Yaklaşık 3 gün önce laptopumun termal macununu değiştirdim. Her şey normal görünüyordu fakat canım sıkılınca benchmark ve stabilite testleri yapmaya karar verdim. İşlemcinin maksimum TDP'si 45W olmasına rağmen benchmark testinde 65W'a kadar güç tükettiğini fark ettim. Stabilite testinde ise 46W'ı aşmadı. Bu durumun sebebini merak etmedim desem yalan söylemiş olurum.
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
TDP, temel frekans için verilmiş güç tüketimidir. Temel hızın üstünde yani turbo hızlarda işlemci TDP'sinden daha fazla güç harcar.
Acer Nitro-5
TDP her ne kadar guc tuketimiyle ilgili olsa da dogrudan bir ilgisi yok. TDP aciga cikan isinin birim zamanda yayilma gucu demektir. Guc tuketim limiti degil.
Kisacasi 45W TDP'ye sahip islemci her zaman 45W ust limitinde calisacak, TDP limitini asmayacak gibi bir kural yok. 50W'lara da, 60W'lara da cikabilir. Bu degerler islemcinin o anda ne denli yuk altinda olduguna gore degisir. Ortada herhangi bir surpriz yok.
Kisacasi 45W TDP'ye sahip islemci her zaman 45W ust limitinde calisacak, TDP limitini asmayacak gibi bir kural yok. 50W'lara da, 60W'lara da cikabilir. Bu degerler islemcinin o anda ne denli yuk altinda olduguna gore degisir. Ortada herhangi bir surpriz yok.
- Makaleler
- 3
Huawei’deki i9 da 110W’a kadar çıkıyor kısa süreliğine. Normal.
TDP doğrudan güç tüketimi anlamına gelmez. 65w Ryzen 5600 80 w tüketiyor.
Güç tüketimi üreticinin koyduğu güç limitlerine bağlıdır laptoplarda, TDP değerine değil. Üretici bunu daha düşükte tutabilir yüksekte. Ki zaten normalde de TDP değeri geçerlilik kabul edilecek bir değer değil.
TDP ile güç tüketimi aynı olmaz. Hesaplaması bile farklı. Birisi W cinsinden ısıl durumu izah eder. Diğeri direkt ilgili V ve A çarpımıyla anlık ortaya çıkan W cinsinden tüketimdir.
Yani normal...
Yani normal...
- Makaleler
- 4
TDP, temel frekans için verilmiş güç tüketimidir. Temel hızın üstünde yani turbo hızlarda işlemci TDP'sinden daha fazla güç harcar.
deadfellow
Üstün
AMD'de TDP olayı öyle işlemiyor. AMD TDP yerine PPT kullanıyor.
TDP x 1.35 = 45x1.35= 60.75W
5800H'ın laptop modelinden modeline TDP' değişebiliyor. Senin işlemcinin maximum 64W güç tüketimi var.
65/1.35= Laptopunda 48 Watt olarak ayarlı işlemcin.
TDP x 1.35 = 45x1.35= 60.75W
5800H'ın laptop modelinden modeline TDP' değişebiliyor. Senin işlemcinin maximum 64W güç tüketimi var.
65/1.35= Laptopunda 48 Watt olarak ayarlı işlemcin.
Yeni konular
-
Rehber FPS artırma programları ve sistem optimizasyon ayarları gerçekten işe yarar mı?
- mortem.dll bulunamadı
-
-
-
-