzerine bir de RAM krizi yüzünden fiyatlar iyice arşa çıkabilir.

Çin'e uygulanan yonga ambargosunun krizi yumuşatmak için kaldırılabileceği gündemde ancak buna ABD karar verecek. Tabandan gelen talep tavanda nasıl bir yankı uyandıracak bilinmiyor.

Şimdilik ekran kartları RAM yüzünden fiyat arttırmasa da trendin süresine bağlı mutlaka etkilenecektir. Şu an fiyatlar çok yüksek diye parça yükseltmeyenler gelecek zamanlarda daha da uçuk fiyatlara RAM almak ya da yükseltmelerini 1-2 sene kadar ertelemek zorunda kalabilirler. Aynı artış depolama birimlerimin tamamını da kapsayacak.

bunun geleceğini gördüğümden 2-3 ay öncesinde sistemimi nihai haline getirmiştim.
  • 4x16g G.Skill Trident Z5 Neo 6000mt CL30
  • 1x870 EVO 1TB DRAM
  • 1xcruical P3 Plus 2TB DRAM'less
  • 1xrenegade 1TB DRAM
  • 1xbx500 500GB DRAM'less
Sizde durumlar nasıl?

Krizden önce galerimde kalan birkaç fotoğraf...

Yazık cidden.

Bakıp bakıp gözümden yaşlar geliyor bazen. O zaman pahalı deyip almamıştım.

Screenshot_20251022-190043.webp

Screenshot_20251022-190104.webp

Ülke şartları yeterince zorlamıyormuş gibi, bir de bu sorunlar çıkmaya başladı. Olan her türlü bize oluyor. Dünyaya cehennemi yaşamaya gelmişiz.

Bu işten kârlı çıkacak 2 taraf var; birisi Çin menşeeli firmalar, ikincisi de AI piyasasındaki prestijini ve önemini iyice arttırıp diğer firmalar üstündeki baskıyı arttıran Google.
Zararda çıkanlar sadece diğer firmalar.

Ne kadar yükselirse yükselsin kredi kartı olup geliri olan alabiliyorsa RTX 5080-5090 bile alıp geçsin. 9 taksit vs. beklemeyle ömür biter.

AI meselesinden ayrı olarak her yıl telefon adı altında e-waste üretmek yasaklansın artık hep aynı çöpü farklı isimlerle satıp duruyorlar. Ekran kartında yeni seri bile 2 senede bir çıkıyor süperleri saymazsak.