Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
Şimdi ben 10 ay kadar önce odama projeksiyon ve ev sinema sistemi kurdum. Başlangıçta bilgisayarımda optik çıkış olmadığı için de HDMI'dan gelen görüntü ve sesi HDMI ve optik olarak ayıran dönüştürücülerden kullandım. Bunun iki dezavantajı oldu. Birincisi ev sinema sistemi tam performans çalışmıyordu. İkincisi de sistem 5+1'i algılamadığından hoparlörler düzgün çalışmıyordu.

Elim biraz rahatlayınca bu sorunu çözeyim dedim ve optik ses çıkışı olan bir ASUS ses kartı aldım. Ancak ASUS ses kartı optikten gelen sesi 5+1 olarak değil stereo olarak gösteriyordu. Bayağı bir uğraştım ama başarılı olamadım. Bu sefer ASUS ses kartını iade edip Creative marka bir ses kartı aldım. Ancak onda da sorun aynı. Ne yaparsam yapayım bilgisayara ev sinema sistemini 5+1 olarak tanıtamıyorum. Bunun bir çözümü var mı?

Sorun bana daha çok yazılımsal ve içerik gibi geldi. Optik çıkışta 5.1 algılama var mı bilmiyorum ama sesi doğrudan 5.1 olarak verebilmek için uzamsal ses ayarı seçtin mi? Yada Windows Mağaza'dan Dolby yazılımı satın almak da çözebilir gibi geliyor. Bir bakıp döneyim sana.
  1. Donanım Uyumluluğunu Kontrol Et
    • Ses kartının Dolby Digital Live veya DTS Connect desteği olup olmadığını doğrula. Bu özellikler olmadan optik (SPDIF) bağlantı üzerinden 5.1 ses alınamaz.
    • Ev sinema sisteminin Dolby Digital veya DTS sinyallerini optik girişten çözüp çözmediğini kontrol et. Eğer sadece PCM (stereo) destekliyorsa, 5.1 sinyalleri tanımaz.
  2. Ses Ayarlarını Yapılandır
    • Windows Ses Ayarları:
      • Denetim Masası > Ses > Oynatma Aygıtları bölümüne git.
      • SPDIF/optik çıkışı seç ve Özellikler butonuna tıkla.
      • Desteklenen Formatlar sekmesinde Dolby Digital ve DTS seçeneklerini etkinleştir.
    • Ses Kartı Yazılımı Üzerinden Ayar Yap:
      • Asus Xonar kullanıyorsan Uni Xonar Audio Panel içinde Dolby Digital Live seçeneğini aktif et.
      • Creative ses kartlarında benzer kodlama seçeneklerinin açık olduğundan emin ol.