Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Tinkel

Çalışkan
İyi günler dilerim herkese. 3090, B650M, Ryzen 9 7900 bir sistemim var ve bu sistem yük altında siyah ekrana düşüyor. Arka planda sesler gelmeye devam ediyor fanlar muazzam gürültülü çalışıyor, bir sure sonra bilgisayar kendisini resetliyor. Fazla ısınmadan olması mümkün mü? Veyahut sorunun nerede olduğunu nasıl bulabilirim?

Çözüm
Çoklayıcı gücü arttırmaz, örnek veriyorum siz prizden 220v voltaj ile 3000W çekebiliyorsunuz 3'lü priz takınca yine aynı prizden güç çekeceksiniz, değişen bir şey olmaz.

Bizim için ihtiyacımız olan PSU'dan 2 ayrı çıkıştan güç gelmesi.

Telefon telefon aramaya devam... Teşekkür ederim tekrardan

Son güncelleme: Farklı bir güç kaynağı ile yaptığım testlerde makine kapanmaya devam etti. Sonrasında götürdüğüm bilisimci ekran kartının içini açıp temizliğini yaptı termal macununu yeniledi ve sorunum çözüldü. Sanırım benimkisi ekran kartının eski ve 3. El olmasından kaynaklanan bakım eksikliğiymis. Iyi ki bir sorun yok içim rahatladı. Termal pedlerin de 1 sene içinde değişmesi gerektiğini söyledi. Yardımcı olan herkese teşekkürler. Marix bey özellikle çözüme gitmemi sağlayan kişi oldu. Iyi günler dilerim.
Sorun baştan var mıydı sonradan mı oldu?
Son birkaç haftadır yaşıyorum bu sorunu, neredeyse 1 ay sanırım. Fakat öncesinde de belirtmek istediğim mouse'un yavaş yavaş donup sistem sesini bozup bilgisayarı resetlediği hatalarla da karşılaşıyordum fakat sanırım 5000 serisi driverlarından dolayı o hataları alıyordum şu anda o hataları almıyorum 566.36 sürümünü kurunca

Ekran kartının güç girişlerini çıkarıp iki tarafında soket içini kontrol eder misiniz? Kararma veya erime var mı.

Pinlerde bir sorun yok sanırım.
17537856261823961056325021848652.webp

Dosya Ekleri

• 17537855478908908777014049445862.webp
    17537855478908908777014049445862.webp
    3,5 MB · Görüntüleme: 38
Aynı şekil sorunsuz görünüyor
17537859239504472372421743726960.webp

Ayrıca şunu da sormak istiyorum hava soğutucunun fanlarının yanlış konumlandırılması kasa içini ısıtmada rol oynar mı? Yani yönlerinin yanlış takılması vs sadece bir soru.

Güzel, şimdi olay şöyle sizin ekran kartınız devre dışı kalıyor, FurMark ısılarına baktım o sıcaklıklarda kart devre dışı kalmaz.

Genelde güç sorunundan yapar bunu, bir tane PCI-e kablo üzerinden 2 soket bağlantı yapılıyor bu önerilen bir bağlantı şekli değil, siz uzun süre bu şekilde kullanmanız PSU'da bir sorun oluşturmuş olabilir.

Bunu net çözebilmek için 2 tane ayrı PCI-e kablosu olan (4 soketli) bir PSU ile bu kartı test etmeniz lazım, o zaman güç problemi olup olmadığı net anlaşılır ve çözüme gidilir.

Güzel, şimdi olay şöyle sizin ekran kartınız devre dışı kalıyor, FurMark ısılarına baktım o sıcaklıklarda kart devre dışı kalmaz.

Genelde güç sorunundan yapar bunu, bir tane PCI-e kablo üzerinden 2 soket bağlantı yapılıyor bu önerilen bir bağlantı şekli değil, siz uzun süre bu şekilde kullanmanız PSU'da bir sorun oluşturmuş olabilir.

Bunu net çözebilmek için 2 tane ayrı PCI-e kablosu olan (4 soketli) bir PSU ile bu kartı test etmeniz lazım, o zaman güç problemi olup olmadığı net anlaşılır ve çözüme gidilir.
Pekala, teşekkür ederim. Şansımı güç kaynağını aldığım firma ile konuşarak çözmeyi deneyeceğim belki yerine 4 soketi bir PSU yollarlar 😁 olmazsa bir donanımci esnafta test ettireceğim.

4 soketli güç kaynağı öneriniz var mıdır peki?

Bu durumlarda PSU değiştirmeyi kesinlikle önermiyorum, her ne kadar şu an güç sorunu gibi gözükse de bazen PCI-e slotu ve kart arızası da çıkabiliyor.

O yüzden önce test edin sorun netleşsin tekrar PSU önerisi konusu açın yardımcı olalım.