Bilişim sektöründe staj sorunu

ArdaB

Başarılı
Merhaba, 3. sınıf yazılım mühendisi öğrencisiyim ve bu yaz için staj arayışındayım ancak şirketlerin gereksiz derecede abarttığı bir İngilizce şartı var. Bir şirket 40 iş günü 30 iş günü veya 20 iş günü çalıştıracağı bir öğrenci için "akıcı bir şekilde İngilizce" isteklerini abartı buluyorum.

Öğrenciler zaten buraya canı istediği için başvurmuyor üniversiteleri zorunlu tuttuğu için istiyor. Aynı şekilde ben de bu yaz üniversitemin zorunlu tuttuğu 20 iş günü boyunca staj yapacağım. Ancak neredeyse hiçbir şirket olumlu bir dönüş sağlamıyor. Üstelik reddetmelerinin sebeplerini de asla belirtmiyorlar. Sadece "kriterlerimize uymadığınız için üzülerek reddediyoruz" tarzında çoğu kişiye attıkları otomatik mesajı atıyorlar. 3,38 ortalamaya sahip olsam bile buna bile bakmıyorlar. Staj için uygun şirket bulsam bile üniversitemin şartlarına uymadığından elemek zorunda kalıyorum. Şirketlerin stajyerleri eğitilecek cevherler görmesi yerine bir yük olarak görmemeli. Zaten zorunlu stajın sigortası üniversite tarafından ödenmekte (yasa gereği), üstelik iş yerinden bir maaş zorunluluğu da bulunmamakta. Stajyer maaşı vermek iş yerinin kendi inisiyatifine kalmış bir durum. İstanbul'da onlarca, yüzlerce yazılımla bilişimle ilgilenen şirket varken hâlâ staj bulamamak gerçekten yoruyor. Staj yerleri bulup kendilerine e-posta atsam bile hatırlatma amaçlı 2 hafta sonra tekrar atıyorum ancak nafile.

Ülkede iş bulmak staj bulmaktan daha kolay.

Bilgisayar mühendisliği ikinci sınıf öğrencisiyim erkenden staj yapmak için ne kadar uğraşsamda 1 tane bile olumlu dönüş alamadım benzer sorunlar yaşıyorum.

Bilgisayar mühendisliği ikinci sınıf öğrencisiyim erkenden staj yapmak için ne kadar uğraşsamda 1 tane bile olumlu dönüş alamadım benzer sorunlar yaşıyorum.

Ben de aynı şekilde 2. sınıftayken staj yaptım ancak 2. sınıfta staj bulmak daha zor. Benim staj yapabilmemin sebebi de kuzenimin çalıştığı yerde kuzenimin performansından memnun olduklarından izin verdiler yoksa 2. sınıfta da staj yapmam zordu bu sene 2 tane 20 iş günü staj yapmak zorunda kalacaktım. Hatta geçen sene son vakitlerde(Mayıs-Haziran) staj aramıştım ancak 3. sınıftayken staj aramasına daha kasım-Aralık gibi başlamama rağmen hâlâ bulamıyorum (sınıfımdaki çoğu kişi staj yerini hemen buldu). Üstelik üniversite 22 Haziran'a kadar staj işlemlerini halledip evrakları teslim etmemi istiyor. Üniversitemin kendi staj takvimlerine de uymam gerektiğinden staj bulmam daha da zorlaşıyor maalesef.

Bana hep 3. sınıfta stajlarını topla birlikte yap dediler. Sebebi de şu, eğer iş yerinde ne kadar vakit geçirip staj yaparsan iş yeri seni daha çok tanır bu yüzden de onların seni işe alma fırsatın artar. Mantıklı bir sebep olsa da günümüzde bu durum pek işlemiyor gibi.

Torpilsiz staj bulmak çok zor. Ben bugün IT stajyeri olarak kabul edildim. Şanslıyım ki gittiğim şirket torpil yapan bir şirket değildi. 2. senenizde tanıdığınız insanlara danışmak mantıklı olabilir, bildikleri yere yönlendirebilirler.

Üniversite 3'teyken aklınıza gelebilecek birçok şirketin farklı departmanlarına staj için başvuru yapmıştım. 52 farklı ilana başvurup bunların birçoğunun sınavlarına ve mülakatlarına girmiştim. 51'inden red yedim, işin ilginç kısmı başvurduğum şirketler arasında en büyüğünden kabul aldım ve 1 yıl staj sonrası tam zamanlı olarak çalışmaya başladım. Birçok staj başvuru platformu var, Youthall, LinkedIn, Kariyer.net gibi hepsini değerlendirin. Özellikle şirketlerin Instagram'daki kariyer sayfalarını takip edin ve staj alım dönemlerinde websiteleri üzerinden başvurun. Hiçbir zaman "Bu kadar başvuru yeter, daha başvurmayacağım." şeklinde düşünmeyin, staj ilanları gördükçe bıkmadan başvurun. Maalesef Türkiye'de durum şu an için böyle.

Şu anda aktif çalışıyor musunuz, evet ise hangi alanda hocam?

Son düzenleyen: Moderatör:

Akıcı İngilizce ne alaka? Sana verileni okuyup anlayabiliyorsan kafi. Yapay zekâ dönemindeyiz simültane çeviri yapılıyor telefonlarda gatekeeping yapacağız diye işin suyunu çıkarmanın alemi yok.

Yahu sanki şirket ceosu'susun da mal satmak için müşteri firma patronları ile yemeğe çıkıp lak lak etmen lazım.

Saçma salak işler, Hindistan-Pakistan göçmenleri, Çinliler de çarpık çurpuk İngilizceleri işe gayet iş yapıyorlar. Bizim memleketteki bu salakça mükemmel İngilizce şartı konusunu Cem Yılmaz bile 13 sene önce dalgaya aldı.

Bir de ekleme yapayım: Türkiye sömürge değil egemen ülke olarak kurulmuştur, bu topraklar Kurtuluş Savaşı ile kazanılmıştır. Hindistan değil burası çocukluktan itibaren İngilizce öğretesin ABD'ye kaçıp kurtulmak için. Cezayir gibi sömürge Afrika ülkeleri değil burası Fransa'ya kaçmak için daha bebeyken Fransızca aşılayasın.

Son düzenleme:
AI'dan sonra bilişimin alt kademeleri ciddi zarar gördü. Kimse eleman yetiştirmeye uğraşmıyor artık zaten elemanların yapacağı işi de AI ajanları kolayca yapabiliyor. Yönetici ve tasarlayıcı kademedekileri de bu durum işine geliyor tabi ki.

Aynı durumdayım, Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim, 5. senem, o da bu stajlar yüzünden. Geçen yaz, şans eseri staj 1'i hallettim ancak staj 2 de var ne alakaysa. Hani fabrikada yapayım bir o ortamı göreyim dedim ama Düzce gibi köyden hallice bir yerde bile reddedildik. Bu ego nereden geliyor anlamış değilim. Önceki yerle tekrar görüşeceğim sanırım.

Bilişim sektörün durumunu etkileyen faktör henüz yapay zeka değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…