Max Caulfield 55

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Ben küçüklüğümden beri bilgisayar kullanıyorum. İlk bilgisayarım Acer Aspire V3-571G idi. Sonra abimin i5-3570K ve GTX 660'lı bilgisayarına geçiş yapmıştım. 2023 yılına kadar kendime ait bir bilgisayarım yoktu, çünkü V3-571G'nin anakartı yıllar önce yanmıştı. 2023'ün Ekim ayında abim kendisine yeni bilgisayar toplayınca bana eski bilgisayarını verdi. Daha sonra ben de RAM'i 16'dan 32'ye çıkardım ve sonrasında ekran kartını GTX 1660 Super'den RTX 4070'e yükselttim.

Bu süre boyunca her zaman korktuğum bir şey var. Hayır, Windows güncellemeleri, format atmak, bilgisayarı sökmek falan değil. BIOS güncellemek!

Ben her zaman BIOS güncellemekten korkan bir insanım. Çünkü bulunduğum yerde her birkaç günde bir elektrik kesiliyor. Bazen günde 4-5 kere kesildiği bile oluyor, tabii çok nadiren. Fakat genelde elektrik kesintisi olmadan en fazla 5-6 gün dayanabiliyoruz. 5-6 günden fazla çok nadiren dayanabiliyoruz. İllaki elektrik gidebiliyor.

BIOS güncelleme işlemi bildiğiniz gibi bilgisayarın hiçbir şekilde kapatılmamasının gerektiği bir işlem. Eğer BIOS güncellerken bilgisayarı kapatırsanız bilgisayarınız bir daha hiç açılmaz ve öyle BIOS pilini söküp takarak çözemezsiniz. Çünkü BIOS çipindeki yazılım tam olarak yazılamadığı için BIOS çipinde bozuk bir yazılım yer alacak ve sistem bunu tanıyamadığı için açılmayacaktır. Bunun tek çözümü anakarta dışarıdan Flasher takarak BIOS yazmaktır. Eğer elinizde Flasher yoksa anakartınızı servise göndermeniz veya garantisi yoksa elinde Flasher olan bilgisayarcıya göndermeniz gerekiyor.

İşte bu elektrik kesintileri de tam olarak bu BIOS güncellemesi esnasında başıma gelir diye korkuyorum. O yüzden BIOS güncellemeye başladığımda hele hele o sırada şiddetli bir yağmur da yağıyorsa bana resmen sanki Resident Evil 2 Remake oynarken Mr. X tarafından kovalanıyormuş gibi bir gerilim geliyor BIOS güncellemesi bitene kadar. Eğer BIOS güncellemesi sorunsuzca biter ve bilgisayar açılırsa büyük bir rahatlama geliyor. Çok şükür bugüne kadar BIOS güncellerken hiç elektrik gitmedi, fakat eğer gitseydi "Eyvah, yandık! Bittik öldük!" moduna girecektim.

Tabii mevcut anakartım olan MSI B450 Tomahawk MAX'te Flash BIOS Button özelliği var. MSI bu özelliğe başta BIOS Flashback Plus diyordu fakat sonradan ASUS'un BIOS Flashback özelliği ile karıştırılmasın diye (telif hakkı sorunu olabilir vb.) ismi Flash BIOS Button olarak değiştirildi. Bu özellik sayesinde BIOS güncellerken elektrik gitse bile USB bellek ile BIOS'u tekrar kurtarabiliyorsunuz. Üstelik bu özelliğin çalışması için işlemci veya RAM takılı olmak zorunda bile değil. Tek gereken şey 24 pin güç bağlantısının takılı olması.

Ancak bu özelliğe rağmen BIOS güncellemekten korkuyorum. Elbette güncellemeye başladığım zamanki gerilim ve stres çok çok daha az oluyor fakat en baştaki "Güncellesem mi, güncellemesem mi?" diye kara kara düşünmem geçmedi.

Siz de benim gibi BIOS güncellemekten korkuyor musunuz?

Korkmanız için hiçbir sebep yokken siz aklınıza kazımışsınız o korkuyu.
Yapacak bir şey yok, boşu boşuna anakartın servislik olması demek en az 1-2 hafta bilgisayarsız kalmak demek. Her ne kadar bu şu anki sistemimde gerçekleşmeyecek olsa da (anakartımda Flash BIOS Button özelliği var :)) başka bilgisayarların BIOS'unu güncellerken strese giriyorum maalesef. Bir elektrik gitti mi anakart 1-2 hafta serviste kalacak ve bilgisayar kullanılamayacak. Bu yüzden de bu korkumu hala yenemedim.

