Alex Mason

Yetkin
Merhaba, yeni bilgisayar topladım ve bunu olabildiğince geç eskimesi için çok özenli kullanacağım. Türkçe yama indirirsem falan güvenilir yerden indireceğim gerekirse Kaspersky antivirüs koruması alacağım.

Şimdi konumuza gelelim.

Benim sistemim:

Ekran kartı: Palit GeForce RTX 5070 Infinity 3 12 GB GDDR7 192 bit DLSS 4.
İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D.
RAM: Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz DDR5 C36 RAM AMD EXPO (cMH32GX5M2F6000Z36).
Anakart: ASUS ROG STRIX B850-A Gaming Wi-Fi.
Kasa ve PSU: Cooler Master 681 tg 850W 80 Plus Gold gen5 4x120mm ARGB ATX siyah kasa.
SSD: Samsung dahili SSD 990 EVO Plus NVMe M.2 PCI-e 4.0 X 4/5.0x2, 1 TB, 7150MB/s'ye kadar okuma hızı, akıllı Turbo write 2.0, oyun ve çalışma için mükemmel, MZ-V9S1t0bw

Bendeki priz bu yeni priz almam gerekir mi?

Benim eski sistemim:
Bu eski sistemde son 1-2 sene şöyle bir şey oluyordu: Bilgisayarı kapatıp prizden de kapattığımda bir sonraki açtığımda bilgisayar açılıyor fakat görüntü gelmiyor. Dayım bilgisayardan anlar, prizi kapatmamamı ve sadece sonraki bilgisayar açılışlarında kasanın güç tuşuna basarak açmamı söyledi. Sorun eski sistemimde böylece çözüldü. Şimdi yeni sistemimde bilgisayarın kapattıktan sonra prizden kapatmalı mıyım yoksa priz açık mı kalsın?

Yeni PC'de bir sorun yok şimdilik, aynı sorun tekrarlanmasın diye.

Ben ve bir çok kullanıcının prizden kapatmadığından eminim, priz zaten akım koruyuculuysa bence hiç bir önemi yok. Yaşadığın sorun benim çok eski bi bilgisayarımda da oluyordu, sorunu monitöre bağladığım güç kablosu, VGA kablosunu değiştirerek çözmüştüm. Monitörüm de çok eski bir 60Hz LG marka monitördü. Ben bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Sorun sadece monitörle de alakalı olabilir, yani yeni sistemde aynı monitörü kullanıp bu sorunu yaşarsanız muhtemelen monitörle alakalı.

İlk olarak sakınan göze çöp batar. İkinci olarak ben bilgisayarı kapattığım zaman genellikle bölge santraline gidip elektriği kesiyordum... Arkadaşım bilgisayarlar gerçekten bu kadar üstüne titrenmesi gereken şeyler değil, anlıyorum yeni bir ürün almışsınız ve olabildiğince iyi bakmak istiyorsunuz. Yalnız bu olayı takıntı yapıp ekstrem önlemler ve titizlik ile davranıp bilgisayarını çöp eden, temizlerken bozan vb. onlarca başlık görebilirsiniz forumlarda.

Normal şekilde bilgisayarı windows üzerinden kapatın. Açarken de tuşuna basıp açın bu kadar.

Eskisi yerine akım korumalı ve akıllı priz alıp, cihazı telefonunuzdan kapatıp açabilirsiniz. Uzakta olduğunuzda da kapattım mı yoksa açık mı kaldı? Derdiniz olmaz. Ben bilgisayarlarımı yıllardır kapatmayı bırakın, uyku modunda bırakıyorum; hiçbir sorun da yaşamadım. Endişelenmeye gerek yok.

Dayınız akıllı adammış. Size bilgisayar kullanmayı öğretmiş. Neden unutmaya karar verdiniz? Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, kombi gibi ürünlerde de kullanmadığınızda fişi çekiyor musunuz? Çekmiyorsanız onlardaki elektronikler üvey mi?

Güç kaynağına boşuna para vermediniz. Bırakın işini yapsın.

Ben her sistemimi akım koruyucusuz kullandım hiç bir şey olmuyor şimdiki teknoloji ile bu parçaların yanacağını düşünmüyorum.

Son düzenleme:
İlk olarak sakınan göze çöp batar. İkinci olarak ben bilgisayarı kapattığım zaman genellikle bölge santraline gidip elektriği kesiyordum... Arkadaşım bilgisayarlar gerçekten bu kadar üstüne titrenmesi gereken şeyler değil, anlıyorum yeni bir ürün almışsınız ve olabildiğince iyi bakmak istiyorsunuz. Yalnız bu olayı takıntı yapıp ekstrem önlemler ve titizlik ile davranıp bilgisayarını çöp eden, temizlerken bozan vb. onlarca başlık görebilirsiniz forumlarda.

Normal şekilde bilgisayarı windows üzerinden kapatın. Açarken de tuşuna basıp açın bu kadar.
Prizden gücü kesmeme gerek var mı size göre?

Ben bilgisayarı günlük 3-4 saat kullanıyorum. Her gece kapatırken bilgisayardan kapatıp akım korumalı pirizin düğmesinden kapatıyorum. Açarken önce prizin düğmesine basıp sonra kasanın güç düğmesinden açıyorum.