BIOS'a virüs bulaşması şehir efsanesi mi?

29835

Becerikli
İnternette gezerken sık sık "İndirdiğim virüs BIOS'a girdi!" tarzında paylaşımlar görüyorum. Kişisel görüşüme göre bu durum pek gerçekçi gelmiyor. Modern bir sistemde, Windows üzerinden veya sanal yollarla BIOS'a virüs bulaştırmak teknik olarak oldukça zordur. Bir saldırganın, sistemdeki belirli bir açığı keşfetmesi ve BIOS seviyesine sızması ciddi bir zaman ve uzmanlık gerektirir; bu öyle kısa sürede yapılacak bir işlem değildir.

Başka bir forumda gördüğüm bir olay ise durumu daha da garipleştiriyor. Bir kullanıcı "bilgisayarıma virüs girdi, format attım, geçer mi?" diye sormuş. Altına gelen cevap ise "Virüs BIOS'a girmiştir, o anakart artık çöp oldu, kırıp atın ve yenisini alın." şeklinde. İşin daha üzücü kısmı, insanların bu cevabı sorgulamadan beğenip "çözüm" olarak işaretlemesi. Kimse derinlemesine bir araştırma yapma gereği duymuyor.

Sizce modern anakartlarda ve güncel işlemci mimarilerinde böyle bir durumun yaşanması gerçekten mümkün mü? Yoksa bu durum, kulaktan dolma bilgilerle yayılan bir korku senaryosundan mı ibaret?

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet. Genelde BIOS bölümüne virüs bulaşması inanılmaz zor bir durum. Kaldı ki her cihaz aynı marka BIOS kullanmıyor. Anakart yazılımları, ROM bellekte tutulur. Bu belleklerin içeriğindeki yazılım, bildiğimiz dosya sistemi ile çalışmaz. Programlanan bir bellektir.

Bana kalırsa internettekiler masal peşinde koşuyor.

Yüzde yüz imkansız mı? Değil. Ama imkansız denecek kadar nadir yaşanır.

"Virüs BIOS'a girmiştir, o anakart artık çöp oldu, kırıp atın ve yenisini alın." şeklinde.
Ben onlara kısaca 'Troll' diyorum.

Ben bunları çok araştırdım bunu amacı belirli bir kişinin bilgisayarına girmek veya önemli kurumlar ve devletlerin sistemine girmek için yapılmış zaten bunu yapan devlet tarafından seçilen hackerler ama halkımız abartmayı seviyor adama anakarti çöp ettiriyor çok ucuzmus gibi.

Eğer İran nükleer santralinin önemli bir personeli veya Rusya devlet başkanı değil iseniz, endişelenmenize gerek yok. Kimsenin hedefinde değilsiniz. Kolay kolay kimse BIOS virüsü yazmaz. Basit bir şey değil, yazılımın da mühendislik seviyesini isteyen bir şey.

Biliyorum bunu yazan zaten bayağı üst düzey hacker ve devlet tarafından yönetiliyor yani sen veya ben gibi insanlarla işi yok ben sadece başka forumlarda insanlari korkutup ana kartları çöp etmesine üzülüyorum Intel anakart markaları sanki hiç yama getirmiyor gibi.

Bios pilini çıkarınca 10 saniye sonra ölecek olan ve sürücüden izole bir çipe yerleşmesi için fiziksel bir müdahale gerektiren virüsten fazla gereksiz korkmuşlar Bios’taki bir virüs ne yapabilir ? Ramlerin rgb’sini yakıp söndürerek mors alfabesiyle sövecek mi ?

Bu tarz virüsler Türkiye'de hiçbir zaman olmuyor. Genelde Çinli hackerlar, ABD devleti ve önemli firmaları/kişileri için yapıyorlar. Bir virüs haberi çıkıyorsa yüzde 90 olasılıkla bizim ülkemizi ilgilendirmiyordur. Aynı bu crack şeylerin hepsine virüslü denmesi gibi geldi. Neredeyse hiçbir crack yazılımda ya da korsan filmde virüs diye bir şey yok.

BIOS'a virüs bulaştırmak çok ama çok zor bir iş çünkü bazı kişilerde belirtmiş normal işletim sisteminin olduğu SSD'den bağımsız bir ROM üzerine kurulu BIOS bu yüzden işletim sistemindeki açıkları bilinmesi yetmez işlemci gibi kritik parçalarında güvenlik açıklarından yararlanılmalı ve bunun için sadece yazılım bilgisi yetmez işlemcilerde donanımsal ve yazılımsal arka kapıları kişinin bulması gerekiyor.

Yukarıda bahsettiğim durumdan ötürü BIOS çipine virüs bulaştırmak çok zordur.

Çok zor ama olabilir, sonuçta bir yazılım. Başkalarının yaptığı modlu bioslarda belki çok düşük ihtimal olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…