Rehber BIOS Nasıl Güncellenir?

Merhaba, hepinize iyi sosyaller. Bugün sizlere nasıl BIOS'unuzu güncelleyebilirsiniz, nelere dikkat etmelisiniz gibi sorulara cevap olarak BIOS güncelleme rehberi hazırlama kararı verdim.

BIOS gerçekten güncellenmeli mi?

Bunları anlatmadan önce baştan uyarayım, eğer güncelleme sırasında bir şey yanlış giderse bilgisayarınıza tekrar erişemeyebilirsiniz. Bunlara örnek olarak elektrik kesintisi veya bilgisayarın kapatılması gösterilebilir. Düşük bir olasılık olsa bile bu durumu göze alarak BIOS güncellemelisiniz.

Eğer herhangi bir sıkıntınız yoksa, donanım değişikliğine gitmeyecekseniz (Örneğin A320 anakarta R5 5600 takmak) mevcut BIOS sürümünde kalmanız sıkıntı teşkil etmez.

BIOS nasıl güncellenir?

- Anakartınızın sitesinden BIOS güncelleme dosyasını indirin,
- Boş bir USB belleğe dosyaları aktarın,
- BIOS'a girin
Del veya F2 tuşu. Laptoplarda değişkenlik gösterir.
- Genellikle EZ Flash, Q Flash vb. olarak geçen menüye girin. Farklı anakartlarda değişiklik gösterebilir, anakart modelinizi Google'da aratarak nasıl bu sekmeye girebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

ÖNEMLİ VERİLERİNİZ VARSA, BITLOCKER ŞİFRENİZ VARSA YEDEKLEMEYİ UNUTMAYIN!

Nasıl güncelleyeceğimizi öğrendik, peki anakart modelimi, BIOS versiyonumu nasıl öğrenebilirim?


Önerdiğim en basit yazılım Türk yapımı olan Glow'dur. Bu uygulamayı indirdikten sonra ZIP dosyasından çıkartıp çalıştırın ardından;

Anakart sekmesine girin ve anakart modelinizi ve BIOS sürümünüzü not alın. Ve üretici siteden en son sürümü indirin.

Screenshot_69.png


Bu sayede, BIOS sürümünüzü ve anakart modelinizi öğrendiniz. Artık tek yapmanız gereken tek şey, üretici siteden BIOS dosyasını indirip dosyayı boş flash belleğe aktarmak ve BIOS'u güncellemek olacaktır.

İşlem sonrası ne yapılmalı?

Eğer işlem başarılı olursa büyük ihtimalle BIOS ayarlarınız sıfırlanacaktır. Eskiden uyguladığınız ayarları kenara not alın ve tekrardan uygulayın. Tarih ve saat ayarlarınızda da değişiklik olabilir.

İşlem başarısız olursa ne olacak?

Her şey gibi bu durumda da yaşayabileceğiniz olumsuzluklar olacaktır tabii ki, bu durumda yapacağınız şeyler sayılıdır.

- Bilgisayar hali hazırda çalışmaya devam ediyorsa güncellemeyi kapatıp yeniden güncellemeyi deneyebilirsiniz. Sakın bilgisayarı kapatmayın, güncelleme aracını kapatın.
- Anakarttan anakarta değişiklik gösterse de, bazı anakartlarda BIOS yedeklenir kullanım kılavuzuna bakın ve bu özellik mevcutsa uygulayın.


Bilgisayarım açılmazsa?

Korkmayın, yine bazı anakartlarda BIOS Flashback özelliği vardır. Bu sayede işlemcisiz, ekran kartsız, RAM'siz BIOS güncelleyebilirsiniz. Bunun için de ayrı bir rehber yakın zamanda yapabilirim. Eğer bu özellik yoksa anakartı teknik servisine gönderin, BIOS çipini değiştirip yeniden teslim ederler veya anakartınızı yenilerler. Garantisi bittiyse maalesef yeni bir anakart almaktan başka bir seçeneğiniz yok. Dediğim gibi bu iş risklidir her türlü riski göze alarak bu işlemi uygulayın.
 
Geri
Yukarı Alt