Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
MSI H610M-E DDR4 anakartım var, işlemcim i3 12100F.

Hoparlörümün çalışması için downgrade etmek istiyorum. Şu an son sürüm BIOS yüklü ve hiçbir şekilde hoparlörüm çalışmıyor. Ayrıca Aygıt Yöneticisi gibi herhangi bir yerde Realtek HD Universal Driver kurulu olduğu halde gözükmüyor. 2023 BIOS sürümünde hiç böyle bir sorun yaşamamıştım ve yabancı forumlarda çoğu kişi VAH, VAG ve sonrası sürümlerde bu sorunları yaşamış; Realtek gözükmüyor, ses aygıtları çalışmıyor gibi. Ben çok eskiye gitmek istemedim, bu yüzden VAE versiyonunu indirmeyi düşünüyorum. Bu versiyonda sorun yaşayanı görmedim.

Benim merak ettiğim: Bu versiyona geçtikten sonra performans konusunda ya da herhangi bir konuda bilgisayar zarar görür mü? Eğer görürse tekrardan son sürüme yükseltme şansım var mı? Yükselttiğim zaman düzelir mi?

Buradan VAE sürümünü indireceğim, 2024-02-01 tarihinde güncellenmiş. İşlemcim 14. nesil değil diye çok bir şey olacağını düşünmüyorum ama emin olmak için sormak istedim. Teşekkürler.

Çözüm
Başlığa cevap olarak, BIOS downgrade etmek bilgisayara zarar vermez. Rahatça downgrade edebilirsiniz. Yüklemek istediğiniz versiyona geçtikten sonra performansta bir sıkıntı yaşamazsınız. Bilgisayarınız zarar görmez. Olumsuz bir durum olduğunda geri yükseltebilirsiniz. Yükselttiğinizde düzelme şansı vardır. VAE sürümünü indirebilirsiniz. İşlemcinizin 14. nesil olmaması bir problem yaratmaz.
Başlığa cevap olarak, BIOS downgrade etmek bilgisayara zarar vermez. Rahatça downgrade edebilirsiniz. Yüklemek istediğiniz versiyona geçtikten sonra performansta bir sıkıntı yaşamazsınız. Bilgisayarınız zarar görmez. Olumsuz bir durum olduğunda geri yükseltebilirsiniz. Yükselttiğinizde düzelme şansı vardır. VAE sürümünü indirebilirsiniz. İşlemcinizin 14. nesil olmaması bir problem yaratmaz.

Son düzenleme:
Çözüm
VAH ve sonrası sürümlerin bazılarında CPU Microcode güncellemesi gelmiş. Microcode güncellemeleri genel stabiliteyi ve güvenliği artırmaya yönelik oluyor. VAE'ye düştüğün takdirde bu Microcode güncellemelerine de downgrade etmiş olacaksın.

VAG ve VAH sonrası bütün BIOS sürümlerinde Realtek ile alakalı sorun olduğunu sanmıyorum. Yani en azından hepsini denemiş ve ardından bu yorumu yapmış olsan kabul edebilir ve Realtek problemi olmayan BIOS sürümünü "mecburi" olarak kullanmanı önerebilirdim.

Sorun olmadığını görünce daha da düşürdüm sürümü.
Nedendir bilmem 3200TL kaçtı afedersiniz.
Yeni anakart almak zorunda kaldım. Ses çipinde sorun var mış problem çözüldü. Sağlık olsun diyelim çıkması gerekiyormuş.
O yüzden girip yazamadım :D.