Yapacak bir şey yok, boşu boşuna anakartın servislik olması demek en az 1-2 hafta bilgisayarsız kalmak demek. Her ne kadar bu şu anki sistemimde gerçekleşmeyecek olsa da (anakartımda flash BIOS button özelliği var :)) başka bilgisayarların BIOS'unu güncellerken strese giriyorum maalesef. Bir elektrik gitti mi anakart 1-2 hafta serviste kalacak ve bilgisayar kullanılamayacak. Bu yüzden de bu korkumu hala yenemedim.

Alışırsınız ben format atmaktan korkuyordum daha bu konuları öğrenmeden önce. Ufak bir tırsma olması normal.

Yapacak bir şey yok, boşu boşuna anakartın servislik olması demek en az 1-2 hafta bilgisayarsız kalmak demek. Her ne kadar bu şu anki sistemimde gerçekleşmeyecek olsa da (anakartımda flash BIOS button özelliği var :)) başka bilgisayarların BIOS'unu güncellerken strese giriyorum maalesef. Bir elektrik gitti mi anakart 1-2 hafta serviste kalacak ve bilgisayar kullanılamayacak. Bu yüzden de bu korkumu hala yenemedim.

Çok da korkmanı gerektirecek bir sorun değil. En kötü anakartı eline alırsın. :D

Şaka bir yana BIOS flashback her zaman çalışmayabiliyor, en azından MSI modellerde USB seçebiliyor.

Çok da korkmanı gerektirecek bir sorun değil. En kötü anakartı eline alırsın. :D

Şaka bir yana BIOS flashback her zaman çalışmayabiliyor, en azından MSI modellerde USB seçebiliyor.
Benim USB belleklerimde her zaman çalıştı Flash BIOS Button özelliği. Zaten elimde birden fazla USB bellek var :)

Yani o benim için bir sorun değil. BIOS'u her türlü kurtarabilirim yani. Ancak işte bu özellik olmasaydı hiçbir şekilde BIOS çökünce kurtaramayacaktım.

En azından günümüzde gerek işletim sistemlerinin gelişmesi gerek UEFI sayesinde Windows'ta çalışan bir zararlının BIOS'u tamamen silmesi olayı epey azaldı. Çıkan açıklar da tek tek BIOS güncellemeleri ve Windows güncellemeleri ile kapatılıyor. Bundan yıllar önce CIH isimli bir virüs vardı, Çernobil virüsü olarak da geçiyordu. Bu virüs Windows 95/98/Me sistemleri etkiliyordu ve 26 Nisan'da aktif oluyordu. Aktif olduğu anda BIOS'u siliyordu. Sonuç olarak bilgisayar bir daha da açılmıyordu. Hatta format bile atamıyordunuz. Tek çare BIOS çipinin yeniden programlanmasıydı. Onun için de Flasher gerekiyordu. O dönemde hiçbir anakart üreticisi günümüzdeki gibi BIOS Flashback özellikleri eklemediği için BIOS silindiği zaman tek çare anakartın servise gitmesiydi.

Benim USB belleklerimde her zaman çalıştı flash BIOS button özelliği. Zaten elimde birden fazla USB bellek var :)

Yani o benim için bir sorun değil. BIOS'u her türlü kurtarabilirim yani. Ancak işte bu özellik olmasaydı hiçbir şekilde BIOS çökünce kurtaramayacaktım.

En azından günümüzde gerek işletim sistemlerinin gelişmesi gerek UEFI sayesinde Windows'ta çalışan bir zararlının BIOS'u tamamen silmesi olayı epey azaldı. Çıkan açıklar da tek tek BIOS güncellemeleri ve Windows güncellemeleri ile kapatılıyor. Bundan yıllar önce cıh isimli bir virüs vardı, çernobil virüsü olarak da geçiyordu. Bu virüs Windows 95/98/Me sistemleri etkiliyordu ve 26 Nisan'da aktif oluyordu. Aktif olduğu anda BIOS'u siliyordu. Sonuç olarak bilgisayar bir daha da açılmıyordu. Hatta format bile atamıyordunuz. Tek çare BIOS çipinin yeniden programlanmasıydı. Onun için de flasher gerekiyordu. O dönemde hiçbir anakart üreticisi günümüzdeki gibi BIOS flashback özellikleri eklemediği için BIOS silindiği zaman tek çare anakartın servise gitmesiydi.

Benim anakart flashback ile güncellemek isterken yanlış yazdım, doğrusunu yazayım dedim daha da kurtaramadım. Şu anda hala serviste.:cautious:

CH341a kullandım yine yazamadım çünkü mandalı uygun değildi.