Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

2230

Uzman
Makaleler
21
Arkadaşlar 1 hafta önce yeni sistem almıştım. İlk başta PSU'da Coil Whine vardı. Oyunlarda kare hızı falan yüksek olunca çok tiz ses geliyordu. Sorun olmuyordu benim için fakat tekrardan bilgisayardan değişik ses geliyor. Cızırtı gibi geliyor fakat hangi parçadan geliyor anlamadım. Boştayken falan geliyor ses oyundayken değil. Her zaman çıkıyor yani.

Ses bugün başladı ondan öncelerde yoktu. Fakat BIOS'tan ayar yapmıştım ondan şüphelendim. Yaptığım 2 ayar var birisi EXPO açmak oldu. RAM MHz 4800'den 5200 oldu açınca. Ondan sonra bir de AMD uygulamasından SmartAccessMemory açtım. Bu ayarlardan dolayı olabilir mi ses sizce? Sesi ve sistem özelliklerimi aşağıya bırakıyorum ses normal mi ve nereden geliyor bulamadım.

Ayrıca kule tipi soğutucumu elle durdurunca da aynı ses geliyor yani soğutucudan değil büyük ihtimalle. Bir de elle durdurunca hemen dönmedi soğutucunun fanı tekrar döndürünce dönmeye başladı sorun olur mu bu da?

Sistem özelliklerim;

AMD Ryzen 5 7500F işlemci

ASUS Prime A620M-K anakart
ASUS Radeon TUF Gaming RX 7700 XT OC ekran kartı
XPG Lancer 16 GB CL38 RAM
WD Blue SN580 1 TB SSD
FSP Hyper +80 650W PSU
DeepCool AG400 işlemci soğutucu

Ses sizce neyden kaynaklı olabilir ve zararlı mıdır? Bu konuyu Power Supply'ın sesinden daha farklı ses olduğu ve sadece oyunda değil hep geldiği için şüphelendiğimden açtım. Videoda fan sesinden fazla duyulmamış ses fakat arkada cızırtı gibi ses var biraz iyi dinlerseniz duyabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İşlemciye stres testi yapınca ses olmuyor fakat ekran kartına yapınca cızırtı sesi geliyor.

Ekran kartına yapınca cızırtı geliyorsa muhtemelen sorun ekran kartında. Aslında tam olarak sorun da denemez. Coil Whine var onda da muhtemelen. Attığın videolardaki sesi duyamadım pek. Şu videonun 3:24'üncü dakikasından sonrasını dinle. Eğer sesler benziyorsa Coil Whine olmuş demektir.

Bende coil whine var, benzer sesler duyuyorum yük altında ya da farklı programlarda. Ona benziyor sanki.
PSU'dan tiz geliyordu ses bu sefer PSU'dan değil de bilgisayarın ortasında bir yerden cızırtı sesi geliyor.

Bende coil whine var, benzer sesler duyuyorum yük altında ya da farklı programlarda. Ona benziyor sanki.
Bir de boşta çıkıyor ses yük altında değil.

PSU'dan tiz geliyordu ses bu sefer PSU'dan değil de bilgisayarın ortasında bir yerden cızırtı sesi geliyor.

Hocam bende Gigabyte RTX 3070 var, o böyle ince bir ses yapıyor. Kulaklık takılıyken dert etmiyorum hatta kulaklık yokken de alıştım. Ekran kartı olabileceğini düşündünüz mü? Kasanın yanını vs. açıp bir kartı dinleyin isterseniz.

HDD belli süre çalışmadığında ve birden HDD'ye geçildiğinde çıkan çalışma sesi desem sistemde HDD yok. Ayrıca bildiğim kadarıyla SSD'lerden de ses gelebiliyor.

İlk aldığında olması normal çünkü bende de aynısı oldu ve PSU'dan değişik ses geliyordu tıkırtıydı ama düzeldi ve gelmiyor ve sıkıntıda yok ekran kartı ya da coil whine olsa da geçer elbet.

Merhaba arkadaşlar. Bugün kasanın tüm fanlarını tek tek durdurarak denedim 4 tane fan var fakat yine ses geldi. Kasa fanlarında sorun yok yani. Kule tipi soğutucuyu durdurup denedim yine sorun yok. İşlemciye stres testi yapınca ses olmuyor fakat ekran kartına yapınca cızırtı sesi geliyor. Fakat güç kaynağından mı yoksa ekran kartından mı anlayamadım.

Merhaba arkadaşlar. Bugün kasanın tüm fanlarını tek tek durdurarak denedim 4 tane fan var fakat yine ses geldi. Kasa fanlarında sorun yok yani. Kule tipi soğutucuyu durdurup denedim yine sorun yok. İşlemciye stres testi yapınca ses olmuyor fakat ekran kartına yapınca cızırtı sesi geliyor. Fakat güç kaynağından mı yoksa ekran kartından mı anlayamadım.
@4953 @Caner Uncu