• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Bilgisayar rastgele zamanlarda görüntü vermeyi kesiyor ve fanlar hızlı dönmeye başlıyor

MasterKing25

Yetkin
Yer
Erzurum
Merhaba.

Bilgisayarımda son zamanlarda garip bir sorun mevcut. Başlıkta da belirttiğim gibi rastgele zamanlarda PC görüntü vermeyi kesiyor, ardından fanlar çok hızlı bir şekilde dönmeye başlıyor, bilgisayarımı kasadan kapatmak durumunda kalıyorum. Bunun sebebi ne olabilir?

OCCT, AIDA64 ile tüm bileşenleri stres testine soktum en az 15 dakika, en fazla 30 dakika olacak şekilde bu sorun tekrarlamadı. Ayrıca TestMem5 Extreme testini de uyguladım iki defa belki RAM'lerden kaynaklı olabilir diye, yine sonuç değişmedi. Bu konuda bir fikri olan veya daha önce bu tarz bir sorunu yaşamış ve çözmüş birisi varsa yardımcı olabilir mi?

Kullandığınız bileşenler nedir hocam? Bu sorun genellikle ekran kartından kaynaklı olur. OCCT testinde Power testinde 12V kanalı kaça kadar düşüyordu? Düşük ihtimalle, PCI-E yerine oturmadı ya da PCI-E kablosu düzgün takılı değil.

Sistemim bu şekilde:
Ekran Kartı: GALAX GeForce RTX 4070 Ti SUPER EX Gamer White V2
Anakart: MSI Mag X570S Torpedo Max
İşlemci: Ryzen 7 5800x3D
Ram: Corsair Vengeance LPX 3600 Mhz 32 GB DDR4
CPU Soğutmasır: Noctua NH-D15
PSU: Raijintek Cratos ATX 3.0 850W 80+ GOLD
Kasa: Lian Li Lancool 207 White
Monitör: Samsung Odyssey OLED G8 G81SF 27" 4K 240 Hz

Ek olarak sistem yeni değil yıllardır kullanıyorum, bu bahsettiğim sorun yeni olmaya başladı sayılır. PCI-E kablosu durup, dururken gevşemez herhalde değil mi?

Düzenleme:
12V kanalından kaça kadar düşüyor emin değilim OCCT ile o değere dikkat etmedim sadece sıcaklıklara baktım ama AIDA ile test ederken GPU-Z üzerinden bu bilgilere bakmıştım:

HWiNFO ile boşta ve yükte sıcaklıkları iletir misiniz?
İşlemci yükteyken 71 derece oluyor AIDA programından bir görüntü atayım, boştayken de 38 derece en fazla. Ekran kartı da 30 derecelerde oluyor boştayken, sistem yükteyken de en fazla fan ayarlarıyla 65'i geçmiyor fan ayarları olmadan 70'li derece de oluyor.

AIDA'dan bir ekran görüntüsü:

Buradan da oyun içinde ki sıcaklık değerlerini görebilirsiniz:

Kernel 41 hataları mevcut mu hocam? OCCT Power testi yaparken 12V kanalı kaça kadar düşüyor hocam? Hangi sürücüyü kullanıyorsunuz? 591.44 kullanıyorsanız? 591.59 kurun ya da 577 sürümü deneyin.

Kernel 41 hataları mevcut mu hocam? OCCT Power testi yaparken 12v kanalı kaça kadar düşüyor hocam? Hangi sürücüyü kullanıyorsunuz? 591.44 kullanıyorsanız? 591.59 kurun ya da 577 sürümü deneyin.

Evet birkaç saniye önce Olay Görüntüleyicisi'nden görüntü attım tam siz yazdınız neyse evet kernel 41 hatası var olay görüntüleyicisinde bu mesajı görüyorum ama ne demek bilgim yok aydınlatırsanız güzel olur. Ayrıca OCCT ile dediğim gibi ilk düzenleme mesajımda dediğiniz ayara dikkat etmedim isterseniz bir 10 dakika test edeyim dediğiniz değeri OCCT'den görüntü alarak atayım buraya? Sürücü olarak da son sürüm var: 591.67 önceden 591.59 ve eski sürümlerle test ettim değişen bir şey olmadı.

Test edin de, 12V kanalı inceleyin. 11.4V kadar düşüyor ise sıkıntı. Düşmüyor ise ekran kartını yerinden çıkarıp yeniden takın ve kabloları düzgünce takın. Çözülmezse ekran kartı gitmiştir.

Son düzenleme:
5 dakikayı geçik test ettim 12V kanalından sabit 12,096V geliyordu. Dediğiniz gibi kabloları bir kontrol edeyim olmazsa ekran kartını bir garantiye yollarım:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…