Biçimlendirilen ve silinen SSD'den veri kurtarılabilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan N3F3S
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 241
  • Etiketler Etiketler
    ssd veri

N3F3S

Uzman
Yer
Loveparade
Arkadaşlar selam, elimde bulunan 120GB Gigabyte SATA SSD'mi ve 512 GB Adata Legend 700 NVMe SSD'mi sattım ama satarken Gigabyte'ı Windows format ekranında biçimlendir dedikten sonra sil dedim. Adata'yı da kendi uygulamasından Secure Erase yaptım. Sizce tedirgin olmayacak şekilde SSD'leri temizlemiş miyimdir?

İçlerinde fotoğraf vb. şeyler yoktu ama tarayıcılar ve oyun, sistem vb. şeyler kuruluydu.

Kurulum ekranında sil demek tek başına yeterli olmayabilir ama Secure Erase yaptı iseniz veriler kurtarılamaz.
Fazlası ile güvenli bir şekilde silmişsiniz.

Kurulum ekranında sil demek tek başına yeterli olmayabilir ama Secure erase yaptı iseniz veriler kurtarılamaz.
Güvenli bir şekilde silmişsiniz.
Nvme olana Secure Erase yaptım ama SATA olana işletim sistemi üzerinde olduğu için ilk biçimlendir deyip sonrasında diski sil dedim format ekranında.

Nvme olana Secure Erase yaptım ama SATA olana işletim sistemi üzerinde olduğu için ilk biçimlendir deyip sonrasında diski sil dedim format ekranında.
Biçimlendirmek veya diski RAW haline getirmek(silmek) verileri %100 geri döndürülemez hale getirmek anlamına gelmese de o verilerin kurtarılması ve ele geçirilmesi konusunda endişelenmenize gerek yok. Çünkü normal durumlarda bile SSD lerden veri kurtarmak çok zordur. Endişelenmenize gerek yok.
Secure Erase ise kesin olarak geri döndürülemez şekilde verileri siler.

Dosya olarak sadece korkabileceğim tarayıcılar ve onların verileri vardı (biçimlendirip raw haline getirdiğim diskte) onun haricinde fotoğraf vb. hassas şeyler yoktu, tarayıcı verilerine erişmesi de imkansız gibi bir şey sanırım.

MI5, MIT, CIA vs sizin verilerinizle ilgilenmiyor ise o diski unutun. Sattınız gitti.

Takıntılı bir kız arkadaşınız yoksa o verilere erişilemez rahatça satın.

Biçimlendirme yapman hayli hayli yeterliyken, Secure Erase'de yapmıştın daha yapılacak bir şey yok, bu kadar paranoyaysanız satmayın. Ben bu zamana kadar kaç tane içinde önemli verilerimi biçimlendirip, sattım daha bu zamana kadar bir şey olmadı. MİT ajanı falan değilseniz bu kadar kasmayın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…