ArtiAnius

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Bilgisayarı temizledikten sonra ilginç bir sorun yaşamaya başladım.

Sistem özellikleri:

• Anakart: ASUS Prime H610M-R
  • İşlemci: Intel Core i5-12400F
  • RAM: G.Skill Ripjaws 3200 MHz (8 GB modüller)
Sorun şu şekilde:

• Anakart üzerindeki iki RAM slotu da tek başına çalışıyor.
  • 8 GB RAM taktığımda bilgisayar sorunsuz açılıyor ve çalışıyor.
  • Ancak 16 GB (2x8 GB) RAM taktığımda görüntü gelmiyor. Bilgisayar sürekli kendini yeniden başlatıyor ve boot döngüsüne giriyor.
  • Dikkatimi çeken bir diğer konu ise, 16 GB RAM takılıyken işlemci sıcaklığı BIOS'a girdiğim kısa sürede bile 100°C'ye kadar çıkıyor ve sistem kendini kapatıyor.
Şu ana kadar denediklerim:

• Her iki RAM slotunu tek tek test ettim, ikisi de çalışıyor.
  • RAM modüllerini tek tek test ettim, tek başlarına çalışıyorlar.
  • RAM'leri farklı kombinasyonlarda denedim.
Bilgisayarı temizlemeden önce aynı RAM'lerle herhangi bir problem yaşamıyordum.

Sizce sorun;

• işlemci soketindeki pinlerden,
  • işlemci soğutucusunun yanlış takılmasından,
  • BIOS'tan,
  • yoksa anakarttan mı kaynaklanıyor olabilir?
Benim en çok kafamı karıştıran nokta, 16 GB RAM takınca işlemcinin bir anda 100°C'ye çıkması. RAM ile işlemci sıcaklığının bu kadar bağlantılı olması normal gelmedi.

Her türlü öneriye açığım, şimdiden teşekkür ederim.

Soğutucu blok işlemciye tam temas etmiyor veya vidalar dengesiz sıkmışsındır. Soğutucuyu sök, işlemciyi yerinden çıkarıp anakart soketindeki pinlerde bir yamulma var mı iyice bak. Bir sorun yoksa termal macunu yenile. Soğutucuyu takarken de vidaları tek bir tarafı birden sıkmadan, çapraz sırayla ve her köşeye eşit baskı uygulayacak şekilde yavaşça sık. Çok aşırı zorlama, dengeli otursun yeter. Sorun büyük ihtimalle çözülecektir.

Ne olursa olsun işlemcinin 100 dereceye ulaşmaması gerekir soğutucu blok tam oturmamıştır büyük ihtimal.
Yok hocam, 8 GB RAM taktığımızda maksimum 75 dereceyi görüyor. 16 GB RAM takıldığı anda 75 dereceden başlıyor sistem.
Soğutucu blok işlemciye tam temas etmiyor veya vidalar dengesiz sıkmışsındır. Soğutucuyu sök, işlemciyi yerinden çıkarıp anakart soketindeki pinlerde bir yamulma var mı iyice bak. Bir sorun yoksa termal macunu yenile. Soğutucuyu takarken de vidaları tek bir tarafı birden sıkmadan, çapraz sırayla ve her köşeye eşit baskı uygulayacak şekilde yavaşça sık. Çok aşırı zorlama, dengeli otursun yeter. Sorun büyük ihtimalle çözülecektir.
Clear CMOS işlemi yapıldı mı? BIOS pili çıkarmadan anakart üzerindeki pimlerden uygulayın.
Henüz yapmadım hocam deneyeceğim.

Montajı gözden geçirin, adım adım soketleri takip edin, karışıklık olmasın, soketlerin tam oturduğundan emin olun. Fan bağlantılarını özellikle takip edin. CMOS için görseli ekledim, pimlerden yıldız tornavida ile yaparsın.

Ekran görüntüsü 2026-07-25 225525.webp