Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ÜLGEN

Başarılı
Bilgisayarım normal bir gün kullanım sonrası sorunsuz şekilde kapandı. Ertesi gün açmaya çalıştığımda sistem açılmadı. Ekrana hiçbir görüntü gelmiyor ve anakart üzerindeki LED'ler sırayla yanıp sönerek sistem sürekli restart döngüsüne giriyordu. Müdahale etmezsem bu döngü sürekli devam ediyor.

Şu adımları denedim:
  1. BIOS pilini çıkarıp takarak CMOS reset yaptım, sonuç değişmedi.
  2. RAM'leri söküp tekrar taktım, yine düzelmedi.
  3. Ekran kartını söktüğümde görüntü gelmedi fakat sistem bu sefer restart döngüsüne girmedi ve anakart LED'i sabit yeşil yandı.
  4. Ekran kartını tekrar taktığımda bu kez RAM'lerden biri B1 slotunda boş görünmeye başladı.
  5. Tüm RAM'leri çıkarıp sadece B1 slotuna farklı bir modül taktım, sistem açılmadı. Bu yüzden B1 slotunun artık çalışmadığını düşünüyorum.
Şu an 4 slotun 3'ü çalışıyor ve sistem stabil. Ancak B1 slotu tamamen devre dışı.

Sorularım:
  • RAM slotu kendiliğinden bozulabilir mi, yoksa bu başka bir bileşen (işlemci pinleri, PSU, VRM, kısa devre vb.) Arızasının sonucu olabilir mi?
  • Slotun temas sorunu, oksitlenme, pin bükülmesi gibi tamir edilebilir bir ihtimali var mı?
  • Bu durumda yapılabilecek bir şey var mı, tamir edilebilir mi yoksa anakart artık böyle mi kullanılmalı?

26DB20B7-1B8E-4913-8999-84C927BBB46F.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba.

Anakartınıza ait anakart web sitesinden son sürüm BIOS dosyasını indirip flash belleğe atıp EZ Flash ile tekrar kurulumunu yapar mısın?

RAM soketinin takılı RAM varken bozulacağı küçük ihtimal. RAM bozulur belki ama soketin bozulması herhangi bir fiziki bir şey sokup da tellere zarar vermediysen küçük ihtimal.

Bazen böyle şeyler oluyor. BIOS'tan kaynaklı olarak çıkıyor sorun. Genelde ASUS anakartlarda oluyor bu sorun kronik gibi, bir arkadaşımda da aynı sorun vardı BIOS flashback tuşuna basarak sorunu çözüyordu.

Akşam sorun yoktu normal kapattım demişsiniz.

Sorduklarınıza sebep olacak herhangi bir durum için de akşamdan bu yana fiziki bir işlem uygulamadıysanız bunları son ihtimal olarak düşünün.

İslemciniz Ryzen, pinlerinde sıkıntı olduğunu düşünmüyorum eğer fiziki bir hasar vermediyseniz.

RAM slotu tamiri genelde iyi sonuçlanmıyor, çoğu tamir firması da yaptırmanızı önermez.

Önce BIOS dosyasını yeniden kurun. Aynı sorun devam ederse komple her şeyi sökün. 15 dk sonra önce anakart pilini takın, BIOS flashback düğmesine basın, sonra işlemcinizi tekrar anakart yuvasına takın. Bütün donanımı tekrar bağlayın. Sorununuz büyük ihtimal düzelecektir.

Diğer sorduklarınız o slotun çalışmamasına sebebiyet vermez.

Kısa devre veya beslemede sorun olsa o RAM slotlarından A1 olanı da çalışmaz bilgin olsun.

Eğer ki o RAM slotuna ait bir dirençte sorun var ise o zaman tek slot çalışmayabilir ama küçük ihtimal bu.

O yüzden BIOS'tan düşünüyorum ben sorunu. Umarım düzelecektir bahsettiğim işlemler sonucunda.

CMOS reset bu durumda işe yaramıyor bilgin olsun.
Merhaba.

Anakartınıza ait anakart web sitesinden son sürüm BIOS dosyasını indirip flash belleğe atıp EZ Flash ile tekrar kurulumunu yapar mısın?

RAM soketinin takılı RAM varken bozulacağı küçük ihtimal. RAM bozulur belki ama soketin bozulması herhangi bir fiziki bir şey sokup da tellere zarar vermediysen küçük ihtimal.

Bazen böyle şeyler oluyor. BIOS'tan kaynaklı olarak çıkıyor sorun. Genelde ASUS anakartlarda oluyor bu sorun kronik gibi, bir arkadaşımda da aynı sorun vardı BIOS flashback tuşuna basarak sorunu çözüyordu.

Sorduklarınıza sebep olacak herhangi bir durum için de akşamdan bu yana fiziki bir işlem uygulamadıysanız bunları son ihtimal olarak düşünün.

İslemciniz Ryzen, pinlerinde sıkıntı olduğunu düşünmüyorum eğer fiziki bir hasar vermediyseniz.

RAM slotu tamiri genelde iyi sonuçlanmıyor, çoğu tamir firması da yaptırmanızı önermez.

Önce BIOS dosyasını yeniden kurun. Aynı sorun devam ederse komple her şeyi sökün. 15 dk sonra önce anakart pilini takın, BIOS flashback düğmesine basın, sonra işlemcinizi tekrar anakart yuvasına takın. Bütün donanımı tekrar bağlayın. Sorununuz büyük ihtimal düzelecektir.

Kısa devre veya beslemede sorun olsa o RAM slotlarından A1 olanı da çalışmaz bilgin olsun.

Eğer ki o RAM slotuna ait bir dirençte sorun var ise o zaman tek slot çalışmayabilir ama küçük ihtimal bu.

O yüzden BIOS'tan düşünüyorum ben sorunu. Umarım düzelecektir bahsettiğim işlemler sonucunda.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba.

Hocam, çok teşekkür ederim. Ben daha önce BIOS’un beta sürümünü yüklemişim. BIOS’un son kararlı sürümünü yükledim ve sorun çözüldü. Servise nasıl göndereceğimi, nasıl uğraşacağımı kara kara düşünüyordum valla çok sağ ol.

c3a5a9f7-db97-4a67-927a-9fd3c761fa00.webp

Son düzenleme: