Çözüldü BIOS'tan XMP ayarını açtıktan sonra mavi ekran veriyor ve oyunların kapanıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan jackieboy
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 353
  • Etiketler Etiketler
    ekran xmp
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

jackieboy

Uzman
Öncelikle selam arkadaşlar.

Konu başlığında belirttiğim gibi BIOS üzerinden XMP profili 1 yaptıktan sonra ilk başta mavi ekran aldım, daha sonra bilgisayar yeniden başlatıldı ve açıldı; ancak bu sefer de takılmalar ve oyundan atmalar oldu.

XMP ayarını tekrar geri aldıktan sonra normale döndü, ancak bunun sebebini anlayamadım ve yardımınıza ihtiyacım var.

Anakart: Gigabyte B550 Gaming X V2 (BIOS güncel)
İşlemci: R5 5600
RAM: G.Skill Ripjaws V 16 GB (2x8 GB) DDR4-4000 MHz CL18

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Tamamdır deneyip güncelleme yapacağım

Güncelleme

Ramlerin frekansını 3600 e sabitlemeyi başardım ve stabil bir şekilde çalışıyor.

Benim yapmış olduğum hataya gelecek olursak Hem System Memory Multiplier 3600mhz ayarlayıp hemde FCLK Frequency ayarını 3600(farkında olmadan) yaptığım için ekran alamadım.

Nasıl yaptığıma gelecek olursak;

Adım 1
System Memory Multiplier defaultta auto olarak gözüküyor bu seçeneğe basıp 36.00 yani frekansı 3600 e ayarlıyoruz.

Adım 2
DRAM Voltage a basıyoruz ve voltajı 1.350V yapıyoruz yani voltajı 1.35V olarak ayarlıyoruz.

Bu 2 adımı yaptıktan sonra başka bir ayar yapmanıza gerek yok F10 a basıp kaydedip çıkabilirsiniz.

@Tahir.bin İlgin ve alakan için teşekkür ederim.
Merhaba, yaşadığın sorun büyük ihtimalle anakart ile RAM arasındaki XMP uyumsuzluğundan kaynaklanıyor olabilir.

Anakartın EXPO destekliyse, XMP profiline sahip RAM’lerle tam uyumlu çalışmayabilir. EXPO, AMD’nin kendi bellek profili standardıdır ve genelde Ryzen sistemler için daha stabil sonuç verir. XMP ise Intel temelli bir teknolojidir. Bu durumda sistem XMP profilini tam okuyamayıp kararsız çalışabilir, mavi ekran hataları veya oyunlardan atmalar yaşanabilir.

Şunları deneyebilirsin:

1. XMP'yi devre dışı bırakıp RAM ayarlarını manuel yap:
    BIOS üzerinden frekansı örneğin 3600 MHz'e indirip zamanlamaları (örneğin 18-22-22-42) ve voltajı (1.35V) manuel olarak girerek sistemin daha stabil çalışmasını sağlayabilirsin.
  2. Farklı bir RAM profili varsa onu dene:
    Bazı RAM’lerde birden fazla XMP profili olabilir. Daha düşük frekanslı olanı tercih et.
  3. BIOS’un en güncel sürümde olduğundan emin ol:
    Bazen yeni BIOS sürümleri XMP/EXPO desteğinde iyileştirme getiriyor.
  4. Mümkünse EXPO destekli RAM kullan:
    Eğer ileride RAM değişikliği yapmayı düşünürsen, EXPO profiline sahip bir RAM kiti sisteminle daha uyumlu olabilir.

Merhaba,
Dediğiniz gibi ayarları manuel girdim ancak bu sefer de hiçbir şekilde ekran açılmadı.

Merhaba,
Dediğiniz gibi ayarları manuel girdim ancak bu sefer de hiçbir şekilde ekran açılmadı.

Hocam anakartınız revizyon kaç? Kutu üzerinde yazar.

Hocam çok anormal bir durum. Aynı kartı kuzene aldım, RAM'lar sabit 2666MHz'de kalıyor hiçbir şekilde olmuyor yani.
Forumlara baktım sebebi çözülemiyor kronik sanırım.

Hocam anakart rev 1.3. Dediğiniz gibi manuel ayarlar girdim ancak bu sefer hiç ekran vermedi.

@Recep Baltaş müsaitsen bakar mısın Recep abi?

Bir ekleme yapayım.
Anakartın sitesinden desteklediği belleklere baktım ve şu an bende takılı olan RAM modelini desteklemiyor.
Yine de dediğiniz gibi manuel ayarları yapıp yükseltebilir miyim? Anakartın desteklediği yeni bir RAM modeli mi bakmalıyım?
Bir de belki BIOS ekranında verdiğiniz ayarları yanlış yapmış olma ihtimalim de var, size BIOS ekranının arayüzünü paylaşsam yönlendirebilir misiniz?

Bir ekleme yapayım.
Anakartın sitesinden desteklediği belleklere baktım ve şu an bende takılı olan RAM modelini desteklemiyor.

Bende onun için sormuştum siz bakmışsınız.

Yine de dediğiniz gibi manuel ayarları yapıp yükseltebilir miyim?

Hocam hızı manuel olarak önce 3200MHz çekip stabiliteye bakın, sonra olmaz ise 3000MHz de deneyin.
Eğer yine de olmazsa gerçekten uğraşmayın, anakartın desteklediği yeni bir RAM arayışına girin derim.

Son düzenleme:

Güncelleme

Ramlerin frekansını 3600 e sabitlemeyi başardım ve stabil bir şekilde çalışıyor.

Benim yapmış olduğum hataya gelecek olursak Hem System Memory Multiplier 3600mhz ayarlayıp hemde FCLK Frequency ayarını 3600(farkında olmadan) yaptığım için ekran alamadım.

Nasıl yaptığıma gelecek olursak;

Adım 1
System Memory Multiplier defaultta auto olarak gözüküyor bu seçeneğe basıp 36.00 yani frekansı 3600 e ayarlıyoruz.

Adım 2
DRAM Voltage a basıyoruz ve voltajı 1.350V yapıyoruz yani voltajı 1.35V olarak ayarlıyoruz.

Bu 2 adımı yaptıktan sonra başka bir ayar yapmanıza gerek yok F10 a basıp kaydedip çıkabilirsiniz.

@Tahir.bin İlgin ve alakan için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Çözüm
Arkadaşlar bu üsteki ekran görüntüsünde görülen DRAM voltage ile System memory multiplier ayarları ASUS Z790 anakartlarda da böyle midir? Asus anakartların XMP ayarı XMP-I XMP-II XMP Tweaker şeklinde "XMP Tweaker" (D.O.C.P Tweaker) soracaktım, sanırım manuel olarak istediğimiz RAM Mhz değerini buradan seçip başka hiçbir yere dokunmadan oluyormuş doğru mudur nasıldır bilemiyorum.

RAM Mhz Timing/CAS voltaj değerlerinden hiç anlamam başıma bir hata çıkarır diye korkarım bunlara dokunmam yani bu yüzden sormak istedim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…