Diski tanıyalım:
Disk, aslında baytlardan (byte) oluşan büyük bir veri yığınıdır. Bir dosya diske kaydedildiğinde, bu dosya belirli bayt bloklarında yer alır. Dosya sistemleri (örneğin NTFS, FAT32) her dosya hakkında bazı meta veriler (metadata) tutar. Bu meta veriler; dosyanın hangi baytlarda yer aldığı, boyutu, oluşturulma tarihi gibi bilgileri içerir. Zaten dosya yönetimi, aslında bu metadatalar üzerinden olur. Çünkü mesela işletim sistemi, ikide bir dosyanın boyutunu hesaplamakla uğraşmak yerine, metadatalar'dan hızlıca bu bilgilere ulaşır.
Hızlı biçimlendirme (Quick Format):
Disk üzerindeki verinin kendisine dokunulmaz. Bunun yerine sadece dosya sistemindeki bu meta veriler sıfırlanır ya da değiştirilir. Yani, diskteki dosyalar fiziksel olarak hâlâ duruyor olabilir, ama işletim sistemi artık onların yer aldığı baytları "boş" olarak işaretler. Bu yüzden diski boş gibi görürsünüz. Bu işlem çok hızlı tamamlanır çünkü veri fiziksel olarak silinmez, yalnızca dosyanın adresini ve genel bilgisini boş olarak gösterilir. Bunun hem artısı hem de eksisi olarak görülen kısmı, bu dosyalar kolayca geri getirilir. Çünkü diskte dosyalar mevcuttur.
Tam biçimlendirme (Full Format):
Diskin her bir baytını tek tek sıfırlayabilir (genellikle sıfır yazar) ya da farklı desenlerle üzerine veri yazar. Bu işlem çok daha uzun sürer çünkü gerçekten veriyi fiziksel olarak siler. Dosyalar HDD, SSHD disklerde geri gelmez ama flash disklerde (SSD, USB Disk, eMMC falan) geri gelir mi bilmiyorum.