• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Çözüldü BIOS'tan XMP ayarını açtıktan sonra mavi ekran veriyor ve oyunların kapanıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan jackieboy
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 353
  • Etiketler Etiketler
    ekran xmp
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

jackieboy

Uzman
Öncelikle selam arkadaşlar.

Konu başlığında belirttiğim gibi BIOS üzerinden XMP profili 1 yaptıktan sonra ilk başta mavi ekran aldım, daha sonra bilgisayar yeniden başlatıldı ve açıldı; ancak bu sefer de takılmalar ve oyundan atmalar oldu.

XMP ayarını tekrar geri aldıktan sonra normale döndü, ancak bunun sebebini anlayamadım ve yardımınıza ihtiyacım var.

Anakart: Gigabyte B550 Gaming X V2 (BIOS güncel)
İşlemci: R5 5600
RAM: G.Skill Ripjaws V 16 GB (2x8 GB) DDR4-4000 MHz CL18

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Tamamdır deneyip güncelleme yapacağım

Tamamdır deneyip güncelleme yapacağım
Güncelleme

Ramlerin frekansını 3600 e sabitlemeyi başardım ve stabil bir şekilde çalışıyor.

Benim yapmış olduğum hataya gelecek olursak Hem System Memory Multiplier 3600mhz ayarlayıp hemde FCLK Frequency ayarını 3600(farkında olmadan) yaptığım için ekran alamadım.

Nasıl yaptığıma gelecek olursak;

Adım 1
System Memory Multiplier defaultta auto olarak gözüküyor bu seçeneğe basıp 36.00 yani frekansı 3600 e ayarlıyoruz.

Adım 2
DRAM Voltage a basıyoruz ve voltajı 1.350V yapıyoruz yani voltajı 1.35V olarak ayarlıyoruz.

Bu 2 adımı yaptıktan sonra başka bir ayar yapmanıza gerek yok F10 a basıp kaydedip çıkabilirsiniz.

@Tahir.bin İlgin ve alakan için teşekkür ederim.
Asus anakart hiç kullanmadığım için hiç bir fikrim yok hocam.

İsterseniz konu başlığı açın illaki bilgisi olan birisi vardır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…