Bilgisayar mühendisliğinden yeni mezun oldum. Mobil programlama ve full stack developer alanlarında ilerliyorum. Şu anda elimde çalıştığım yerin verdiği MacBook Air M1'in baz modeli (8 GB RAM ve 256 GB SSD) var ama yakında işten ayrılacağım için büyük ihtimalle iade edeceğim (sormadım ama çoğunlukla öyle oluyor diye duydum). Kısacası alacağım bilgisayar elimdeki tek bilgisayar olacak.

MacBook Air M4 512 GB SSD (bu benim bütçemi zorlayacak biraz ama 256 GB yeterse onu da alabilirim) ya da i5 13450HX ve 5050 ekran kartlı ASUS TUF Gaming F16 veya aynı özelliklere sahip Lenovo LOQ alacağım. Aşırı kararsız kaldım. Daha önce de birkaç kere sipariş verip iptal ettim bu yüzden. Sizce nasıl bir tercih yapmalıyım?
Eğer yurt dışından almayı düşünüyorsanız MacBook mantıklı olabilir; ancak Türkiye’de MacBook almak ve iş amaçlı kullanmak (fotoğraf ve video işleri hariç) bana pek anlamlı gelmiyor çünkü fiyatı oldukça yüksek. Ayrıca M4 işlemci muhteşem bir seçenek değil çünkü çok güçlü değil, alacaksanız en azından M4 Pro tercih edilmeli fakat onun da fiyatı Türkiye'de ciddi derecede yüksek bu sebepten yurtdışından M4 Pro işlemcili Macbook almanızı öneririm. Bu yüzden cihazın maliyetini ne kadar sürede işten elde edeceğiniz gelirle karşılayabileceğinizi önceden iyi hesaplamakta fayda var.

12 çekirdekli CPU, 16 çekirdekli GPU, 24 GB birleşik bellek, 512 GB SSD konfigürasyonuna sahip 14 inç MacBook Pro (M4 Pro);
  • Amerika'da : 2000$
  • Türkiye'de : 115.000 TL (Güncel kur ile 2.750$)
Gaming laptop önerecek olursam, piyasada çok sayıda alternatif mevcut. Ancak bilinen markalar arasından hem uygun fiyatlı hem de güçlü, aynı zamanda dış görünüşüyle iş bilgisayarını andıran Macbook havası veren bir model tavsiye etmem gerekirse, Asus’un bu modelini önerebilirim;

Son düzenleme:
Öncelikle, Lenovo LOQ serisi kronik anakart sorunlu. Şimdilik uzak durun.

Ben sizin yerinizde olsam MacBook alırdım. Maclerin avantajı çok verimli çalışmaları. Mobil programlama dediğiniz için Flutter diye düşünüyorum, iOS için de program yaptığınızda her türlü MacBook lazım olacak.

Eğer mobil geliştirme yapılacaksa kesinlikle MacBook tercih etmek zorundasın iOS tarafı için uygulamayı Xcode ile derlemen gerekiyor bende şimdi MacBook alıyorum zorunlu olarak Flutter kullanıyorum. En az 16 GB RAM 512 GB SSD olan bir model tercih et. Tabii bütçe meselesi o ayrı konuda.

Taşınabilir SSD ile kullanılabilir bizim ofis'de hiç böyle kullanan yok o yüzden net bir bilgim yok